Kaszę gryczaną uwielbiamy w każdym wydaniu. Z pozoru niepozorna odgrywa pierwszorzędne role zarówno w codziennych, szybszych daniach, jak i wykwintnych potrawach autorstwa poważanych szefów kuchni. O eleganckiej kreacji pisaliśmy przy okazji wizyty w Vine Bridge, a dziś przedstawiamy kaszę w wersji minimalistycznej: mało kalorii, mało pracy, mało czasu. Za to mnóstwo dobrego smaku.

kasza gryczana zboże zdrowa żywność ziarna

Warzywa:

  • 100 g różyczek brokułu
  • 2 duże pieczarki (40 g)
  • pół marchewki (45 g)
  • 1 mała cebulka (50 g)
  • 1/3 małej cukinii (100 g)
  • 1 mały pomidor (85 g)
  • plaster masła (10 g)
  • sól, pieprz ziołowy, kmin rzymski, tymianek, majeranek, ostra papryka 
  • kasza gryczana (szklanka po ugotowaniu ok 140 g )

Sos:

  • 1 łyżka przecieru pomidorowego (15 g)
  • 1 łyżeczka śmietany 12% (9 g)
  • 50 ml wody
  • sól i pieprz czarny do smaku

Kaszę ugotować w osolonej wodzie.

Brokuły umyć i krótko obgotować w osolonej wodzie przez 3-4 minuty. Marchewkę obrać i pokroić w plastry, pieczarki w ćwiartki, cebulę w piórka, cukinię w plastry po skosie, pomidora w grubsze plastry. Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło, w pierwszej kolejności wrzucić marchewkę, podsmażać przez około 5 minut, następnie dodać cebulkę i pieczarki i kontynuować duszenie pod przykryciem przez 2-3 minuty.

Dodać ugotowany brokuł i pomidora oraz po szczypcie każdej z przyprawy (ostrożnie z kminem rzymskim aby nie zdominował smaku). Warzywa umieścić w naczyniu żaroodpornym. Przykryć je ugotowaną kaszą. Na tej samej patelni, na której smażone były warzywa, krótko obsmażyć plastry cukinii, którą należy wyłożyć jako górną warstwę zapiekanki.

W kubku rozrobić przecier pomidorowy z wodą, łyżeczką śmietany, solą i pieprzem. Zapiekankę polać sosem i wstawić do piekarnika na pół godziny. Piec w temperaturze 180°C.

 


Komentarze (0)

Ocena 0 z 5 na podstawie 0 głosów
Nie ma tu jeszcze żadnych komentarzy

Skomentuj

  1. Opublikuj komentarz jako gość.
COM_KT_RATE_THIS_POST:
Załączniki (0 / 2)
Udostępnij swoją lokalizację

GOTUJ Z NAMI

Kwietniowy lunchbox
Kwietniowy lunchbox
Pierwszy lunchbox na powitanie wiosny
Pierwszy lunchbox na powitanie wiosny
Churros – słodki smak rodem z Katalonii
Churros – słodki smak rodem z Katalonii
Pizza – wszystkie chwyty dozwolone!
Pizza – wszystkie chwyty dozwolone!
Wegetariański smalec z fasoli – palce lizać!
Wegetariański smalec z fasoli – palce lizać!
Miodówka Zbyszka – recepta na jesienne wieczory
Miodówka Zbyszka – recepta na jesienne wieczory
„Smak jest czymś nieskończenie subiektywnym i trudnym do opisania”
„Smak jest czymś nieskończenie subiektywnym i trudnym do opisania”
Topinambur – kochaj albo rzuć
Topinambur – kochaj albo rzuć
previous arrow
next arrow
Slider