Fot. Pixabay

Rozpoczynamy nowy cykl – "Leksykon przypraw", które można bez trudu nabyć w naszych sklepach. Wiele spośród nadaje się do łatwej uprawy w domu lub amatorskim ogródku. Ich kompozycja zadecyduje o jakości i smakowitości spożywanych posiłków.

Okres wiosenno-letni sprzyja naszej chęci zmiany na lepiej, zdrowiej i szczuplej. Pragniemy poczuć się lżej i zmieścić w ulubiony strój kąpielowy lub dżinsy z czasów liceum. Tym samym zaczynamy intensywniej myśleć o dietach, a kiedy już je zarzucamy lekko zrezygnowani po trzech dniach, zastanawiamy się nad tym, co radzą dietetycy: nad stałymi zmianami nawyków żywieniowych. Najbliższe miesiące przyniosą wysyp warzyw i owoców, po które chętniej sięgamy. Na naszych stołach częściej będą królowały sałatki, świeże surówki, koktajle i sorbety.

Lato w tym roku jest wyjątkowo upalne. Z jednej strony taka jego uroda, z drugiej chyba każdy z nas miał moment zwątpienia: jak żyć? W takich temperaturach rzecz jasna. Na gotowanie człowiek nie ma siły, za to na zimne, orzeźwiające napoje i lody - jak najbardziej!

W środku tygodnia to czas, w którym nasze działania przybierają największe tempo. Dlatego tym razem proponujemy lekki obiad, którego przygotowanie zajmie zaledwie kilkanaście minut. Zachęcamy jednak, by delektować się nim nieco dłużej. Smaczny obiad to dobra okazja do oderwania się od natłoku codziennych zajęć i pilnych spraw do załatwienia.

Fot. Fotolia

Delikatny, kremowy smak żółtej fasolki szparagowej to jedna z kulinarnych esencji lata. Zielona ma nieco bardziej zadziorny charakter. Pierwsza niesie ze sobą solidny ładunek potasu i fosforu, druga zawiera więcej kwasu foliowego i witaminy A. Obie stanowią wyborne towarzystwo dla delikatnej polędwicy wieprzowej. By uczynić zadość tradycji, można dołożyć ziemniaczka lub dwa. W rezultacie każdy biesiadnik będzie miał się z pyszna!

Lato w pełni, przynajmniej w tym momencie, w którym piszę ten tekst. I oby ta piękna pogoda trwała jak najdłużej. W związku ze wzrostem temperatur chętniej przerzucamy się na lżejsze posiłki, sięgamy po sałatki, delikatne chłodniki, a na drugie śniadanie lub podwieczorek z przyjemnością decydujemy się nie na kawałek ciasta, lecz coś mniej tuczącego. Mamy prawdziwy wysyp owoców (ach, te polskie truskawki, za którymi strasznie tęsknię..) i duże pole do popisu.

Alzacja to nie tylko piękne doliny ze średniowiecznymi zamkami i malowniczymi wioskami, w których domy z pruskiego muru ozdobione są wiszącym geranium. To także region, w którym znajduje się najwięcej restauracji nagrodzonych gwiazdkami Michelina oraz ojczyzna najlepszych na świecie win tworzonych z rzadkiego i mało u nas popularnego szczepu pinot gris.

W poszukiwaniu „povolnych” smaków dotarłam na poznańską Śródkę, gdzie znajduje się najmniejsza restauracja w Polsce. Vine Bridge to 27 m2, na których mieszczą się zaledwie trzy stoliki i gdzie powstają dania oparte o wyłącznie polskie składniki. Od pięciu lat to miejsce przyciąga miłośników oryginalnej kuchni, której smaki komponuje Radosław Nejman.

Wielkanoc to okazja do celebrowania najpiękniejszych tradycji kulinarnych. Sięgnęliśmy zatem do wyjątkowego zbioru wiedzy o dawnych zwyczajach - "Uniwersalnej książki kucharskiej" Marji Ochorowicz - Monatowej. W niej zawarty jest przepis, który autorka otrzymała od... nadwornego kucharza w Wiedniu. W tym roku jajka będą prawdziwie królowały na wielkanocnym stole.

Moja przygoda z olejem kokosowym zaczęła się przez przypadek, kiedy byłam na zakupach, szukałam oliwy z oliwek, a ten tytułowy stał sobie niewinnie obok i przykuł mój wzrok. Niespecjalnie wiedziałam, jak i do czego go używać, ale stwierdziłam, że zaryzykuję i na próbę zapakowałam jedną sztukę do koszyka. W domu otworzyłam słoik, zdziwiła mnie konsystencja smalcu, a nozdrza mile połechtał intensywny zapach kokosu. I oczywiście zaczęłam szukać pomysłów, jak go zastosować.

GOTUJ Z NAMI

Kwietniowy lunchbox
Kwietniowy lunchbox
Pierwszy lunchbox na powitanie wiosny
Pierwszy lunchbox na powitanie wiosny
Churros – słodki smak rodem z Katalonii
Churros – słodki smak rodem z Katalonii
Pizza – wszystkie chwyty dozwolone!
Pizza – wszystkie chwyty dozwolone!
Wegetariański smalec z fasoli – palce lizać!
Wegetariański smalec z fasoli – palce lizać!
Miodówka Zbyszka – recepta na jesienne wieczory
Miodówka Zbyszka – recepta na jesienne wieczory
„Smak jest czymś nieskończenie subiektywnym i trudnym do opisania”
„Smak jest czymś nieskończenie subiektywnym i trudnym do opisania”
Topinambur – kochaj albo rzuć
Topinambur – kochaj albo rzuć
previous arrow
next arrow
Slider