Fot. Urszula Smorawska  kulinarnyoliwek.blox.pl

Czosnek niedźwiedzi wziął swoją nazwę od starogermańskiej legendy, Mówi ona, że zwierzęta te zajadają się nim po przebudzeniu z długiego snu zimowego, co zapewnia im siłę. Inne określenia tej rośliny to cebula czarownic lub cygański czosnek.

Biały cukier to śmierć - ile razy już to słyszeliście? Zarówno ci, którzy chorują na cukrzycę, jak i ludzie dbający o linię bardzo uważają na to, co kupują i jedzą. Ponieważ temat jest mi bliski, postanowiłam przyjrzeć się dokładniej alternatywom słodkiego życia.

Pieczeń dziadka, szynka babuni i polędwica z pieca, która koło niego nawet nie leżała - kto z nas nie widział i nie raz się skusił, mamiony obietnicami smaków dzieciństwa, i nie kupił jednej z powyższych wędlin? Na pewno wielu. W tego typu wyrobach jest zbyt mało czystego mięsa, za to dużo wody i tablicy Mandelejewa. Kiedy po raz kolejny zjadłam coś, co miało być karkówką pachnącą jałowcem, a okazało się kawałkiem nafaszerowanym chemią, w smaku przypominającym lepszy papier toaletowy, powiedziałam sobie: dość! I od tego czasu podjęłam starania, aby nie wspierać finansowo przemysłu (bo to jest właśnie przemysł) wędliniarskiego.

Kto choć raz nie zgrzeszył i nie zjadł fast foodu z którejś z popularnych sieciówek? Ich hamburgery, frytki, hot-dogi, kurczaki w panierce kuszą, tuczą i niezbyt dobrze wpływają na nasz organizm. Ale człowiek jest istotą słabą, przekorną i czasem lubi sobie zaserwować coś zapychającego, ociekającego tłuszczem i podlanego obficie majonezem.

Jaka tego jest przyczyna? Ja z Lublina, ty z Lublina, oto historyczny szkic, takie małe niby nic. Niby nic, a jednak coś, kto z Lublina - równy gość - śpiewał kiedyś Bohdan Łazuka i Piotr Szczepanik. Lublin i Lubelszczyzna to wyjątkowy region, którego siłą jest wielokulturowość. Już w samej jego nazwie jest coś, co się po prostu lubi. Na wschodzie żyje się wolniej i z szerszym uśmiechem na twarzy. Wszystko smakuje tu wyjątkowo, zwłaszcza podczas Europejskiego Festiwalu Smaku. Dlatego warto przyjechać na jego 7. edycję, która zacznie się 28 sierpnia i potrwa przez dziesięć dni.

Ma Llow to pierwsza i na razie jedyna w Krakowie pijalnia ziół. Jej właścicielka, Magdalena Batog, z nieustającym zaskoczeniem obserwuje, jak często na ziołowe herbatki przychodzą młodzi ludzie, zainteresowani naturalnymi sposobami wspomagania organizmu.

Kawa do miłości humor potęguje i członki ukrzepia – tak opisywał właściwości gorzkiego naparu francuski duchowny François de Ceste w XVIII-wiecznym „Traktacie o kawie”. W owym czasie w Europie funkcjonowały już tysiące kawiarni, a Jan Sebastian Bach komponował „Kantatę o kawie” - miniaturową operę komiczną o uzależnieniu od małej czarnej.

Pierwszy raz o hummusie usłyszałam wiele lat temu, gdy oglądałam serial "Przyjaciele", gdzie szefowa kuchni Monika zaserwowała go swoim gościom. Kompletnie nie wiedziałam, o co chodzi, ale nazwę zapamiętałam. Były to lata 90-te i mało kto słyszał w Polsce o tej paście. Dziś jej popularność znacznie wzrosła i zbiera żniwo w postaci coraz to nowych entuzjastów. Dołączyłam do tego grona.

Słodkawo – cierpkie owoce goji (kolcowoju chińskiego, inaczej kolcowoju pospolitego lub szkarłatnego) pochodzą z Chin, Tybetu i Mongolii. Od wielu lat są tam używane w medycynie naturalnej. Rosną na krzewach, a ponieważ są bardzo delikatne, w czasie zbiorów lekko się je strząsa. Ze zrozumiałych względów występują u nas głównie pod postacią suszoną. Można je spotkać również w herbatach lub jako składnik soków wieloowocowych.

Jeszcze kilka lat temu nie miałam z nim żadnej styczności. Spróbowałam raz i wpadłam po uszy. Zdecydowanie odpowiada mi jego ostry, odświeżający smak z lekka nutą i słodkości i goryczki.

GOTUJ Z NAMI

Cudowny eliksir z jabłek
Cudowny eliksir z jabłek
Quinoa - komosa ryżowa
Quinoa - komosa ryżowa
Biurowy slow food
Biurowy slow food
Chrzan tarty - pikantny i zdrowy dodatek
Chrzan tarty - pikantny i zdrowy dodatek
Chwasty polskie
Chwasty polskie
Coś za coś, czyli makaron z cukinii
Coś za coś, czyli makaron z cukinii
Czosnek niedźwiedzi – prosto z kuchni czarownicy
Czosnek niedźwiedzi – prosto z kuchni czarownicy
Dolce vita – rozważania o stewii i ksylitolu
Dolce vita – rozważania o stewii i ksylitolu
Arrow
Arrow
Slider