Zarodki pszenne, choć ich nazwa brzmi nieco koszmarnie, są po prostu zdrowym odrzutem, który powstaje podczas produkcji mąki. W dodatku najcenniejszym składnikiem ziaren pszenicy. I kolejnym – po spirulinie i pyłku kwiatowym – super food, które chcę wam polecić.

Koktajl z zarodkami pszennymi zarodki pszenne Povoli

Zarodki odznaczają się wysoką zawartością błonnika, żelaza, magnezu, cynku i fosforu oraz witamin B1, B6 i E. Wystarczy dodać je do musli, koktajlu, zupy czy jakiegokolwiek wypieku. Szczególnie polecane są osobom stosujących diety, gdyż pięknie suplementują niedobór składników odżywczych.

Poniżej znajdziecie przepis na koktajl z dodatkiem zarodków. Jeżeli nie jesteście fanami warzywnych mieszanek, zróbcie zwykły koktajl owocowy z dodatkiem jogurtu. Zarodki pszenne nie zmieniają smaku potrawy. 

Koktajl z zarodkami pszennymi:

  • 1 ogórek bez skóry (200 g)
  • 1 awokado obrane (100 g)
  • 1 jogurt naturalny (400 g)
  • 2 łyżeczki zarodków pszennych
  • nać pietruszki do dekoracji
  • sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki zmiksować. Doprawić i udekorować nacią.

Smacznego!

 


Komentarze (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
Nie ma tu jeszcze żadnych komentarzy

Skomentuj

Posting comment as a guest.
Załączniki (0 / 2)
Udostępnij swoją lokalizację

GOTUJ Z NAMI

Smoothie z ananasa, awokado i pomarańczy
Smoothie z ananasa, awokado i pomarańczy
Zarodki pszenne – odżywcza bomba
Zarodki pszenne – odżywcza bomba
Jego wysokość pyłek pszczeli
Jego wysokość pyłek pszczeli
Fenkuł na co dzień i od święta
Fenkuł na co dzień i od święta
Spirulina – zielone złoto
Spirulina – zielone złoto
Bomboloni soffici – pieczone włoskie pączki
Bomboloni soffici – pieczone włoskie pączki
Smak Pomorza: zupa bursztynowa
Smak Pomorza: zupa bursztynowa
Barszcz czerwony, który się zawsze udaje
Barszcz czerwony, który się zawsze udaje
Arrow
Arrow
Slider