Ryby powinny stanowić jeden z głównych produktów w prawidłowej diecie. Dostarczają dużej ilości białka i cennych kwasów nienasyconych, w tym cieszących się zasłużoną renomą kwasów omega-3. Mimo to wciąż jemy ich za mało. 

29 pieczony filet z ryby ze szpinakiem i ziemniakami Fot. Igor Normann  FotoliaFot. Igor Normann via Fotolia.com

Dziś proponujemy niskokaloryczny obiad z dorszem w roli głównej. Może mu towarzyszyć ryż lub niewielka porcja przyprawionych ziołami ziemniaków. 

Składniki (na jedną osobę):

  • filet z dorsza (150 g)
  • sok z cytryny
  • łyżeczka masła
  • łyżka świeżego kopru
  • mały ząbek czosnku
  • sól morska, pieprz
  • 150 g świeżego szpinaku
  • mały ząbek czosnku
  • łyżeczka masła
  • łyżka śmietany 12%
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Filet umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą morską i pieprzem, obłożyć plasterkami czosnku i posypać posiekanym koprem. Rybę upiec w foli aluminiowej w piekarniku rozgrzanym do 200°C (około 12 minut). Szpinak umyć i osuszyć, liście niezbyt drobno posiekać. Na patelni rozpuścić masło, zeszklić posiekany ząbek czosnku, wrzucić szpinak na 2-3 minuty. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Na koniec dodać śmietanę. Filet ułożyć na szpinaku i podawać z ćwiartkami cytryny.

 


Komentarze (0)

Ocena 0 z 5 na podstawie 0 głosów
Nie ma tu jeszcze żadnych komentarzy

Skomentuj

  1. Opublikuj komentarz jako gość.
COM_KT_RATE_THIS_POST:
Załączniki (0 / 2)
Udostępnij swoją lokalizację

GOTUJ Z NAMI

Kwietniowy lunchbox
Kwietniowy lunchbox
Pierwszy lunchbox na powitanie wiosny
Pierwszy lunchbox na powitanie wiosny
Churros – słodki smak rodem z Katalonii
Churros – słodki smak rodem z Katalonii
Pizza – wszystkie chwyty dozwolone!
Pizza – wszystkie chwyty dozwolone!
Wegetariański smalec z fasoli – palce lizać!
Wegetariański smalec z fasoli – palce lizać!
Miodówka Zbyszka – recepta na jesienne wieczory
Miodówka Zbyszka – recepta na jesienne wieczory
„Smak jest czymś nieskończenie subiektywnym i trudnym do opisania”
„Smak jest czymś nieskończenie subiektywnym i trudnym do opisania”
Topinambur – kochaj albo rzuć
Topinambur – kochaj albo rzuć
previous arrow
next arrow
Slider