Przyznam od razu, że topinambur odkryłam całkiem niedawno. Często miałam okazję widzieć te pokraczne bulwy w sklepie lub na targu, ale jakoś nie specjalnie mnie nie kusiły. W końcu się jednak przemogłam...

Wegeta to jedna z najbardziej popularnych przypraw w polskich domach. Dodajemy ją do zup, mięs, sałatek i sosów. Po latach zachłyśnięcia się dużym wyborem na sklepowych półkach gotowych mieszanek warzywnych i innych bulionetek kupujemy z coraz większą świadomością i rozwagą. Zaczynamy też myśleć o stworzeniu własnych kompozycji...

Fot. Pixabay
Za kilkanaście dni przywitamy jesień. Jeszcze trochę i letnie upały będziemy wspominać z rozrzewnieniem i tęsknotą. By nadać tym wspomnieniom szczególny posmak i umilić długie, jesienne wieczory, skorzystaliśmy ze sprawdzonej receptury naszego dobrego znajomego. Oto miodówka Zbyszka!

Zaczynamy długi majowy weekend! To chyba dla zdecydowanej już większości Polaków czas relaksu, który często-gęsto spędzamy przy grillu.

Fot. Urszula Smorawska

Gdy zobaczyłam tę książkę na półce w księgarni, od razu wiedziałam, że muszę koniecznie ją poznać. Już w sierpniu 2017 roku pisałam na Povoli o tym, jak radzę sobie z niemarnowaniem jedzenia. Byłam ciekawa, jakie metody i rady poleca autorka książki Sylwia Majcher i co pominęłam w swoim Kulinarnym recyklingu.

Fot. Urszula Smorawska

Zarodki pszenne, choć ich nazwa brzmi nieco koszmarnie, są po prostu zdrowym odrzutem, który powstaje podczas produkcji mąki. W dodatku najcenniejszym składnikiem ziaren pszenicy. I kolejnym – po spirulinie i pyłku kwiatowym – super food, które chcę wam polecić.

GOTUJ Z NAMI

Miodówka Zbyszka – recepta na jesienne wieczory
Miodówka Zbyszka – recepta na jesienne wieczory
Topinambur – kochaj albo rzuć
Topinambur – kochaj albo rzuć
Domowa wegeta na trzy sposoby
Domowa wegeta na trzy sposoby
Zgrillowana majówka polska
Zgrillowana majówka polska
Sałatka z kozim serem, boczkiem i szparagami
Sałatka z kozim serem, boczkiem i szparagami
Gotuję, nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po polsku.
Gotuję, nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po polsku.
Smoothie z ananasa, awokado i pomarańczy
Smoothie z ananasa, awokado i pomarańczy
Zarodki pszenne – odżywcza bomba
Zarodki pszenne – odżywcza bomba
previous arrow
next arrow
Slider