W pewną piękną, słoneczną niedzielę znajomi zaproponowali nam tutaj w Niemczech wycieczkę nad jezioro. Ucieszyłam się, spakowałam wiklinowy kosz z jedzeniem, wzięłam męża i koc pod pachę i pełna entuzjazmu udałam się na miejsce. Ku mojemu zdumieniu okazało się, że akwen wodny leży w solidnie ogrodzonym parku, z równiutko przystrzyżoną trawą, z pełną infrastrukturą w postaci kas biletowych, pryszniców, mini barów z kiełbasą i piwem, o pojemnikach na segregację śmieci nie wspomnę. "Aha - westchnęłam sobie pod nosem – ot, i mam niemieckie łono natury".

Na pierwszy rzut oka wszystko jest zielone. Na okładce na pierwszy plan wybija się brukselka w towarzystwie brokułów. Obok nieśmiało przytulony por i kalarepa. Kartki są niezupełnie białe i w dodatku mają zielone krawędzie. No i tytuł - „Zielenina na talerzu”...

Zdarza się Wam wyrzucać jedzenie? Pewnie tak, ja także nie jestem bez winy. Od jakiegoś czasu staram się kupować tyle, ile naprawdę potrzebuję. Planuję mniej więcej tygodniowe menu i z kartką w ręce wybieram się do sklepu. Ale człowiek nie przewidzi wszystkiego i zawsze coś tam w tej lodówce lub szafkach zalega.

Rozpoczynamy nowy cykl - leksykon przypraw, które można bez trudu nabyć w naszych sklepach. Wiele spośród nadaje się do łatwej uprawy w domu lub amatorskim ogródku. Ich kompozycja zadecyduje o jakości i smakowitości spożywanych posiłków.

Okres wiosenno - letni sprzyja naszej chęci zmiany na lepiej, zdrowiej i szczuplej. Pragniemy poczuć się lżej i zmieścić w ulubiony strój kąpielowy lub dżinsy z czasów liceum. Tym samym zaczynamy intensywniej myśleć o dietach, a kiedy już je zarzucamy lekko zrezygnowani po trzech dniach, zastanawiamy się nad tym, co radzą dietetycy: nad stałymi zmianami nawyków żywieniowych. Najbliższe miesiące przyniosą wysyp warzyw i owoców, po które chętniej sięgamy. Na naszych stołach częściej będą królowały sałatki, świeże surówki, koktajle i sorbety.

Lato w tym roku jest wyjątkowo upalne. Z jednej strony taka jego uroda, z drugiej chyba każdy z nas miał moment zwątpienia: jak żyć? W takich temperaturach rzecz jasna. Na gotowanie człowiek nie ma siły, za to na zimne, orzeźwiające napoje i lody - jak najbardziej!

W środku tygodnia to czas, w którym nasze działania przybierają największe tempo. Dlatego tym razem proponujemy lekki obiad, którego przygotowanie zajmie zaledwie kilkanaście minut. Zachęcamy jednak, by delektować się nim nieco dłużej. Smaczny obiad to dobra okazja do oderwania się od natłoku codziennych zajęć i pilnych spraw do załatwienia.

Delikatny, kremowy smak żółtej fasolki szparagowej to jedna z kulinarnych esencji lata. Zielona ma nieco bardziej zadziorny charakter. Pierwsza niesie ze sobą solidny ładunek potasu i fosforu, druga zawiera więcej kwasu foliowego i witaminy A. Obie stanowią wyborne towarzystwo dla delikatnej polędwicy wieprzowej. By uczynić zadość tradycji, można dołożyć ziemniaczka lub dwa. W rezultacie każdy biesiadnik będzie miał się z pyszna!

7 sposobów na dobry początek dnia! Dobre śniadanie to podstawa udanego dnia. Zapewnia odpowiedni zapas energii do pracy i chroni przed dużym napadem głodu po kilku godzinach aktywności. O ile łatwo rano przygotować pożywny, dobrze zbilansowany posiłek w weekend, o tyle w ciągu tygodnia znacznie częściej sięgamy po gotowe produkty. Spożywane często w pośpiechu słodkie bułki, jogurty, gotowe sałatki i kanapki stanowią dietę monotonną i niedoskonałą. Wielu osobom zdarza się całkowicie rezygnować ze śniadań, co w zgodnej opinii dietetyków jest jednym z podstawowych błędów żywieniowych.

Lato w pełni, przynajmniej w tym momencie, w którym piszę ten tekst. I oby ta piękna pogoda trwała jak najdłużej. W związku ze wzrostem temperatur chętniej przerzucamy się na lżejsze posiłki, sięgamy po sałatki, delikatne chłodniki, a na drugie śniadanie lub podwieczorek z przyjemnością decydujemy się nie na kawałek ciasta, lecz coś mniej tuczącego. Mamy prawdziwy wysyp owoców (ach, te polskie truskawki, za którymi strasznie tęsknię..) i duże pole do popisu.

GOTUJ Z NAMI

Cudowny eliksir z jabłek
Cudowny eliksir z jabłek
Biurowy slow food
Biurowy slow food
Chrzan tarty - pikantny i zdrowy dodatek
Chrzan tarty - pikantny i zdrowy dodatek
Chwasty polskie
Chwasty polskie
Coś za coś, czyli makaron z cukinii
Coś za coś, czyli makaron z cukinii
Czosnek niedźwiedzi – prosto z kuchni czarownicy
Czosnek niedźwiedzi – prosto z kuchni czarownicy
Dolce vita – rozważania o stewii i ksylitolu
Dolce vita – rozważania o stewii i ksylitolu
Domowe wędliny i pasty na kanapki
Domowe wędliny i pasty na kanapki
Arrow
Arrow
Slider