Ten smalec czy – jak niektórzy wolą – pastę pierwszy raz miałam okazję jeść u swoich przyjaciół w Norwegii. Kiedy podsunęłi mi ją pod nos, nie bardzo wiedziałam, z czego jest zrobiona. Jej smak do złudzenia przypomina tradycyjny smalec, ale jest zdecydowanie dużo zdrowsza, bo... roślinna.

wegetariański smalec z fasoli przepis povoliFot. Urszula Smorawska

Składniki:

  • 200-250 g ugotowanej białej fasoli (lub odcedzonej fasoli z puszki)
  • 2 duże cebule
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 10 lub więcej suszonych śliwek
  • 1 jabłko
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • szczypta suszonego lubczyku
  • sól, pieprz
  • 3 ziarenka ziela angielskiego

Cebule i jabłko obrać i pokroić w dobną kostkę. Suszone sliwki posiekać. W rondlu rozgrzać olej. Dodać cebulę, lekko zeszklić. Dodać śliwki suszone, ziele angielskie, posypać majerankiem i lubczykiem. Wymieszać i smażyć razem na małym ogniu. Wsypać pokrojone jabłko. Dusić kilka minut wszystko razem. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić.

Ugotowaną fasolę zmiksować na gładką masę. Dodać zawartość rondla. Wszystko dokładnie wymieszać lub zmiksować na wolnych obrotach. Doprawić porządnie solą, pieprzem i ewentualnie jeszcze majerankiem. Odstawić na kilka godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły. 

Napiszcie w komentarzu, czy ten smak przypadł Wam do gustu.

 


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (14)

Ocena 0 z 5 na podstawie 0 głosów
COM_KT_COMMENT_MINIMIZED_BY_MODERATOR

Juz kiedys gdzieś trafiłam na taki przepis i miałam go gdzieś z tyłu głowy. Koniecznie muszę go przygotować, bo uwielbiam tego rodzaju smarowidła.

COM_KT_COMMENT_MINIMIZED_BY_MODERATOR

Już teraz życzymy smacznego!

COM_KT_COMMENT_MINIMIZED_BY_MODERATOR

Muszę spróbować! Uwielbiam pasty z fasoli

COM_KT_COMMENT_MINIMIZED_BY_MODERATOR

Polecamy! Przepis jest bardzo prosty i nie zajmuje dużo czasu.

COM_KT_COMMENT_MINIMIZED_BY_MODERATOR

Chetnie przetestuję kiedyś :).

COM_KT_COMMENT_MINIMIZED_BY_MODERATOR

Wygląda pysznie i z pewnością jest tak kaloryczny jak tradycyjny smalec

COM_KT_COMMENT_MINIMIZED_BY_MODERATOR

Tak, to jego spora zaleta

COM_KT_COMMENT_MINIMIZED_BY_MODERATOR

Wygląda jak tradycyjny smalec. Taki z ciemnym chlebem i ogolreczkiem kiszonym...pycha! Moja babcia robiła najsmaczniejszy na świecie! Ten z fasoli bardzo mnie intryguje, tym bardziej że jest ze śliwką. Koniecznie muszę wypróbować przepis

COM_KT_COMMENT_MINIMIZED_BY_MODERATOR

Serdecznie polecam

COM_KT_COMMENT_MINIMIZED_BY_MODERATOR

Bardzo oryginalny i ciekawy pomysł Podobnej pasty jeszcze nie robiłem.

COM_KT_COMMENT_MINIMIZED_BY_MODERATOR

Zachęcam do wypróbowania tego przepisu.Smak Cię zaskoczy

COM_KT_COMMENT_MINIMIZED_BY_MODERATOR

Przepyszne i godne polecenia?

COM_KT_COMMENT_MINIMIZED_BY_MODERATOR

Taki smalczyk, to ja bym zjadła

Nie ma tu jeszcze żadnych komentarzy

Skomentuj

  1. Opublikuj komentarz jako gość.
COM_KT_RATE_THIS_POST:
Załączniki (0 / 2)
Udostępnij swoją lokalizację

GOTUJ Z NAMI