Lato w tym roku jest wyjątkowo upalne. Z jednej strony taka jego uroda, z drugiej chyba każdy z nas miał moment zwątpienia: jak żyć? W takich temperaturach rzecz jasna. Na gotowanie człowiek nie ma siły, za to na zimne, orzeźwiające napoje i lody - jak najbardziej!

 lody słodki koniec wakacjiFot. pixabay

Nie znam osoby, która by lodów nie lubiła. Chyba, że ktoś cierpi na nadwrażliwość zębów i ból wymusza rezygnację ze słodkiej przyjemności. Współczuję wówczas głęboko. Lody można oczywiście kupować, choć takie "gotowce" zawierają sporo cukru i sztucznych dodatków, a czasem obok owoców wręcz nie leżały. Nie dajmy się jednak zwariować i bądźmy dla siebie wyrozumiali... Jeżeli jednak macie czas i jesteście w stanie poświęcić jedną szufladę w zamrażalniku na domowe lody, to ten artykuł jest dla was.

Na pewno są wśród was posiadacze specjalnych urządzeń do domowej produkcji lodów, ale na ogół wystarczy mocny mikser lub zwykły blender. Najpopularniejsze domowe lody - waniliowe, owocowe i czekoladowe - bazują na jajkach i śmietanie. Podstawą jest przygotowanie trzech misek, w których kolejno umieszczamy: kremówkę, którą ubijamy mikserem na sztywno, białka, do których dodajemy cukier i ubijamy na sztywną pianę oraz żółtka, które miksujemy na krem - również z cukrem. Następnie mieszamy wszystkie masy i dodajemy ulubione dodatki, np. ziarenka z laski wanilii, kakao, orzechy, kawę inkę lub rozpuszczalną. Słodką masę wkładamy do pojemnika (najlepiej ceramicznego), wstawiamy do zamrażalnika i od czasu do czasu mieszamy widelcem.

Oczywiście najprostsze lody to te, gdzie po prostu miksujemy ulubione owoce, dosładzamy lub nie powstały mus i zamrażamy w specjalnych pojemniczkach. Takie lody nie mają jednak tej specyficznej, kremowej konsystencji i bardziej przypominają sorbet, ale w gorące dni sprawdzą się równie doskonale. Jeżeli nie macie specjalnych foremek, użyjcie zwykłych kubeczków po jogurtach. Bardzo ładny efekt osiągniecie, gdy dodatkowo każdy pojemnik przykryjecie plasterkiem cytryny i dodatkowo wbijecie drewniany patyczek. Lizaki lodowe to jest to!

Jest też wiele wspaniałych przepisów, które bazują na mleku ryżowym, kokosowym, kozim, owsianym lub sojowym. Spotkałam się również z lodami z dodatkiem... kaszy jaglanej. Lody można robić absolutnie ze wszystkich owoców, wykorzystujcie więc, co wam tylko fantazja i kubki smakowe podpowiedzą. Wiedzieliście, że można wykorzystać w tym celu także zieloną herbatę, szpinak, buraki, dynię, jarmuż?

Ja również mam swój szybki sposób na lodowy deser. Zawsze zostają mi jakieś końcówki owoców. Czasami robię z nich kompot, ale latem kroję je w kostkę i wrzucam do zamrażarki. Mieszam banany, jabłka, gruszki, truskawki, maliny, mango i co tam jeszcze podejdzie mi pod rękę. Wyjmuję je kilkanaście minut przed planowaną pracą, aby zaczęły się już z wolna rozmrażać. Potem okrutnie je traktuję, waląc dla pewności kilka razy wałkiem, a następnie miksuję wraz z jednym opakowaniem śmietany 30% i kilkoma łyżkami cukru. Jeżeli mam siłę, osobno przygotowuję bitą śmietanę, posypuję startą czekoladą i nakładam do pucharków. Jeszcze kilka listków mięty w ramach przystrojenia i mam deser lodowy jak się patrzy.

Życzę wam wspaniałej końcówki lata. W długie, zimowe wieczory jeszcze zatęsknicie za tymi temperaturami. I za domowymi lodami, jeżeli tylko spróbujecie je zrobić. Nie taki diabeł straszny. Powodzenia!

 

 


Komentarze (0)

Ocena 0 z 5 na podstawie 0 głosów
Nie ma tu jeszcze żadnych komentarzy

Skomentuj

  1. Opublikuj komentarz jako gość.
COM_KT_RATE_THIS_POST:
Załączniki (0 / 2)
Udostępnij swoją lokalizację

GOTUJ Z NAMI

Kwietniowy lunchbox
Kwietniowy lunchbox
Pierwszy lunchbox na powitanie wiosny
Pierwszy lunchbox na powitanie wiosny
Churros – słodki smak rodem z Katalonii
Churros – słodki smak rodem z Katalonii
Pizza – wszystkie chwyty dozwolone!
Pizza – wszystkie chwyty dozwolone!
Wegetariański smalec z fasoli – palce lizać!
Wegetariański smalec z fasoli – palce lizać!
Miodówka Zbyszka – recepta na jesienne wieczory
Miodówka Zbyszka – recepta na jesienne wieczory
„Smak jest czymś nieskończenie subiektywnym i trudnym do opisania”
„Smak jest czymś nieskończenie subiektywnym i trudnym do opisania”
Topinambur – kochaj albo rzuć
Topinambur – kochaj albo rzuć
previous arrow
next arrow
Slider