Płaskim chlebem posypanym serem zajadali się już perscy żołnierze. Grecy pokrywali ciasto ziołami, czosnkiem i cebulą. Co takiego zrobili zatem Włosi, że 9 lutego to Międzynarodowy Dzień Pizzy, a nie francuski quiche’u czy alzackiego flammkuchen? Odpowiedzią są… pomidory.

Midzynarodowy Dzien Pizzy pizza przepis ciasto

W historii włoskiej kuchni przełomem było dodanie pomidorów. Pod koniec XVIII w. były one już tak powszechne, że mogła sobie na nie pozwolić nawet biedota. I to było to! W 1807 r. w Neapolu istniały już 54 pizzerie, z których jedna – Antica Pizzeria Port Alba – działa do dziś. 82 lata później neapolitański kucharz przyrządził pierwszą margheritę. Pizza przygotowana na cześć królowej Małgorzaty Sabaudzkiej miała kolory włoskiej flagi – pokrywała ją mozzarella, bazylia i oczywiście pomidory.

Niektóre źródła podają, że dzisiaj na całym świecie sprzedaje się 13 mln pudełek pizzy.

Tyle historii. Teraz pora na wskazówki teoretyczne, po których przejdziemy do praktyki.

Midzynarodowy Dzien Pizzy pizza

Najlepsza pizza jest efektem powolnego wyrastania ciasta, nawet przez 24 godziny. Jeśli tylko nie szykujecie tego dania w wyniku spontanicznej decyzji, warto dać mieszance tyle czasu. Za to pieczenie pójdzie już szybko – jeśli mówimy o cienkim placku – wystarczy kilka minut w nagrzanym wcześniej do 240 stopni piekarniku, najlepiej z włączonym nawiewem. Nadmiar ciasta można zawinąć w folię i zamrozić. Wtedy kolejna pizza pojawi się błyskawicznie.

Do samego ciasta też można dodać małe co nieco: smażona cebula, oliwki, czosnek, drobno posiekane zioła lub pomidory. Wzbogacą one smak niezależnie od tego, co położymy na wierzch. Nie ma żadnej reguły odnośnie tego, co dodajemy do naszej pizzy, czego dowodem jest jeden z naszych przepisów. Placek pokryty sosem pomidorowym (przepis też poniżej) to idealny materiał do nieograniczonych kulinarnych eksperymentów.

A skoro o wierzchu mowa, to oprócz mozzarelli warto rozważyć dobrej jakości ementaler lub provolone. Te sery najlepiej pójdą w parze z pomidorami.

Wiecie już, co dzisiaj będzie na kolację?

 

Pizza z kozim serem i miodem

Midzynarodowy Dzien Pizzy pizza kozi ser

ciasto:

  • 180 ml ciepłej wody
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
  • 350 g mąki pszennej
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka miodu lipowego
  • sól morska

farsz:

  • roladka koziego sera (ok. 50 g)
  • 150 ml miodu lipowego
  • 10-12 pomidorków cherry
  • garść listków świeżej bazylii (do posypania po upieczeniu)
  • łyżka listków świeżego oregano
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • sól morska gruboziarnista

Drożdże rozpuścić w letniej wodzie i odstawić na 15 minut. Do miski wsypać przesianą mąkę, zrobić wgłębienie. Wlać drożdże, oliwę, miód i ok. pół łyżeczki soli. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, ułożyć na blasze. Wierzch skropić oliwą z oliwek. Ułożyć plasterki koziego sera i połówki pomidorków. Posypać świeżym oregano i tymiankiem. Oprószyć solą.

Piec w 250 st. C przez około kwadrans. Po wyjęciu pizzę polać miodem (można go też podać osobno) i posypać listkami bazylii. Podawać z miską sałaty – dobrze pasuje do tego np. rukola.

 

Pizza ziemniaczana chłopska

ciasto:

  • 700 g ziemniaków
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

Midzynarodowy Dzien Pizzy pizza kielbasa 1 

sos:

  • 300 g pomidorów z puszki bez zalewy
  • sól, pieprz, szczypta cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy

farsz:

  • 200 g ulubionej kiełbasy (na przykład gotowanej białej)
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 czerwona cebula
  • 200 g sera żółtego
  • sól, pieprz

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Wystudzić, obrać ze skórki, zgnieść w prasce lub utłuc. Przełożyć do salaterki. Dodać obie mąki, sól, tymianek, wbić jajko. Wszystko bardzo dokładnie wyrobić lub wyręczyć się robotem. Miskę wstawić na 15-20 minut do lodówki.

Czosnek drobno posiekać. W rondlu rozgrzać oliwę. Wrzucić czosnek, chwilkę podsmażyć. Dodać pomidory, rozdrabniając je widelcem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru. Gotować razem przez około 5-8 minut, często mieszając. Odstawić do wystudzenia. 

Pieczarki pokroić na mniejsze kawałki. Rozgrzać na patelni masło, wrzucić pieczarki. Posolić i popieprzyć. Smażyć kilka minut, aż zmiękną. Usmażone odcedzić na sicie z nadmiaru wody.

Kiełbasę pokroić w plastry. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w cienkie plastry. 

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto ziemniaczane i uformować – najlepiej dużą łyżką – płaski, okrągły placek. Ciasto posmarować dokładnie sosem. Rozłożyć równomiernie pieczarki, plastry kiełbasy i cebuli. Całość posypać tartym serem.

Piec około 20-25 minut w 210-220 st. C (grzanie góra-dół). Ostatnie 5 minut piec tylko od spodu.

zdjęcia: Pixabay.com

 

 


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (6)

Ocena 0 z 5 na podstawie 0 głosów
COM_KT_COMMENT_MINIMIZED_BY_MODERATOR

Jeszcze nie dodawałam do ciasta pizzy miodu, ale wskazówkę chętnie wykorzystam.

COM_KT_COMMENT_MINIMIZED_BY_MODERATOR

Serdecznie zapraszamy do tego eksperymentu

COM_KT_COMMENT_MINIMIZED_BY_MODERATOR

Moja ulubiona pizza to z serami pleśniowymi, jajkiem i szpinakiem ;)
Aż się głodna zrobiłam

COM_KT_COMMENT_MINIMIZED_BY_MODERATOR

Nie znamy takiej wersji i czujemy się zaintrygowani! Trzeba wypróbować

COM_KT_COMMENT_MINIMIZED_BY_MODERATOR

Wow z kozim serem i miodem? Brzmi bardzo smakowicie

COM_KT_COMMENT_MINIMIZED_BY_MODERATOR

A smakuje bajecznie

Nie ma tu jeszcze żadnych komentarzy

Skomentuj

  1. Opublikuj komentarz jako gość.
COM_KT_RATE_THIS_POST:
Załączniki (0 / 2)
Udostępnij swoją lokalizację

GOTUJ Z NAMI

Pizza – wszystkie chwyty dozwolone!
Pizza – wszystkie chwyty dozwolone!
Wegetariański smalec z fasoli – palce lizać!
Wegetariański smalec z fasoli – palce lizać!
Miodówka Zbyszka – recepta na jesienne wieczory
Miodówka Zbyszka – recepta na jesienne wieczory
„Smak jest czymś nieskończenie subiektywnym i trudnym do opisania”
„Smak jest czymś nieskończenie subiektywnym i trudnym do opisania”
Topinambur – kochaj albo rzuć
Topinambur – kochaj albo rzuć
Domowa wegeta na trzy sposoby
Domowa wegeta na trzy sposoby
Zgrillowana majówka polska
Zgrillowana majówka polska
Sałatka z kozim serem, boczkiem i szparagami
Sałatka z kozim serem, boczkiem i szparagami
previous arrow
next arrow
Slider