Już niedługo święta! Zaczyna się okres wzmożonego pieczenia. Dziś proponujemy domowe SOS, czyli trzy sprawdzone alternatywy dla sklepowych, niejednokrotnie naładowanych chemią, podstawowych składników do wypieków.

pierniki wypieki Boże Narodzenie przepis przyprawa Domowy proszek do pieczenia

  • 12 łyżeczek mąki
  • 5 łyżeczek sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki kwasku cytrynowego

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przesypać do szczelnego, suchego słoiczka. Pół łyżeczki tej mikstury to równowartość 1.5 łyżeczki sklepowego proszku do pieczenia.

Źródło:  Dziś Mam Ochotę Na

 

Domowy cukier waniliowy

  • 3-4 laski laski wanilii
  • 2 szklanki cukru

Cukier wsypać do słoika. Laski wanilii przeciąć wzdłuż i wydrążyć nasionka. Wsypać je do cukru i dokładnie wymieszać. Dołożyć wydrążone laski wanilii. Słoik zamknąć i potrząsnąć. Po kilku dniach cukier będzie gotowy.

 

Domowa przyprawa do pierników

cynamon anyż przyprawy Boże NarodzenieFot. Pixabay.com

  • 5 niedużych lasek cynamonu
  • 5 łyżeczek suszonego imbiru
  • 1 gałka muszkatołowa
  • 2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
  • 1,5 łyżeczki całych goździków
  • 2 łyżeczki ziaren wyłuskanych z kardamonu
  • ziarna wyłuskane z 1 gwiazdki anyżu
  • kilka ziaren pieprzu

Wszystkie przyprawy zmiksować na pył. Gałkę muszkatołową można zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wszystko dokładnie wymieszać i przesypać do suchego, szczelnie zamykanego słoika.

Źródło: Jadłonomia

 

Życzymy wam samych udanych, aromatycznych i smacznych wypieków!


Komentarze (0)

Ocena 0 z 5 na podstawie 0 głosów
Nie ma tu jeszcze żadnych komentarzy

Skomentuj

  1. Opublikuj komentarz jako gość.
COM_KT_RATE_THIS_POST:
Załączniki (0 / 2)
Udostępnij swoją lokalizację

GOTUJ Z NAMI

Kwietniowy lunchbox
Kwietniowy lunchbox
Pierwszy lunchbox na powitanie wiosny
Pierwszy lunchbox na powitanie wiosny
Churros – słodki smak rodem z Katalonii
Churros – słodki smak rodem z Katalonii
Pizza – wszystkie chwyty dozwolone!
Pizza – wszystkie chwyty dozwolone!
Wegetariański smalec z fasoli – palce lizać!
Wegetariański smalec z fasoli – palce lizać!
Miodówka Zbyszka – recepta na jesienne wieczory
Miodówka Zbyszka – recepta na jesienne wieczory
„Smak jest czymś nieskończenie subiektywnym i trudnym do opisania”
„Smak jest czymś nieskończenie subiektywnym i trudnym do opisania”
Topinambur – kochaj albo rzuć
Topinambur – kochaj albo rzuć
previous arrow
next arrow
Slider