Pyłek pszczeli, zwany też pyłkiem kwiatowym, to kolejne po spirulinie superfood, które namiętnie stosuję w swojej kuchni. Możecie go kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub na specjalnych ekopółkach w marketach.

pyłek pszczeli smoothie koktajl PovoliFot. Urszula Smorawska/Kulinarny Oliwek

Pyłek pszczeli ma wysoką zawartość białka, kwasu foliowego, witaminy B1, B2 i B6, fosforu, żelaza, cynku, magnezu, miedzi i manganu. Jest źródłem witaminy C, B5, potasu i wapnia. Dzięki temu bogactwu ma działanie: antydepresyjne, detoksykacyjne, odżywcze, przeciwmiażdżycowe, antyalergiczne, antybiotyczne i przeciwzapalne. Ponadto zwiększa wydzielanie insuliny, reguluje przemianę materii, działa uspokajająco, korzystnie wpływa na leczenie chorób żołądka. Nic, tylko jeść garściami.

Dzienna, zalecana dawka tego panaceum to dla dorosłych od 2 do 4 łyżeczek na 200 ml płynu (np. koktajlu, soku, jogurtu), a dla dzieci do lat 12 połowę mniej. Jedynym przeciwskazaniem spożywania pyłku jest uczulenie na niego.

Pyłek pszczeli jest wspaniałym dodatkiem do smoothies, koktajli, soków, jogurtów naturalnych i deserów. Ja najchętniej wykorzystuję go do porannej owsianki, której nadaje słodkawy smak. Ale tutaj przedstawię wam prosty przepis na smoothie z pyłkiem kwiatowym:

  • 2 banany
  • sok z 1 dużej pomarańczy
  • 1 duże awokado bez skóry i pestki (100 g)
  • 200-250 ml wody
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżeczki pyłku kwiatowego

Wszystko razem zmiksować. Z podanych składników wyszło mi 600 ml smoothie, co oznacza, że dwie osoby opiły się jak bąki.

I jeszcze na koniec, aby was całkowicie zachwycić Jego Wysokością Pyłkiem: ma dobroczynny wpływ na naszą skórę i włosy. Warto zatem przygotować sobie zeń domową maseczkę.

 


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (1)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
This comment was minimized by the moderator on the site

Chyba nigdy nie próbowałam...nie mówiąc o wykorzystaniu w kuchni. Chętnie to zmienię, zwłaszcza jeśli ma takie dobroczynne właściwości

Nie ma tu jeszcze żadnych komentarzy

Skomentuj

  1. Posting comment as a guest.
Rate this post:
Załączniki (0 / 2)
Udostępnij swoją lokalizację

GOTUJ Z NAMI

Miodówka Zbyszka – recepta na jesienne wieczory
Miodówka Zbyszka – recepta na jesienne wieczory
Topinambur – kochaj albo rzuć
Topinambur – kochaj albo rzuć
Domowa wegeta na trzy sposoby
Domowa wegeta na trzy sposoby
Zgrillowana majówka polska
Zgrillowana majówka polska
Sałatka z kozim serem, boczkiem i szparagami
Sałatka z kozim serem, boczkiem i szparagami
Gotuję, nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po polsku.
Gotuję, nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po polsku.
Smoothie z ananasa, awokado i pomarańczy
Smoothie z ananasa, awokado i pomarańczy
Zarodki pszenne – odżywcza bomba
Zarodki pszenne – odżywcza bomba
previous arrow
next arrow
Slider