Kwiecień zmierza ku końcowi i niedługo maj. A to mój ulubiony miesiąc, ponieważ przypada wtedy sezon na szparagi. Mogłabym jeść je w każdej postaci.

Lista zakupów dla 4 osób:

  • mix sałat 1 opakowanie
  • 1 wiązka zielonych szparagów
  • 75 sera koziego twardego
  • 10 orzechów włoskich
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • 120 g boczku wędzonego

dressing:

  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Fot.Urszula SmorawskaFot.Urszula Smorawska

Składniki dressingu wymieszać dokładnie razem i doprawić solą oraz pieprzem.

Szparagom odciąć końcówki, a następnie je ugotować.

Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w cienkie paski.

Boczek pokroić w kostkę i wrzucić na suchą patelnię. Smażyć, aż wytopi się tłuszcz, a boczek stanie się chrupiący.

Orzechy grubo posiekać i uprażyć na suchej patelni.

Na dużym półmisku ułożyć sałaty. Polać dressingiem. Ułożyć ugotowane i pokrojone na mniejsze kawałki szparagi. Posypać orzechami, boczkiem i serem kozim. Udekorować ćwiartkami pomidorków koktajlowych.

Smacznego!

 


Komentarze (0)

Ocena 0 z 5 na podstawie 0 głosów
Nie ma tu jeszcze żadnych komentarzy

Skomentuj

  1. Opublikuj komentarz jako gość.
COM_KT_RATE_THIS_POST:
Załączniki (0 / 2)
Udostępnij swoją lokalizację

GOTUJ Z NAMI

Kwietniowy lunchbox
Kwietniowy lunchbox
Pierwszy lunchbox na powitanie wiosny
Pierwszy lunchbox na powitanie wiosny
Churros – słodki smak rodem z Katalonii
Churros – słodki smak rodem z Katalonii
Pizza – wszystkie chwyty dozwolone!
Pizza – wszystkie chwyty dozwolone!
Wegetariański smalec z fasoli – palce lizać!
Wegetariański smalec z fasoli – palce lizać!
Miodówka Zbyszka – recepta na jesienne wieczory
Miodówka Zbyszka – recepta na jesienne wieczory
„Smak jest czymś nieskończenie subiektywnym i trudnym do opisania”
„Smak jest czymś nieskończenie subiektywnym i trudnym do opisania”
Topinambur – kochaj albo rzuć
Topinambur – kochaj albo rzuć
previous arrow
next arrow
Slider