Syrop z fiołków i racuchy z babką lancetowatą to potrawy, które śmiało mogłyby zapoczątkować powstanie nowej odsłony kuchni polskiej. Na naszych łąkach i w lasach można spotkać mnóstwo roślin, które pozwalają na stworzenie współczesnych tradycji kulinarnych. O tym, co i dlaczego warto tam zbierać, opowiada Małgorzata Kalemba - Drożdż, autorka książki „Pyszne chwasty” - zbioru ponad stu przepisów z wykorzystaniem niecodziennych składników i zarazem praktycznego przewodnika po chwastach polskich.

Znana także jako dziki kardamon, galanga lub galgan chiński. Pochodząca z Dalekiej Azji alpinia należy do rośliny imbirowatych. W kuchni wykorzystywana jest na ogół w postaci sproszkowanych kłączy. Jej smak i zapach przypominają imbir, ale są wyraźnie delikatniejsze. Galanga jest typowym składnikiem kuchni tajskiej, indyjskiej i chińskiej, a najbardziej znaną potrawą przygotowywaną z jej użyciem jest nasi goreng, będąca narodowym daniem kuchni indonezyjskiej.

Zieleń to kolor życia, radości, spokoju i harmonii. Gdy pojawia się na talerzu, symbolizuje dodatkowo zdrowie. Pierwszy dzień wiosny witamy zatem zielonymi przepisami.

By pracować efektywnie, potrzebujemy właściwego „paliwa” - posiłków, które dodadzą nam sił, wigoru i wzmocnią umysł. Słodka drożdżówka lub hot dog zdecydowanie nie spełnią tego zadania, w przeciwieństwie do prostych i pysznych dań, które można przygotować w domu. Przedstawiamy cztery przepisy na lunch łączące dobroczynne właściwości ze świetnym smakiem.

Aromatyczny domowy tarty chrzan jest wspaniałym dodatkiem do wielu dań. Wprawdzie w każdym supermarkecie można kupić słoiczek tego przysmaku, jednak własnoręcznie wykonana przyprawa ma tę przewagę, że może być skomponowana zgodnie z naszymi preferencjami i upodobaniami. Każda pani domu zna wiele zastosowań chrzanu w formie tartej. W jaki sposób przygotować ten przysmak i jakie są jego walory, oprócz oczywiście niezapomnianego smaku?

Bycie weganinem nie musi oznaczać rezygnacji z jedzenia w trybie fast. Dowodem tego są Krowarzywa - mały bar położony w centrum Warszawy, w którym można do woli zajadać się wegańskimi burgerami – na miejscu i na wynos. Jego twórcy udowodnili, że burgera da się zrobić z każdej rośliny, nawet mleczu.

Fot. Pixabay

Rozsądna i zarazem smaczna dieta to podstawa zdrowego życia, która nie musi oznaczać rezygnacji z ulubionych dań. Wiele z nich można „odchudzić” lub wzbogacić, zamieniając dobrze znane składniki na inne, znacznie lżejsze i bogate w niezbędne składniki odżywcze.

Fot. Urszula Smorawska  kulinarnyoliwek.blox.pl

Czosnek niedźwiedzi wziął swoją nazwę od starogermańskiej legendy, Mówi ona, że zwierzęta te zajadają się nim po przebudzeniu z długiego snu zimowego, co zapewnia im siłę. Inne określenia tej rośliny to cebula czarownic lub cygański czosnek.

Biały cukier to śmierć - ile razy już to słyszeliście? Zarówno ci, którzy chorują na cukrzycę, jak i ludzie dbający o linię bardzo uważają na to, co kupują i jedzą. Ponieważ temat jest mi bliski, postanowiłam przyjrzeć się dokładniej alternatywom słodkiego życia.

Pieczeń dziadka, szynka babuni i polędwica z pieca, która koło niego nawet nie leżała - kto z nas nie widział i nie raz się skusił, mamiony obietnicami smaków dzieciństwa, i nie kupił jednej z powyższych wędlin? Na pewno wielu. W tego typu wyrobach jest zbyt mało czystego mięsa, za to dużo wody i tablicy Mandelejewa. Kiedy po raz kolejny zjadłam coś, co miało być karkówką pachnącą jałowcem, a okazało się kawałkiem nafaszerowanym chemią, w smaku przypominającym lepszy papier toaletowy, powiedziałam sobie: dość! I od tego czasu podjęłam starania, aby nie wspierać finansowo przemysłu (bo to jest właśnie przemysł) wędliniarskiego.

GOTUJ Z NAMI

Zgrillowana majówka polska
Zgrillowana majówka polska
Sałatka z kozim serem, boczkiem i szparagami
Sałatka z kozim serem, boczkiem i szparagami
Gotuję, nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po polsku.
Gotuję, nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po polsku.
Smoothie z ananasa, awokado i pomarańczy
Smoothie z ananasa, awokado i pomarańczy
Zarodki pszenne – odżywcza bomba
Zarodki pszenne – odżywcza bomba
Jego wysokość pyłek pszczeli
Jego wysokość pyłek pszczeli
Fenkuł na co dzień i od święta
Fenkuł na co dzień i od święta
Spirulina – zielone złoto
Spirulina – zielone złoto
Arrow
Arrow
Slider