Konkurs na najbardziej kreatywne danie został rozstrzygnięty! Książki "Jadłonomia" Marty Dymek otrzymują panie:

Anna Gałaszewska za przepis na kotlety z tofu z purée z ciecierzycy oraz
Ada Biernaczyk za pomysł na roślinny filet na zieleninie.
Zwyciężczyniom gratulujemy i zapraszamy do kontaktu mailowego w sprawie wysyłki nagród, a wszystkim uczestnikom dziękujemy za smakowite kulinarne propozycje.

Lubelski Zielony Talerzyk to jeden z niewielu lokali na gastronomicznej mapie Polski, serwujący jedzenie w sposób zgodny z filozofią światowego ruchu Slow Food. Jak mówi jego właścicielka Małgorzata Wołoszczuk, restauracja powstała z tęsknoty za prawdziwą kuchnią polską i chęci wspierania lokalnej ekonomii. - W ciągu kilku lat spędzonych na emigracji widziałam wielu rodaków pracujących w zagranicznych gospodarstwach. Myślę, że jeśli zaczniemy zostawiać pieniądze u naszych rolników, młodzi ludzie nie będą musieli wyjeżdżać z kraju.

Patrząc na wegan większość ludzi myśli o tym, czego nie mogą jeść. Wystarczy jednak spojrzeć na to z perspektywy ogromnych możliwości, jakie daje roślinna kuchnia, a tych wciąż przybywa – mówi Magda Jutrzenka, autorka bloga Hello Morning poświęconego wegańskiemu gotowaniu. W rozmowie z nami odkrywa tajniki swojego zielonego talerza.

Fot. Jerzy Opioła via Wikimedia Commons

Roślina o tej wyjątkowo wytwornej nazwie jest przyprawą rzadko używaną w naszej kuchni. Znaleziony na łonie natury jest nietykalny – z uwagi na rzadkie występowanie objęty jest częściową ochroną. Można go na szczęście nabyć w sklepach ogrodniczych i zielarskich.

Fot. Pixabay

Zdarza się wam wyrzucać jedzenie? Pewnie tak, ja także nie jestem bez winy. Od jakiegoś czasu staram się kupować tyle, ile naprawdę potrzebuję. Planuję mniej więcej tygodniowe menu i z kartką w ręce wybieram się do sklepu. Ale człowiek nie przewidzi wszystkiego i zawsze coś tam w tej lodówce lub szafkach zalega.

Fot. Fotolia

Ryby powinny stanowić jeden z głównych produktów w prawidłowej diecie. Dostarczają dużej ilości białka i cennych kwasów nienasyconych, w tym cieszących się zasłużoną renomą kwasów omega-3. Mimo to wciąż jemy ich za mało. 

Fot. Pixabay

Aromatyczne gwiazdki kojarzą się głównie z czarodziejską atmosferą Bożego Narodzenia i pieszczącym podniebienie smakiem korzennych ciasteczek. Znany od tysięcy lat anyż stwarza nam jednak znacznie więcej możliwości.

Fot. Jacek Chabraszewski - Fotolia

Na pyszny początek tygodnia polecamy lekki obiad, którego przygotowanie nie zajmie wiele czasu, za to zapewni prawdziwą rozkosz podniebieniu. Łosoś w naszej przedwiosennej odsłonie przypadnie do gustu każdemu smakoszowi.

Fot. Fotolia

Kasza to jeden z filarów polskiej kuchni. Zdrowa, odżywcza i wszechstronna – można z niej przygotowywać nawet desery – pozwala na łatwe przygotowanie pysznego posiłku. Jeśli dołączymy do niej warzywa i delikatne drobiowe mięso, zafundujemy podniebieniu nie lada przyjemność.

Fot. Jules via  Flickr

Majowe obiady powinny być lekkie, smaczne i łatwe w przygotowaniu. Delikatne mięso w towarzystwie smakowitego purée z ciecierzycy i świeżymi, wiosennymi sałatami to doskonały pomysł na posiłek, który będzie smakował każdemu, a w dodatku powstanie szybko i pozwoli cieszyć się pięknym, zielonym popołudniem.

GOTUJ Z NAMI

Kwietniowy lunchbox
Kwietniowy lunchbox
Pierwszy lunchbox na powitanie wiosny
Pierwszy lunchbox na powitanie wiosny
Churros – słodki smak rodem z Katalonii
Churros – słodki smak rodem z Katalonii
Pizza – wszystkie chwyty dozwolone!
Pizza – wszystkie chwyty dozwolone!
Wegetariański smalec z fasoli – palce lizać!
Wegetariański smalec z fasoli – palce lizać!
Miodówka Zbyszka – recepta na jesienne wieczory
Miodówka Zbyszka – recepta na jesienne wieczory
„Smak jest czymś nieskończenie subiektywnym i trudnym do opisania”
„Smak jest czymś nieskończenie subiektywnym i trudnym do opisania”
Topinambur – kochaj albo rzuć
Topinambur – kochaj albo rzuć
previous arrow
next arrow
Slider