Delikatny, kremowy smak żółtej fasolki szparagowej to jedna z kulinarnych esencji lata. Zielona ma nieco bardziej zadziorny charakter. Pierwsza niesie ze sobą solidny ładunek potasu i fosforu, druga zawiera więcej kwasu foliowego i witaminy A. Obie stanowią wyborne towarzystwo dla delikatnej polędwicy wieprzowej. By uczynić zadość tradycji, można dołożyć ziemniaczka lub dwa. W rezultacie każdy biesiadnik będzie miał się z pyszna!

Lato w pełni, przynajmniej w tym momencie, w którym piszę ten tekst. I oby ta piękna pogoda trwała jak najdłużej. W związku ze wzrostem temperatur chętniej przerzucamy się na lżejsze posiłki, sięgamy po sałatki, delikatne chłodniki, a na drugie śniadanie lub podwieczorek z przyjemnością decydujemy się nie na kawałek ciasta, lecz coś mniej tuczącego. Mamy prawdziwy wysyp owoców (ach, te polskie truskawki, za którymi strasznie tęsknię..) i duże pole do popisu.

Alzacja to nie tylko piękne doliny ze średniowiecznymi zamkami i malowniczymi wioskami, w których domy z pruskiego muru ozdobione są wiszącym geranium. To także region, w którym znajduje się najwięcej restauracji nagrodzonych gwiazdkami Michelina oraz ojczyzna najlepszych na świecie win tworzonych z rzadkiego i mało u nas popularnego szczepu pinot gris.

W poszukiwaniu „povolnych” smaków dotarłam na poznańską Śródkę, gdzie znajduje się najmniejsza restauracja w Polsce. Vine Bridge to 27 m2, na których mieszczą się zaledwie trzy stoliki i gdzie powstają dania oparte o wyłącznie polskie składniki. Od pięciu lat to miejsce przyciąga miłośników oryginalnej kuchni, której smaki komponuje Radosław Nejman.

Wielkanoc to okazja do celebrowania najpiękniejszych tradycji kulinarnych. Sięgnęliśmy zatem do wyjątkowego zbioru wiedzy o dawnych zwyczajach - "Uniwersalnej książki kucharskiej" Marji Ochorowicz - Monatowej. W niej zawarty jest przepis, który autorka otrzymała od... nadwornego kucharza w Wiedniu. W tym roku jajka będą prawdziwie królowały na wielkanocnym stole.

Moja przygoda z olejem kokosowym zaczęła się przez przypadek, kiedy byłam na zakupach, szukałam oliwy z oliwek, a ten tytułowy stał sobie niewinnie obok i przykuł mój wzrok. Niespecjalnie wiedziałam, jak i do czego go używać, ale stwierdziłam, że zaryzykuję i na próbę zapakowałam jedną sztukę do koszyka. W domu otworzyłam słoik, zdziwiła mnie konsystencja smalcu, a nozdrza mile połechtał intensywny zapach kokosu. I oczywiście zaczęłam szukać pomysłów, jak go zastosować.

Konkurs na najbardziej kreatywne danie został rozstrzygnięty! Książki "Jadłonomia" Marty Dymek otrzymują panie:

Anna Gałaszewska za przepis na kotlety z tofu z purée z ciecierzycy oraz
Ada Biernaczyk za pomysł na roślinny filet na zieleninie.
Zwyciężczyniom gratulujemy i zapraszamy do kontaktu mailowego w sprawie wysyłki nagród, a wszystkim uczestnikom dziękujemy za smakowite kulinarne propozycje.

Lubelski Zielony Talerzyk to jeden z niewielu lokali na gastronomicznej mapie Polski, serwujący jedzenie w sposób zgodny z filozofią światowego ruchu Slow Food. Jak mówi jego właścicielka Małgorzata Wołoszczuk, restauracja powstała z tęsknoty za prawdziwą kuchnią polską i chęci wspierania lokalnej ekonomii. - W ciągu kilku lat spędzonych na emigracji widziałam wielu rodaków pracujących w zagranicznych gospodarstwach. Myślę, że jeśli zaczniemy zostawiać pieniądze u naszych rolników, młodzi ludzie nie będą musieli wyjeżdżać z kraju.

Patrząc na wegan większość ludzi myśli o tym, czego nie mogą jeść. Wystarczy jednak spojrzeć na to z perspektywy ogromnych możliwości, jakie daje roślinna kuchnia, a tych wciąż przybywa – mówi Magda Jutrzenka, autorka bloga Hello Morning poświęconego wegańskiemu gotowaniu. W rozmowie z nami odkrywa tajniki swojego zielonego talerza.

Fot. Jerzy Opioła via Wikimedia Commons

Roślina o tej wyjątkowo wytwornej nazwie jest przyprawą rzadko używaną w naszej kuchni. Znaleziony na łonie natury jest nietykalny – z uwagi na rzadkie występowanie objęty jest częściową ochroną. Można go na szczęście nabyć w sklepach ogrodniczych i zielarskich.

GOTUJ Z NAMI

Amarantus – jak to jeść?
Amarantus – jak to jeść?
Smaczny start o poranku
Smaczny start o poranku
Cudowny eliksir z jabłek
Cudowny eliksir z jabłek
Quinoa - komosa ryżowa
Quinoa - komosa ryżowa
Biurowy slow food
Biurowy slow food
Chrzan tarty - pikantny i zdrowy dodatek
Chrzan tarty - pikantny i zdrowy dodatek
Chwasty polskie
Chwasty polskie
Coś za coś, czyli makaron z cukinii
Coś za coś, czyli makaron z cukinii
Arrow
Arrow
Slider