Niedługo Wigilia i na wielu stołach zagości barszcz z uszkami. Dlatego dziś proponuję wam sprawdzony i przepyszny zakwas, którego nauczyła mnie moja mama. Jeżeli macie swoje sprawdzone przepisy, podzielcie się nimi z nami w komentarzach.

 

buraki zakwas na barszcz

Zakwas na barszcz Mamy Oliwka:

  • 1 kg buraków
  • 2 litry wody przegotowanej i wystudzonej
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 5 listków laurowych
  • 1/2 łyżeczki soli

Buraki obrać i pokroić w plastry. Przełożyć do dużego słoika. Przełożyć całymi ząbkami czosnku i innymi przyprawami. Zalać wodą. Słój przykryć gazą lub kawałkiem płótna, czy bawełnianym materiałem. Odstawić w ciepłe miejsce.

Po trzech dniach utworzy się wspaniały sok do picia. Z każdym kolejnym dniem zakwas kwaśnieje i po pięciu dniach od nastawienia nadaje się już do wigilijnego barszczu.

Wesołych i smacznych świąt Bożego Narodzenia!

 


Komentarze (0)

Ocena 0 z 5 na podstawie 0 głosów
Nie ma tu jeszcze żadnych komentarzy

Skomentuj

  1. Opublikuj komentarz jako gość.
COM_KT_RATE_THIS_POST:
Załączniki (0 / 2)
Udostępnij swoją lokalizację

GOTUJ Z NAMI

Kwietniowy lunchbox
Kwietniowy lunchbox
Pierwszy lunchbox na powitanie wiosny
Pierwszy lunchbox na powitanie wiosny
Churros – słodki smak rodem z Katalonii
Churros – słodki smak rodem z Katalonii
Pizza – wszystkie chwyty dozwolone!
Pizza – wszystkie chwyty dozwolone!
Wegetariański smalec z fasoli – palce lizać!
Wegetariański smalec z fasoli – palce lizać!
Miodówka Zbyszka – recepta na jesienne wieczory
Miodówka Zbyszka – recepta na jesienne wieczory
„Smak jest czymś nieskończenie subiektywnym i trudnym do opisania”
„Smak jest czymś nieskończenie subiektywnym i trudnym do opisania”
Topinambur – kochaj albo rzuć
Topinambur – kochaj albo rzuć
previous arrow
next arrow
Slider