Kwiecień zmierza ku końcowi i niedługo maj. A to mój ulubiony miesiąc, ponieważ przypada wtedy sezon na szparagi. Mogłabym jeść je w każdej postaci.

Lista zakupów dla 4 osób:

  • mix sałat 1 opakowanie
  • 1 wiązka zielonych szparagów
  • 75 sera koziego twardego
  • 10 orzechów włoskich
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • 120 g boczku wędzonego

dressing:

  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Fot.Urszula SmorawskaFot.Urszula Smorawska

Składniki dressingu wymieszać dokładnie razem i doprawić solą oraz pieprzem.

Szparagom odciąć końcówki, a następnie je ugotować.

Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w cienkie paski.

Boczek pokroić w kostkę i wrzucić na suchą patelnię. Smażyć, aż wytopi się tłuszcz, a boczek stanie się chrupiący.

Orzechy grubo posiekać i uprażyć na suchej patelni.

Na dużym półmisku ułożyć sałaty. Polać dressingiem. Ułożyć ugotowane i pokrojone na mniejsze kawałki szparagi. Posypać orzechami, boczkiem i serem kozim. Udekorować ćwiartkami pomidorków koktajlowych.

Smacznego!

 


Komentarze (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
Nie ma tu jeszcze żadnych komentarzy

Skomentuj

  1. Posting comment as a guest.
Give this posts your rating:
Załączniki (0 / 2)
Udostępnij swoją lokalizację

GOTUJ Z NAMI

Zgrillowana majówka polska
Zgrillowana majówka polska
Sałatka z kozim serem, boczkiem i szparagami
Sałatka z kozim serem, boczkiem i szparagami
Gotuję, nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po polsku.
Gotuję, nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po polsku.
Smoothie z ananasa, awokado i pomarańczy
Smoothie z ananasa, awokado i pomarańczy
Zarodki pszenne – odżywcza bomba
Zarodki pszenne – odżywcza bomba
Jego wysokość pyłek pszczeli
Jego wysokość pyłek pszczeli
Fenkuł na co dzień i od święta
Fenkuł na co dzień i od święta
Spirulina – zielone złoto
Spirulina – zielone złoto
Arrow
Arrow
Slider