Zaczynamy długi majowy weekend! To chyba dla zdecydowanej już większości Polaków czas relaksu, który często-gęsto spędzamy przy grillu.

Zachęcam was do zerknięcia tutaj, gdzie już opisywałam swoje pomysły na idealny majówkowy wypoczynek. Do mięs wam się nie wtrącam, niech każdy kładzie na ruszcie swoje ulubione. Dziś rzucam wam garść przepisów na dodatki, które fajnie się sprawdzą na tego typu imprezie. 

Pamiętajcie, że nic tak nie ugasi pragnienia i nie orzeźwi jak woda mineralna z listkami mięty i plastrami ogórka

woda z ogórkiem povoli grillFot. Urszula Smorawska

 

Zaczniemy od dodatku, który bardzo dobrze komponuje się z grillowanymi rybami. To cytrynowe masło z kaparami.

  • 125 g masła w temperaturze pokojowej
  • 60 g kaparów w zalewie
  • sól, pieprz
  • 1 cytryna

masło z kaparamiFot. Urszula Smorawska

Kapary dobrze odsączyć z zalewy. Wycisnąć sok z cytryny. Kapary i sok dodać do masła i bardzo dokładnie wymieszać. Doprawić lekko solą i pieprzem. Masło ułożyć na przezroczystej folii. Uformować wałek i zawinąć, schłodzić w lodówce, aby stwardniało. Po schłodzeniu należy pokroić je w cienkie lub grubsze plastry i kłaść bezpośrednio na gorącym daniu.

Podobnie możecie przygotować również masło z dodatkiem dużej ilości posiekanego czosnku i świeżych ziół: natki pietruszki, kolendry, koperku, szczypiorku.

 

Z kolei tę orzeźwiającą słodko-pikantną sałatkę serwuję do grillowanego drobiu: salsa z ananasa z orzeszkami ziemnymi

  • 1 świeży ananas
  • 1 posiekana papryczka chili
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki sosu teriyaki
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 4 łyżki orzeszków ziemnych niesolonych
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

salsa z ananasa grillFot. Urszula Smorawska

Orzeszki uprażyć na rumiano na suchej patelni. Ananasa obrać, wyciąć głąb, miąższ pokroić w kostkę. Przełożyć do salaterki. Posypać nacią, imbirem i chili. Polać sosem i olejem. Wymieszać i posypać uprażonymi orzeszkami.

 

Jednak moim absolutnym hitem, który niezmiennie zaskakuje połączeniem smakowym, jest carpaccio z kiwi i pomidorów. Ono również doskonale pasuje do grillowanego mięsa, a wyglądem przyciąga wzrok każdego biesiadnika.

  • 3-4 kiwi
  • 4 pomidory
  • listki mięty do posypania
  • dressing:
  • 1 papryczka ostra zielona
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli
  • sok z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku

sałatka kiwi z pomidorem povoli do artykułu o grilluFot. Urszula Smorawska

Przygotować sos: papryczkę, czosnek, cebulę posiekać. Wymieszać z sokiem z cytryny i oliwą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pomidory i kiwi (bez skórki) pokroić w plastry i ułożyć na talerzu. Polać dressingiem i posypać listkami mięty.

Życzę wam wspaniałej pogody, pełnego relaksu i dobrej zabawy!

 


Komentarze (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
Nie ma tu jeszcze żadnych komentarzy

Skomentuj

  1. Posting comment as a guest.
Give this posts your rating:
Załączniki (0 / 2)
Udostępnij swoją lokalizację

GOTUJ Z NAMI

Zgrillowana majówka polska
Zgrillowana majówka polska
Sałatka z kozim serem, boczkiem i szparagami
Sałatka z kozim serem, boczkiem i szparagami
Gotuję, nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po polsku.
Gotuję, nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po polsku.
Smoothie z ananasa, awokado i pomarańczy
Smoothie z ananasa, awokado i pomarańczy
Zarodki pszenne – odżywcza bomba
Zarodki pszenne – odżywcza bomba
Jego wysokość pyłek pszczeli
Jego wysokość pyłek pszczeli
Fenkuł na co dzień i od święta
Fenkuł na co dzień i od święta
Spirulina – zielone złoto
Spirulina – zielone złoto
Arrow
Arrow
Slider