Majowe obiady powinny być lekkie, smaczne i łatwe w przygotowaniu. Delikatne mięso w towarzystwie smakowitego purée z ciecierzycy i świeżymi, wiosennymi sałatami to doskonały pomysł na posiłek, który będzie smakował każdemu, a w dodatku powstanie szybko i pozwoli cieszyć się pięknym, zielonym popołudniem.

Kurczak puree hummus Fot. Jules via FlickrFot. Jules via Flickr.com 

Składniki (na jedną porcję):

Indyk:

  • filet z indyka (150 g)
  • starty świeży imbir (5 g)
  • szczypta soli i pieprzu ziołowego
  • szczypta zmielonej papryczki chili

Purée z ciecierzycy:

  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (90 g)
  • mały ząbek czosnku (3 g)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (5 g)
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki (6 g)
  • szczypta soli i pieprzu cayenne

Sałata:

  • liść sałaty radicchio (35 g)
  • 2 liście sałaty lodowej (80 g)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka wody
  • kilka kropel soku z cytryny
  • pół łyżeczki musztardy
  • sól i pieprz do smaku

Ciecierzycę namoczyć dzień wcześniej (najlepiej na noc). Ugotować, osączyć z wody, zmiksować z czosnkiem, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, solą, pieprzem cayenne. Purée wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Filet z indyka umyć, osuszyć, lekko rozbić i przyprawić startym imbirem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i papryką chili. Umieścić w rękawie do pieczenia i odstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie piec przez około 20 minut w 180°C. Liście sałaty umyć, osuszyć i porwać na małe kawałki. Wodę, olej, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz wymieszać w małym słoiczku, a następnie dresingiem polać sałatę. Purée wyłożyć na talerz, na nim ułożyć filet z indyka. Podawać z sałatą.

 

.


Komentarze (0)

Ocena 0 z 5 na podstawie 0 głosów
Nie ma tu jeszcze żadnych komentarzy

Skomentuj

  1. Opublikuj komentarz jako gość.
COM_KT_RATE_THIS_POST:
Załączniki (0 / 2)
Udostępnij swoją lokalizację

GOTUJ Z NAMI

Kwietniowy lunchbox
Kwietniowy lunchbox
Pierwszy lunchbox na powitanie wiosny
Pierwszy lunchbox na powitanie wiosny
Churros – słodki smak rodem z Katalonii
Churros – słodki smak rodem z Katalonii
Pizza – wszystkie chwyty dozwolone!
Pizza – wszystkie chwyty dozwolone!
Wegetariański smalec z fasoli – palce lizać!
Wegetariański smalec z fasoli – palce lizać!
Miodówka Zbyszka – recepta na jesienne wieczory
Miodówka Zbyszka – recepta na jesienne wieczory
„Smak jest czymś nieskończenie subiektywnym i trudnym do opisania”
„Smak jest czymś nieskończenie subiektywnym i trudnym do opisania”
Topinambur – kochaj albo rzuć
Topinambur – kochaj albo rzuć
previous arrow
next arrow
Slider