Kto choć raz nie zgrzeszył i nie zjadł fast foodu z którejś z popularnych sieciówek? Ich hamburgery, frytki, hot-dogi, kurczaki w panierce kuszą, tuczą i niezbyt dobrze wpływają na nasz organizm. Ale człowiek jest istotą słabą, przekorną i czasem lubi sobie zaserwować coś zapychającego, ociekającego tłuszczem i podlanego obficie majonezem.

Jaka tego jest przyczyna? Ja z Lublina, ty z Lublina, oto historyczny szkic, takie małe niby nic. Niby nic, a jednak coś, kto z Lublina - równy gość - śpiewał kiedyś Bohdan Łazuka i Piotr Szczepanik. Lublin i Lubelszczyzna to wyjątkowy region, którego siłą jest wielokulturowość. Już w samej jego nazwie jest coś, co się po prostu lubi. Na wschodzie żyje się wolniej i z szerszym uśmiechem na twarzy. Wszystko smakuje tu wyjątkowo, zwłaszcza podczas Europejskiego Festiwalu Smaku. Dlatego warto przyjechać na jego 7. edycję, która zacznie się 28 sierpnia i potrwa przez dziesięć dni.

Ma Llow to pierwsza i na razie jedyna w Krakowie pijalnia ziół. Jej właścicielka, Magdalena Batog, z nieustającym zaskoczeniem obserwuje, jak często na ziołowe herbatki przychodzą młodzi ludzie, zainteresowani naturalnymi sposobami wspomagania organizmu.

Kawa do miłości humor potęguje i członki ukrzepia – tak opisywał właściwości gorzkiego naparu francuski duchowny François de Ceste w XVIII-wiecznym „Traktacie o kawie”. W owym czasie w Europie funkcjonowały już tysiące kawiarni, a Jan Sebastian Bach komponował „Kantatę o kawie” - miniaturową operę komiczną o uzależnieniu od małej czarnej.

Fot. Urszula Smorawska - Kulinarny Oliwek

Pierwszy raz o hummusie usłyszałam wiele lat temu, gdy oglądałam serial "Przyjaciele", gdzie szefowa kuchni Monika zaserwowała go swoim gościom. Kompletnie nie wiedziałam, o co chodzi, ale nazwę zapamiętałam. Były to lata 90-te i mało kto słyszał w Polsce o tej paście. Dziś jej popularność znacznie wzrosła i zbiera żniwo w postaci coraz to nowych entuzjastów. Dołączyłam do tego grona.

Słodkawo – cierpkie owoce goji (kolcowoju chińskiego, inaczej kolcowoju pospolitego lub szkarłatnego) pochodzą z Chin, Tybetu i Mongolii. Od wielu lat są tam używane w medycynie naturalnej. Rosną na krzewach, a ponieważ są bardzo delikatne, w czasie zbiorów lekko się je strząsa. Ze zrozumiałych względów występują u nas głównie pod postacią suszoną. Można je spotkać również w herbatach lub jako składnik soków wieloowocowych.

Jeszcze kilka lat temu nie miałam z nim żadnej styczności. Spróbowałam raz i wpadłam po uszy. Zdecydowanie odpowiada mi jego ostry, odświeżający smak z lekka nutą i słodkości i goryczki.

W pewną piękną, słoneczną niedzielę znajomi zaproponowali nam tutaj w Niemczech wycieczkę nad jezioro. Ucieszyłam się, spakowałam wiklinowy kosz z jedzeniem, wzięłam męża i koc pod pachę i pełna entuzjazmu udałam się na miejsce. Ku mojemu zdumieniu okazało się, że akwen wodny leży w solidnie ogrodzonym parku, z równiutko przystrzyżoną trawą, z pełną infrastrukturą w postaci kas biletowych, pryszniców, mini barów z kiełbasą i piwem, o pojemnikach na segregację śmieci nie wspomnę. "Aha - westchnęłam sobie pod nosem – ot, i mam niemieckie łono natury".

Na pierwszy rzut oka wszystko jest zielone. Na okładce na pierwszy plan wybija się brukselka w towarzystwie brokułów. Obok nieśmiało przytulony por i kalarepa. Kartki są niezupełnie białe i w dodatku mają zielone krawędzie. No i tytuł - „Zielenina na talerzu”...

GOTUJ Z NAMI

Zgrillowana majówka polska
Zgrillowana majówka polska
Sałatka z kozim serem, boczkiem i szparagami
Sałatka z kozim serem, boczkiem i szparagami
Gotuję, nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po polsku.
Gotuję, nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po polsku.
Smoothie z ananasa, awokado i pomarańczy
Smoothie z ananasa, awokado i pomarańczy
Zarodki pszenne – odżywcza bomba
Zarodki pszenne – odżywcza bomba
Jego wysokość pyłek pszczeli
Jego wysokość pyłek pszczeli
Fenkuł na co dzień i od święta
Fenkuł na co dzień i od święta
Spirulina – zielone złoto
Spirulina – zielone złoto
Arrow
Arrow
Slider