Zaczynamy długi majowy weekend! To chyba dla zdecydowanej już większości Polaków czas relaksu, który często-gęsto spędzamy przy grillu.

Fot. Urszula Smorawska

Gdy zobaczyłam tę książkę na półce w księgarni, od razu wiedziałam, że muszę koniecznie ją poznać. Już w sierpniu 2017 roku pisałam na Povoli o tym, jak radzę sobie z niemarnowaniem jedzenia. Byłam ciekawa, jakie metody i rady poleca autorka książki Sylwia Majcher i co pominęłam w swoim Kulinarnym recyklingu.

Fot. Urszula Smorawska

Zarodki pszenne, choć ich nazwa brzmi nieco koszmarnie, są po prostu zdrowym odrzutem, który powstaje podczas produkcji mąki. W dodatku najcenniejszym składnikiem ziaren pszenicy. I kolejnym – po spirulinie i pyłku kwiatowym – super food, które chcę wam polecić.

Fot. Pixabay.com

Fenkuł czyli koper włoski nie przypadł mi od razu do gustu, a to za sprawą specyficznego lekko anyżowego posmaku. Przemogłam się jednak i przygotowałam z niego surówki w wersji typowo obiadowej i bardziej wykwintnej.

Fot. Urszula Smorawska/Kulinarny Oliwek

Pyłek pszczeli, zwany też pyłkiem kwiatowym, to kolejne po spirulinie superfood, które namiętnie stosuję w swojej kuchni. Możecie go kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub na specjalnych ekopółkach w marketach.

Fot. Urszula Smorawska/Kulinarny Oliwek

Kiedy pierwszy raz zrobiłam koktajl ze spiruliną, która nadała mu przepiękny, zielony kolor, mój mąż stwierdził, że chyba zmiksowałam jakieś pokrzywy lub przynajmniej samego Shreka. Tymczasem spirulina to po prostu sproszkowane algi, które mają zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w domowej pielęgnacji urody. Są źródłem m.in. dobrze przyswajalnego białka, aminokwasów, żelaza, miedzi, cynku, magnezu, potasu, beta-karotenu i witaminy E. Badania wykazały, że obniża poziom złego cholesterolu i cukru we krwi, oczyszcza organizm z toksyn, a także wspiera nasz system immunologiczny.

GOTUJ Z NAMI

Kwietniowy lunchbox
Kwietniowy lunchbox
Pierwszy lunchbox na powitanie wiosny
Pierwszy lunchbox na powitanie wiosny
Churros – słodki smak rodem z Katalonii
Churros – słodki smak rodem z Katalonii
Pizza – wszystkie chwyty dozwolone!
Pizza – wszystkie chwyty dozwolone!
Wegetariański smalec z fasoli – palce lizać!
Wegetariański smalec z fasoli – palce lizać!
Miodówka Zbyszka – recepta na jesienne wieczory
Miodówka Zbyszka – recepta na jesienne wieczory
„Smak jest czymś nieskończenie subiektywnym i trudnym do opisania”
„Smak jest czymś nieskończenie subiektywnym i trudnym do opisania”
Topinambur – kochaj albo rzuć
Topinambur – kochaj albo rzuć
previous arrow
next arrow
Slider