Są młodzi. Spotykają się dla towarzystwa i dla gotowania. Idą razem na bazar, by kupić marchewkę, ser czy truskawki. Na tym jednak nie poprzestają, bo do Slow Food Youth zapraszają wszystkich zainteresowanych sezonowym i dobrym jedzeniem.

Syrop z fiołków i racuchy z babką lancetowatą to potrawy, które śmiało mogłyby zapoczątkować powstanie nowej odsłony kuchni polskiej. Na naszych łąkach i w lasach można spotkać mnóstwo roślin, które pozwalają na stworzenie współczesnych tradycji kulinarnych. O tym, co i dlaczego warto tam zbierać, opowiada Małgorzata Kalemba - Drożdż, autorka książki „Pyszne chwasty” - zbioru ponad stu przepisów z wykorzystaniem niecodziennych składników i zarazem praktycznego przewodnika po chwastach polskich.

Znana także jako dziki kardamon, galanga lub galgan chiński. Pochodząca z Dalekiej Azji alpinia należy do rośliny imbirowatych. W kuchni wykorzystywana jest na ogół w postaci sproszkowanych kłączy. Jej smak i zapach przypominają imbir, ale są wyraźnie delikatniejsze. Galanga jest typowym składnikiem kuchni tajskiej, indyjskiej i chińskiej, a najbardziej znaną potrawą przygotowywaną z jej użyciem jest nasi goreng, będąca narodowym daniem kuchni indonezyjskiej.

Zieleń to kolor życia, radości, spokoju i harmonii. Gdy pojawia się na talerzu, symbolizuje dodatkowo zdrowie. Pierwszy dzień wiosny witamy zatem zielonymi przepisami.

By pracować efektywnie, potrzebujemy właściwego „paliwa” - posiłków, które dodadzą nam sił, wigoru i wzmocnią umysł. Słodka drożdżówka lub hot dog zdecydowanie nie spełnią tego zadania, w przeciwieństwie do prostych i pysznych dań, które można przygotować w domu. Przedstawiamy cztery przepisy na lunch łączące dobroczynne właściwości ze świetnym smakiem.

Aromatyczny domowy tarty chrzan jest wspaniałym dodatkiem do wielu dań. Wprawdzie w każdym supermarkecie można kupić słoiczek tego przysmaku, jednak własnoręcznie wykonana przyprawa ma tę przewagę, że może być skomponowana zgodnie z naszymi preferencjami i upodobaniami. Każda pani domu zna wiele zastosowań chrzanu w formie tartej. W jaki sposób przygotować ten przysmak i jakie są jego walory, oprócz oczywiście niezapomnianego smaku?

Bycie weganinem nie musi oznaczać rezygnacji z jedzenia w trybie fast. Dowodem tego są Krowarzywa - mały bar położony w centrum Warszawy, w którym można do woli zajadać się wegańskimi burgerami – na miejscu i na wynos. Jego twórcy udowodnili, że burgera da się zrobić z każdej rośliny, nawet mleczu.

Rozsądna i zarazem smaczna dieta to podstawa zdrowego życia, która nie musi oznaczać rezygnacji z ulubionych dań. Wiele z nich można „odchudzić” lub wzbogacić, zamieniając dobrze znane składniki na inne, znacznie lżejsze i bogate w niezbędne składniki odżywcze.

Fot. Urszula Smorawska  kulinarnyoliwek.blox.pl

Czosnek niedźwiedzi wziął swoją nazwę od starogermańskiej legendy, Mówi ona, że zwierzęta te zajadają się nim po przebudzeniu z długiego snu zimowego, co zapewnia im siłę. Inne określenia tej rośliny to cebula czarownic lub cygański czosnek.

Biały cukier to śmierć - ile razy już to słyszeliście? Zarówno ci, którzy chorują na cukrzycę, jak i ludzie dbający o linię bardzo uważają na to, co kupują i jedzą. Ponieważ temat jest mi bliski, postanowiłam przyjrzeć się dokładniej alternatywom słodkiego życia.

GOTUJ Z NAMI

Spirulina – zielone złoto
Spirulina – zielone złoto
Bomboloni soffici – pieczone włoskie pączki
Bomboloni soffici – pieczone włoskie pączki
Smak Pomorza: zupa bursztynowa
Smak Pomorza: zupa bursztynowa
Barszcz czerwony, który się zawsze udaje
Barszcz czerwony, który się zawsze udaje
Zakwas na barszcz Mamy Oliwka
Zakwas na barszcz Mamy Oliwka
Świąteczne SOS dla domowych wypieków
Świąteczne SOS dla domowych wypieków
Amarantus – jak to jeść?
Amarantus – jak to jeść?
Smaczny start o poranku
Smaczny start o poranku
Arrow
Arrow
Slider