Kiedy pierwszy raz zrobiłam koktajl ze spiruliną, która nadała mu przepiękny, zielony kolor, mój mąż stwierdził, że chyba zmiksowałam jakieś pokrzywy lub przynajmniej samego Shreka. Tymczasem spirulina to po prostu sproszkowane algi, które mają zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w domowej pielęgnacji urody. Są źródłem m.in. dobrze przyswajalnego białka, aminokwasów, żelaza, miedzi, cynku, magnezu, potasu, beta-karotenu i witaminy E. Badania wykazały, że obniża poziom złego cholesterolu i cukru we krwi, oczyszcza organizm z toksyn, a także wspiera nasz system immunologiczny.

spirulina algi proszekFot. Pixabay.com

Spirulinę można kupić w postaci tabletek lub proszku. Ja sięgam zawsze pod tę drugą postać i chętnie wykorzystuję w przygotowaniu zdrowych posiłków. Ma specyficzny smak, ale dodana w małych ilościach w ogóle nie dominuje i jest praktycznie niewyczuwalna w potrawie. 

Przyjmuje się, że dorosły człowiek (nie ma badań dotyczących wpływu spiruliny na organizmy dziecięce) powinien spożyć maksymalnie jedną łyżeczkę na dzień. Bardzo rzadko, ale jednak, zdarzają się reakcje alergiczne, objawiające się bólami brzucha, nudnościami i zawrotami głowy. Są one rezultatem np. przedawkowania zalecanych porcji.

Spirulinę zwaną także „zielonym złotem” lub „wodnym żeń-szeniem” można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub w zwykłych marketach. Zaliczana jest do tzw. super foods, czyli żywności o wyjątkowych wartościach odżywczych. Sproszkowane algi doskonale spiszą się w koktajlach, pesto, zupach, sosach, czy dipach. Można również posypywać nimi owocowe i warzywne sałatki. Spirulinę dodaję również do lodów, dzięki czemu nabierają one głębokiego, zielonego koloru.

spirulina algi przepisy lody ze spirulina deser przepisyFot. Urszula Smorawska/Kulinarny Oliwek

Oto jeden z moich ulubionych sposobów na nią, czyli koktajl bananowy ze spiruliną:

  • 350 ml mleka migdałowego (lub innego roślinnego)
  • 2 banany (waga po obraniu 180 g)
  • 1 łyżeczka spiruliny

Wszystko dokładnie razem zmiksować i udekorować listkami mięty.

koktajl ze spirulina super foods algi przepisy zdrowa zywnoscFot. Urszula Smorawska/Kulinarny Oliwek

Zebrałam również ciekawe informacje dotyczące zastosowania spiruliny w domowej pielęgnacji twarzy i ciała, ale najpierw wypróbuję je na sobie. Jeśli przeżyję i będę zadowolona z efektów, chętnie się podzielę moimi doświadczeniami. Porad szukajcie za jakiś czas w naszej zakładce Zdrowie i uroda.

A jeżeli znacie już i stosujecie spirulinę w swojej kuchni, to podzielcie się z nami swoimi pomysłami.

 


Komentarze (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
Nie ma tu jeszcze żadnych komentarzy

Skomentuj

  1. Posting comment as a guest.
Rate this post:
Załączniki (0 / 2)
Udostępnij swoją lokalizację

GOTUJ Z NAMI

Miodówka Zbyszka – recepta na jesienne wieczory
Miodówka Zbyszka – recepta na jesienne wieczory
Topinambur – kochaj albo rzuć
Topinambur – kochaj albo rzuć
Domowa wegeta na trzy sposoby
Domowa wegeta na trzy sposoby
Zgrillowana majówka polska
Zgrillowana majówka polska
Sałatka z kozim serem, boczkiem i szparagami
Sałatka z kozim serem, boczkiem i szparagami
Gotuję, nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po polsku.
Gotuję, nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po polsku.
Smoothie z ananasa, awokado i pomarańczy
Smoothie z ananasa, awokado i pomarańczy
Zarodki pszenne – odżywcza bomba
Zarodki pszenne – odżywcza bomba
previous arrow
next arrow
Slider