Delikatny, kremowy smak żółtej fasolki szparagowej to jedna z kulinarnych esencji lata. Zielona ma nieco bardziej zadziorny charakter. Pierwsza niesie ze sobą solidny ładunek potasu i fosforu, druga zawiera więcej kwasu foliowego i witaminy A. Obie stanowią wyborne towarzystwo dla delikatnej polędwicy wieprzowej. By uczynić zadość tradycji, można dołożyć ziemniaczka lub dwa. W rezultacie każdy biesiadnik będzie miał się z pyszna!


34 poledwica wieprzowa i fasolka szparagowa     Fot. FotoliaFot. Fotolia

Składniki (na jedną osobę):

  • 2 plastry polędwiczki wieprzowej,
  • łyżeczka masła klarowanego
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • łyżka musztardy (najlepiej francuskiej)
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 20 dkg fasolki
  • łyżeczka masła
  • 2 ziemniaki (opcjonalnie)

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Fasolkę umyć, obciąć ogonki, ugotować al dente, odcedzić. Następnie powtórnie umieścić w garnku, w którym była gotowana, rozpuścić na niej plaster masła i wymieszać.

Polędwiczki wieprzowe oczyścić z włókien i błon, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i skośnie pokroić na plastry o grubości około 3 cm. Lekko rozgnieść je dłonią, oprószyć solą i grubo zmielonym pieprzem. Na rozgrzanym tłuszczu smażyć mięso przez około 3 minuty z każdej strony, dodać czosnek i dusić na średnim ogniu pod przykryciem. Kiedy mięso będzie już prawie miękkie, dodać śmietanę, musztardę i dusić jeszcze kilka minut, aż sos zgęstnieje. Gotowe mięso można podawać z fasolką i ziemniakami, opcjonalnie posypanymi świeżym koprem.

 


Komentarze (0)

Ocena 0 z 5 na podstawie 0 głosów
Nie ma tu jeszcze żadnych komentarzy

Skomentuj

  1. Opublikuj komentarz jako gość.
COM_KT_RATE_THIS_POST:
Załączniki (0 / 2)
Udostępnij swoją lokalizację

GOTUJ Z NAMI

Kwietniowy lunchbox
Kwietniowy lunchbox
Pierwszy lunchbox na powitanie wiosny
Pierwszy lunchbox na powitanie wiosny
Churros – słodki smak rodem z Katalonii
Churros – słodki smak rodem z Katalonii
Pizza – wszystkie chwyty dozwolone!
Pizza – wszystkie chwyty dozwolone!
Wegetariański smalec z fasoli – palce lizać!
Wegetariański smalec z fasoli – palce lizać!
Miodówka Zbyszka – recepta na jesienne wieczory
Miodówka Zbyszka – recepta na jesienne wieczory
„Smak jest czymś nieskończenie subiektywnym i trudnym do opisania”
„Smak jest czymś nieskończenie subiektywnym i trudnym do opisania”
Topinambur – kochaj albo rzuć
Topinambur – kochaj albo rzuć
previous arrow
next arrow
Slider