W środku tygodnia to czas, w którym nasze działania przybierają największe tempo. Dlatego tym razem proponujemy lekki obiad, którego przygotowanie zajmie zaledwie kilkanaście minut. Zachęcamy jednak, by delektować się nim nieco dłużej. Smaczny obiad to dobra okazja do oderwania się od natłoku codziennych zajęć i pilnych spraw do załatwienia.

 

Składniki (na jedną porcję):

Omlet:

1 jajko + 1 białko
1 kopiasta łyżka razowej owsianej
2 łyżki wody
1 płaska łyżka płatków owsianych
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka oleju rzepakowego
szczypta soli

Farsz:

100 g piersi z kurczaka
1 średniej wielkości marchew
3 duże pieczarki
1 czerwona cebula
2 łyżki dobrego sosu pomidorowego
szczypta soli
świeżo zmielony czarny pieprz

33 omlet z pieczarkami i miesem w sosie pomidorowym   © Brebca   Fotolia © Brebca Fotolia

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry, oprószyć solą i pieprzem, a następnie połączyć z sosem pomidorowym (ewentualnie przecierem pomidorowym) i odstawić na 15 minut do lodówki. Cebulę pokroić w piórka, pieczarki i marchew w cienkie plastry. Mięso wrzucić na rozgrzaną patelnię, a po kilku minutach dorzucić warzywa. Smażyć chwilę na sporym ogniu, następnie podlać składniki odrobiną wody i dusić pod przykryciem co jakiś czas mieszając. W tym czasie jajko roztrzepać z przyprawami, siemieniem lnianym i mąką, usmażyć omlet na łyżeczce oleju rzepakowego. Po około 10 minutach duszenia mięsa z warzywami ściągnąć pokrywkę i odparować wodę a następnie całość nałożyć na przygotowany omlet.

 

Anna Janicka

 


Komentarze (0)

Ocena 0 z 5 na podstawie 0 głosów
Nie ma tu jeszcze żadnych komentarzy

Skomentuj

  1. Opublikuj komentarz jako gość.
COM_KT_RATE_THIS_POST:
Załączniki (0 / 2)
Udostępnij swoją lokalizację

GOTUJ Z NAMI

Kwietniowy lunchbox
Kwietniowy lunchbox
Pierwszy lunchbox na powitanie wiosny
Pierwszy lunchbox na powitanie wiosny
Churros – słodki smak rodem z Katalonii
Churros – słodki smak rodem z Katalonii
Pizza – wszystkie chwyty dozwolone!
Pizza – wszystkie chwyty dozwolone!
Wegetariański smalec z fasoli – palce lizać!
Wegetariański smalec z fasoli – palce lizać!
Miodówka Zbyszka – recepta na jesienne wieczory
Miodówka Zbyszka – recepta na jesienne wieczory
„Smak jest czymś nieskończenie subiektywnym i trudnym do opisania”
„Smak jest czymś nieskończenie subiektywnym i trudnym do opisania”
Topinambur – kochaj albo rzuć
Topinambur – kochaj albo rzuć
previous arrow
next arrow
Slider