Fot. Urszula Smorawska/Kulinarny Oliwek

Bomboloni soffici to moja odpowiedź na polskie, tradycyjne pączki smażone w głębokim tłuszczu. Przepis prosty i w dodatku przyjazny dla tych, którzy uważniej kalkulują kalorie – nawet w tłusty czwartek...

Fot. Pomorska Akademia Kulinarna

Przeznaczenia oszukać się nie da. Przekonał się o tym Andrzej Ławniczak, gdy pewnego dnia porzucił pracę w stoczni i wrócił do tego, co było jego prawdziwym powołaniem. Dziś prowadzi Pomorską Akademię Kulinarną, a jednym z jego specjałów jest zupa z dodatkiem morskiego klejnotu.

Fot. Pixabay

Wytrawny, dobrze przyprawiony, o głębokim czerwonym kolorze barszcz to jedna z kilku rzeczy, bez który polskie Boże Narodzenie po prostu nie istnieje. Trzy dni temu nastawiliśmy zakwas Mamy Oliwka, dziś pora na przygotowanie składników na tę pyszną potrawę. Gotować będziemy pojutrze, w samą Wigilię. Bezdyskusyjnie najlepszym dodatkiem będą świąteczne uszka – bez nich bożonarodzeniowy barszcz jest po prostu bardzo dobrą zupą. Z nimi zamienia się w prawdziwy delikates...

Fot. Pixabay

Niedługo Wigilia i na wielu stołach zagości barszcz z uszkami. Dlatego dziś proponuję wam sprawdzony i przepyszny zakwas, którego nauczyła mnie moja mama. Jeżeli macie swoje sprawdzone przepisy, podzielcie się nimi z nami w komentarzach.

Fot. Pixabay

Już niedługo święta! Zaczyna się okres wzmożonego pieczenia. Dziś proponujemy domowe SOS, czyli trzy sprawdzone alternatywy dla sklepowych, niejednokrotnie naładowanych chemią, podstawowych składników do wypieków.

Amarantus, czyli inaczej szarłat wyniosły, przeżywa obecnie swoje pięć minut chwały i sławy. W dzisiejszych czasach, gdy szuka się alternatyw dla tradycyjnych zbóż, w dobie alergii i „bycia fit”, zyskuje coraz większą popularność.

Fot. Pixabay

Skomponowanie zdrowego i dietetycznego śniadania, o odpowiedniej wartości odżywczej nie wymaga wysiłku i wstawania godzinę wcześniej. Do ich przygotowania wystarczy wybierać pełnowartościowe produkty, które sprzyjają szczupłej sylwetce i dobremu samopoczuciu. Potrzebne składniki można często uszykować wieczorem i zostawić na noc w lodówce. Samo przyrządzenie posiłku da się też łatwo wpleść w poranne przygotowania do pracy. Przedstawiamy 7 sposobów na dobry początek dnia! 

Quinoa to inaczej komosa ryżowa, znana również jako ryż peruwiański, który odkryłam stosunkowo niedawno. Zawsze szukałam alternatywy dla ziemniaków i często gotowałam różnego rodzaju kasze: jaglaną, pęczak, gryczaną, czasami ryż lub soczewicę. Od czasu do czasu zaczęłam więc podawać do mięs także komosę. A potem zaczęłam wykorzystywać ją nie tylko do obiadu.

Dzikie rośliny jadalne zostały uszlachetnione, podniesione do rangi fenomenu, czegoś wykwintnego, ale pierwotnie były bazą ubogiej kuchni. Jadło się je z tym, co było w domu – mówi Łukasz Łuczaj, botanik i propagator dzikiej kuchni. W rozmowie z nami podpowiada, jak i dlaczego warto dodać odrobinę „dzikości” do codziennego jadłospisu.

Są młodzi. Spotykają się dla towarzystwa i dla gotowania. Idą razem na bazar, by kupić marchewkę, ser czy truskawki. Na tym jednak nie poprzestają, bo do Slow Food Youth zapraszają wszystkich zainteresowanych sezonowym i dobrym jedzeniem.

GOTUJ Z NAMI

Kwietniowy lunchbox
Kwietniowy lunchbox
Pierwszy lunchbox na powitanie wiosny
Pierwszy lunchbox na powitanie wiosny
Churros – słodki smak rodem z Katalonii
Churros – słodki smak rodem z Katalonii
Pizza – wszystkie chwyty dozwolone!
Pizza – wszystkie chwyty dozwolone!
Wegetariański smalec z fasoli – palce lizać!
Wegetariański smalec z fasoli – palce lizać!
Miodówka Zbyszka – recepta na jesienne wieczory
Miodówka Zbyszka – recepta na jesienne wieczory
„Smak jest czymś nieskończenie subiektywnym i trudnym do opisania”
„Smak jest czymś nieskończenie subiektywnym i trudnym do opisania”
Topinambur – kochaj albo rzuć
Topinambur – kochaj albo rzuć
previous arrow
next arrow
Slider