Zieleń to kolor życia, radości, spokoju i harmonii. Gdy pojawia się na talerzu, symbolizuje dodatkowo zdrowie. Pierwszy dzień wiosny witamy zatem zielonymi przepisami.

By pracować efektywnie, potrzebujemy właściwego „paliwa” - posiłków, które dodadzą nam sił, wigoru i wzmocnią umysł. Słodka drożdżówka lub hot dog zdecydowanie nie spełnią tego zadania, w przeciwieństwie do prostych i pysznych dań, które można przygotować w domu. Przedstawiamy cztery przepisy na lunch łączące dobroczynne właściwości ze świetnym smakiem.

Aromatyczny domowy tarty chrzan jest wspaniałym dodatkiem do wielu dań. Wprawdzie w każdym supermarkecie można kupić słoiczek tego przysmaku, jednak własnoręcznie wykonana przyprawa ma tę przewagę, że może być skomponowana zgodnie z naszymi preferencjami i upodobaniami. Każda pani domu zna wiele zastosowań chrzanu w formie tartej. W jaki sposób przygotować ten przysmak i jakie są jego walory, oprócz oczywiście niezapomnianego smaku?

Bycie weganinem nie musi oznaczać rezygnacji z jedzenia w trybie fast. Dowodem tego są Krowarzywa - mały bar położony w centrum Warszawy, w którym można do woli zajadać się wegańskimi burgerami – na miejscu i na wynos. Jego twórcy udowodnili, że burgera da się zrobić z każdej rośliny, nawet mleczu.

Fot. Pixabay

Rozsądna i zarazem smaczna dieta to podstawa zdrowego życia, która nie musi oznaczać rezygnacji z ulubionych dań. Wiele z nich można „odchudzić” lub wzbogacić, zamieniając dobrze znane składniki na inne, znacznie lżejsze i bogate w niezbędne składniki odżywcze.

Fot. Urszula Smorawska  kulinarnyoliwek.blox.pl

Czosnek niedźwiedzi wziął swoją nazwę od starogermańskiej legendy, Mówi ona, że zwierzęta te zajadają się nim po przebudzeniu z długiego snu zimowego, co zapewnia im siłę. Inne określenia tej rośliny to cebula czarownic lub cygański czosnek.

Biały cukier to śmierć - ile razy już to słyszeliście? Zarówno ci, którzy chorują na cukrzycę, jak i ludzie dbający o linię bardzo uważają na to, co kupują i jedzą. Ponieważ temat jest mi bliski, postanowiłam przyjrzeć się dokładniej alternatywom słodkiego życia.

Pieczeń dziadka, szynka babuni i polędwica z pieca, która koło niego nawet nie leżała - kto z nas nie widział i nie raz się skusił, mamiony obietnicami smaków dzieciństwa, i nie kupił jednej z powyższych wędlin? Na pewno wielu. W tego typu wyrobach jest zbyt mało czystego mięsa, za to dużo wody i tablicy Mandelejewa. Kiedy po raz kolejny zjadłam coś, co miało być karkówką pachnącą jałowcem, a okazało się kawałkiem nafaszerowanym chemią, w smaku przypominającym lepszy papier toaletowy, powiedziałam sobie: dość! I od tego czasu podjęłam starania, aby nie wspierać finansowo przemysłu (bo to jest właśnie przemysł) wędliniarskiego.

Kto choć raz nie zgrzeszył i nie zjadł fast foodu z którejś z popularnych sieciówek? Ich hamburgery, frytki, hot-dogi, kurczaki w panierce kuszą, tuczą i niezbyt dobrze wpływają na nasz organizm. Ale człowiek jest istotą słabą, przekorną i czasem lubi sobie zaserwować coś zapychającego, ociekającego tłuszczem i podlanego obficie majonezem.

Jaka tego jest przyczyna? Ja z Lublina, ty z Lublina, oto historyczny szkic, takie małe niby nic. Niby nic, a jednak coś, kto z Lublina - równy gość - śpiewał kiedyś Bohdan Łazuka i Piotr Szczepanik. Lublin i Lubelszczyzna to wyjątkowy region, którego siłą jest wielokulturowość. Już w samej jego nazwie jest coś, co się po prostu lubi. Na wschodzie żyje się wolniej i z szerszym uśmiechem na twarzy. Wszystko smakuje tu wyjątkowo, zwłaszcza podczas Europejskiego Festiwalu Smaku. Dlatego warto przyjechać na jego 7. edycję, która zacznie się 28 sierpnia i potrwa przez dziesięć dni.

GOTUJ Z NAMI

Zgrillowana majówka polska
Zgrillowana majówka polska
Sałatka z kozim serem, boczkiem i szparagami
Sałatka z kozim serem, boczkiem i szparagami
Gotuję, nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po polsku.
Gotuję, nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po polsku.
Smoothie z ananasa, awokado i pomarańczy
Smoothie z ananasa, awokado i pomarańczy
Zarodki pszenne – odżywcza bomba
Zarodki pszenne – odżywcza bomba
Jego wysokość pyłek pszczeli
Jego wysokość pyłek pszczeli
Fenkuł na co dzień i od święta
Fenkuł na co dzień i od święta
Spirulina – zielone złoto
Spirulina – zielone złoto
Arrow
Arrow
Slider