Wielkanoc to okazja do celebrowania najpiękniejszych tradycji kulinarnych. Sięgnęliśmy zatem do wyjątkowego zbioru wiedzy o dawnych zwyczajach - "Uniwersalnej książki kucharskiej" Marji Ochorowicz - Monatowej. W niej zawarty jest przepis, który autorka otrzymała od... nadwornego kucharza w Wiedniu. W tym roku jajka będą prawdziwie królowały na wielkanocnym stole.

Moja przygoda z olejem kokosowym zaczęła się przez przypadek, kiedy byłam na zakupach, szukałam oliwy z oliwek, a ten tytułowy stał sobie niewinnie obok i przykuł mój wzrok. Niespecjalnie wiedziałam, jak i do czego go używać, ale stwierdziłam, że zaryzykuję i na próbę zapakowałam jedną sztukę do koszyka. W domu otworzyłam słoik, zdziwiła mnie konsystencja smalcu, a nozdrza mile połechtał intensywny zapach kokosu. I oczywiście zaczęłam szukać pomysłów, jak go zastosować.

Konkurs na najbardziej kreatywne danie został rozstrzygnięty! Książki "Jadłonomia" Marty Dymek otrzymują panie:

Anna Gałaszewska za przepis na kotlety z tofu z purée z ciecierzycy oraz
Ada Biernaczyk za pomysł na roślinny filet na zieleninie.
Zwyciężczyniom gratulujemy i zapraszamy do kontaktu mailowego w sprawie wysyłki nagród, a wszystkim uczestnikom dziękujemy za smakowite kulinarne propozycje.

Lubelski Zielony Talerzyk to jeden z niewielu lokali na gastronomicznej mapie Polski, serwujący jedzenie w sposób zgodny z filozofią światowego ruchu Slow Food. Jak mówi jego właścicielka Małgorzata Wołoszczuk, restauracja powstała z tęsknoty za prawdziwą kuchnią polską i chęci wspierania lokalnej ekonomii. - W ciągu kilku lat spędzonych na emigracji widziałam wielu rodaków pracujących w zagranicznych gospodarstwach. Myślę, że jeśli zaczniemy zostawiać pieniądze u naszych rolników, młodzi ludzie nie będą musieli wyjeżdżać z kraju.

Patrząc na wegan większość ludzi myśli o tym, czego nie mogą jeść. Wystarczy jednak spojrzeć na to z perspektywy ogromnych możliwości, jakie daje roślinna kuchnia, a tych wciąż przybywa – mówi Magda Jutrzenka, autorka bloga Hello Morning poświęconego wegańskiemu gotowaniu. W rozmowie z nami odkrywa tajniki swojego zielonego talerza.

Fot. Jerzy Opioła via Wikimedia Commons

Roślina o tej wyjątkowo wytwornej nazwie jest przyprawą rzadko używaną w naszej kuchni. Znaleziony na łonie natury jest nietykalny – z uwagi na rzadkie występowanie objęty jest częściową ochroną. Można go na szczęście nabyć w sklepach ogrodniczych i zielarskich.

Fot. Fotolia

Ryby powinny stanowić jeden z głównych produktów w prawidłowej diecie. Dostarczają dużej ilości białka i cennych kwasów nienasyconych, w tym cieszących się zasłużoną renomą kwasów omega-3. Mimo to wciąż jemy ich za mało. 

Fot. Pixabay

Aromatyczne gwiazdki kojarzą się głównie z czarodziejską atmosferą Bożego Narodzenia i pieszczącym podniebienie smakiem korzennych ciasteczek. Znany od tysięcy lat anyż stwarza nam jednak znacznie więcej możliwości.

Fot. Jacek Chabraszewski - Fotolia

Na pyszny początek tygodnia polecamy lekki obiad, którego przygotowanie nie zajmie wiele czasu, za to zapewni prawdziwą rozkosz podniebieniu. Łosoś w naszej przedwiosennej odsłonie przypadnie do gustu każdemu smakoszowi.

Fot. Fotolia

Kasza to jeden z filarów polskiej kuchni. Zdrowa, odżywcza i wszechstronna – można z niej przygotowywać nawet desery – pozwala na łatwe przygotowanie pysznego posiłku. Jeśli dołączymy do niej warzywa i delikatne drobiowe mięso, zafundujemy podniebieniu nie lada przyjemność.

GOTUJ Z NAMI

Spirulina – zielone złoto
Spirulina – zielone złoto
Bomboloni soffici – pieczone włoskie pączki
Bomboloni soffici – pieczone włoskie pączki
Smak Pomorza: zupa bursztynowa
Smak Pomorza: zupa bursztynowa
Barszcz czerwony, który się zawsze udaje
Barszcz czerwony, który się zawsze udaje
Zakwas na barszcz Mamy Oliwka
Zakwas na barszcz Mamy Oliwka
Świąteczne SOS dla domowych wypieków
Świąteczne SOS dla domowych wypieków
Amarantus – jak to jeść?
Amarantus – jak to jeść?
Smaczny start o poranku
Smaczny start o poranku
Arrow
Arrow
Slider