Na pyszny początek tygodnia polecamy lekki obiad, którego przygotowanie nie zajmie wiele czasu, za to zapewni prawdziwą rozkosz podniebieniu. Łosoś w naszej przedwiosennej odsłonie przypadnie do gustu każdemu smakoszowi.

 

Łosoś Fot. PixabayFot. Pixabay.com 

Składniki (na jedną porcję):

  • 1 dzwonko z łososia (150 g)
  • 1 średnia marchewka (50 g)
  • kilka główek brukselki (100 g)
  • kilka różyczek brokułu (100 g)
  • 1 średni ziemniak (90 g)
  • zielony koperek
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego (100 g)
  • 1 ząbek czosnku (7 g)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz czarny

Dzwonko łososia (ewentualnie filet) umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Patelnię grillową mocno rozgrzać, umieścić na niej rybę i obsmażać przez około 2-3 minuty po każdej ze stron (w zależności od grubości porcji). Łososia można też upiec w żaroodpornym naczyniu, w temp. 180°C przez 10-15 min. Warzywa umyć i obrać. Marchewkę i ziemniaka pokroić w plastry, brokuł podzielić na różyczki, brukselkę pozostawić w całości. Warzywa umieścić w naczyniu do gotowania na parze i dusić przez około 15 minut. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do jogurtu. Sos doprawić solą i pieprzem. Gotowego łososia wyłożyć na talerz wraz z warzywami i ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem. Polać sosem jogurtowym.

 

.


Komentarze (0)

Ocena 0 z 5 na podstawie 0 głosów
Nie ma tu jeszcze żadnych komentarzy

Skomentuj

  1. Opublikuj komentarz jako gość.
COM_KT_RATE_THIS_POST:
Załączniki (0 / 2)
Udostępnij swoją lokalizację

GOTUJ Z NAMI

Kwietniowy lunchbox
Kwietniowy lunchbox
Pierwszy lunchbox na powitanie wiosny
Pierwszy lunchbox na powitanie wiosny
Churros – słodki smak rodem z Katalonii
Churros – słodki smak rodem z Katalonii
Pizza – wszystkie chwyty dozwolone!
Pizza – wszystkie chwyty dozwolone!
Wegetariański smalec z fasoli – palce lizać!
Wegetariański smalec z fasoli – palce lizać!
Miodówka Zbyszka – recepta na jesienne wieczory
Miodówka Zbyszka – recepta na jesienne wieczory
„Smak jest czymś nieskończenie subiektywnym i trudnym do opisania”
„Smak jest czymś nieskończenie subiektywnym i trudnym do opisania”
Topinambur – kochaj albo rzuć
Topinambur – kochaj albo rzuć
previous arrow
next arrow
Slider