Wielkanoc to okazja do celebrowania najpiękniejszych tradycji kulinarnych. Sięgnęliśmy zatem do wyjątkowego zbioru wiedzy o dawnych zwyczajach - "Uniwersalnej książki kucharskiej" Marji Ochorowicz - Monatowej. W niej zawarty jest przepis, który autorka otrzymała od... nadwornego kucharza w Wiedniu. W tym roku jajka będą prawdziwie królowały na wielkanocnym stole.

 wielkanocFot. pixabay.com

Przepis cytujemy wiernie, by wraz z kulinarną inspiracją przekazać urok receptur sprzed blisko stu lat.

Jaja "a la Carina"

Ogniotrwały półmisek wysmarować masłem, posypać grubo tartym parmezanem, wlać ćwierć litra kwaśnej śmietany rozbitej z pół łyżeczką mąki i pół łyżeczką Maggi i wstawić na ruszcie do gorącego pieca. Gdy się zagotuje, przed samem wydaniem na 5 minut wbić ostrożnie licząc po dwa jaja na osobę, posolić, opieprzyć, posypać znów parmezanem i położywszy na wierzchu kilka kawałeczków masła, zapiec je tyle tylko, aby się białka dobrze ścięły.

Potrawa nie jest trudna do przygotowania, składniki wciąż bez trudu są dostępne, a smakiem tym delektował się władca Monarchii Austro-Węgierskiej. A skoro już o składnikach mowa, to możemy jedynie pozazdrościć przedwojennym gospodyniom możliwości ich wyboru. Wprawdzie i w tamtych czasach najpopularniejsze była jaja kurze, ale oprócz nich bez trudu można było nabyć pantarcze, kacze i gęsie. Smakosze poszukiwali - i znajdowali - jaja czajek, mew i bażantów, które "pojawiają się w handlach na wiosnę". Oprócz smaku jajek jedynym kryterium ich wyboru była świeżość. Monatowa odradzała zakup jaj "sztucznie przechowywanych", które były szczególnie często sprzedawane na zimowych targowiskach i zachęcała do zapewnienia sobie "znajomego źródła z pierwszej ręki". Rozważania na temat numerycznych kategorii jajek miały nadejść dopiero w następnym stuleciu...

A pantarka większości z nas znana jest jako perliczka.

 

 


Komentarze (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
Nie ma tu jeszcze żadnych komentarzy

Skomentuj

  1. Posting comment as a guest.
Rate this post:
Załączniki (0 / 2)
Udostępnij swoją lokalizację

GOTUJ Z NAMI

Miodówka Zbyszka – recepta na jesienne wieczory
Miodówka Zbyszka – recepta na jesienne wieczory
Zgrillowana majówka polska
Zgrillowana majówka polska
Sałatka z kozim serem, boczkiem i szparagami
Sałatka z kozim serem, boczkiem i szparagami
Gotuję, nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po polsku.
Gotuję, nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po polsku.
Smoothie z ananasa, awokado i pomarańczy
Smoothie z ananasa, awokado i pomarańczy
Zarodki pszenne – odżywcza bomba
Zarodki pszenne – odżywcza bomba
Jego wysokość pyłek pszczeli
Jego wysokość pyłek pszczeli
Fenkuł na co dzień i od święta
Fenkuł na co dzień i od święta
previous arrow
next arrow
Slider