Kasza to jeden z filarów polskiej kuchni. Zdrowa, odżywcza i wszechstronna – można z niej przygotowywać nawet desery – pozwala na łatwe przygotowanie pysznego posiłku. Jeśli dołączymy do niej warzywa i delikatne drobiowe mięso, zafundujemy podniebieniu nie lada przyjemność.

31 filet drobiowy z puree warzywnymFot. Alain Wacquier via Fotolia.com 

Składniki (na jedną porcję):

Kurczak:

  • 100 g piersi z kurczaka
  • średni pomidor
  • 1 czerwona papryka
  • kilka brukselek
  • mała cebula
  • kilka listków bazylii
  • szczypta soli
  • szczypta ostrej papryki
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala

Mus jaglano-selerowy:

  • kasza jaglana (40 g przed ugotowaniem)
  • 1 łyżeczka soli
  • korzeń selera (100 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczka oleju roślinnego

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Natrzeć solą oraz ostrą papryką i odstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie umieścić kurczaka w rękawie do pieczenia, z ćwiartkami pomidora, papryką pokrojoną w paski, brukselką, piórkami cebuli i świeżymi liśćmi bazylii. Całość posypujemy przyprawą garam masala, zawiązujemy woreczek i umieszczamy w rozgrzanym piekarniku na 30 minut w 180°C.

Kaszę jaglaną opłukać wrzątkiem, w przeciwnym razie będzie gorzka. Opłukaną kaszę zalać wrzątkiem (ok 250 ml), dodać sól i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut, a następnie odstawić, aby kasza wchłonęła cały płyn.

W tym czasie na rozgrzaną patelnię wlać olej, po chwili dodać posiekany ząbek czosnku oraz pokrojony w kostkę seler, który należy zeszklić. Następnie całość podlać wodą i ugotować do miękkości. Kaszę i seler z czosnkiem zmiksować na gładki mus, odlewając wcześniej nadmiar wody.

Upieczone mięso z warzywami ułożyć na musie jaglano - selerowym i udekorować listkami świeżej bazylii.

 


Komentarze (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
Nie ma tu jeszcze żadnych komentarzy

Skomentuj

Posting comment as a guest.
Załączniki (0 / 2)
Udostępnij swoją lokalizację

GOTUJ Z NAMI

Zgrillowana majówka polska
Zgrillowana majówka polska
Sałatka z kozim serem, boczkiem i szparagami
Sałatka z kozim serem, boczkiem i szparagami
Gotuję, nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po polsku.
Gotuję, nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po polsku.
Smoothie z ananasa, awokado i pomarańczy
Smoothie z ananasa, awokado i pomarańczy
Zarodki pszenne – odżywcza bomba
Zarodki pszenne – odżywcza bomba
Jego wysokość pyłek pszczeli
Jego wysokość pyłek pszczeli
Fenkuł na co dzień i od święta
Fenkuł na co dzień i od święta
Spirulina – zielone złoto
Spirulina – zielone złoto
Arrow
Arrow
Slider