Zieleń to kolor życia, radości, spokoju i harmonii. Gdy pojawia się na talerzu, symbolizuje dodatkowo zdrowie. Pierwszy dzień wiosny witamy zatem zielonymi przepisami.


Fot. PixabayFot. Pixabay.com

Pasta z awokado z kiełkami

  • 1 awokado
  • 150 g twarogu półtłustego
  • 1/4 zielonej papryki
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • 2 garści ulubionych kiełków (np. rzeżuchy lub rzodkiewki)
  • sól, pieprz czarny
  • 4 kromki pieczywa pełnoziarnistego

Awokado umyć, obrać ze skóry, wyciągnąć pestkę, a miąższ rozgnieść widelcem. Dodać twaróg, pokrojoną w drobną kostkę paprykę i posiekany szczypior, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Posypać kiełkami rzeżuchy.

 

Zielony koktajl na przedpołudniową przekąskę

  • kiwi
  • 2 łodygi selera naciowego
  • banan
  • gruszka
  • łyżka soku z cytryny
  • szczypta imbiru suszonego lub plaster świeżego
  • woda niegazowana

Składniki koktajlu umyć lub obrać ze skórki, usunąć z gruszki gniazda nasienne i wszystko drobno pokroić. Zmiksować dodając sok z cytryny i imbir. Rozcieńczyć wodą według uznania.

pierwsze wiosenne menu zielony koktajlFot. Pixabay.com

 Szpinakowe naleśniki z twarożkiem

  • 100 g rozdrobnionego szpinaku (świeżego lub mrożonego)
  • szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej
  • szklanka mleka
  • szklanka wody gazowanej
  • 2 jajka
  • łyżka oleju
  • 300 g twarożku naturalnego
  • kilka rzodkiewek
  • szczypior
  • sól, cukier, pieprz czarny
  • ząbek czosnku

Szpinak dokładnie opłukać, pozbawić ogonków i zmiksować z niewielką ilością wody. Następnie dodać mleko, resztę wody, żółtka jaj, olej, sól i cukier. Wszystko zmiksować w wysokim naczyniu i stopniowo zacząć dodawać mąkę. Miksować do momentu, aż ciasto osiągnie gładką konsystencję. W misce ubić białka i dodać pianę do ciasta. Odstawić na 30 minut i w tym czasie przygotować farsz: Szczypiorek i rzodkiewki umyć, drobno posiekać i wymieszać z twarożkiem. Doprawić ząbkiem czosnku wyciśniętym przez praskę oraz solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni ceramicznej z kroplą oleju. Usmażone przełożyć twarogiem i zwinąć w ruloniki.

Fot. Pixabay.comFot. Pixabay.com

Sałatka z melonem i wytrawnym serem

  • 2 garści rukoli
  • 2 garści roszponki
  • pół melona miodowego (żółty)
  • 1 awokado
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 g sera koziego lub z niebieską pleśnią
  • 2 łyżki drobno posiekanych orzechów nerkowca
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody
  • łyżeczka musztardy miodowej
  • pół łyżeczki miodu
  • sól i pieprz

W pierwszej kolejności należy przygotować sos. W małym słoiczku wymieszać oliwę, wodę, musztardę, miód, łyżkę soku z cytryny i przyprawić szczyptą soli i pieprzu. Odstawić. Sałaty umyć, osuszyć, wymieszać i rozłożyć na 2 płaskich talerzach. Z melona i awokado usunąć pestki, pokroić w plastry lub w kostkę (awokado dodatkowo skropić sokiem z cytryny). Ułożyć na sałacie i udekorować pokrojonym w kostkę serem i orzechami. Całość delikatnie polać sosem.

 

Lekki deser z kiwi i twarogiem

  • 3 kiwi
  • 1 banan
  • 200 g półtłustego twarogu
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżka miodu

Jeden owoc kiwi obrać, pokroić w kostkę. Twaróg zmiksować z jogurtem i miodem na jednolitą masę. Pozostałe owoce pokroić i zmiksować. Układać w pucharku warstwami: twarożek kiwi i mus owocowy. Te słodkości można też przyozdobić listkami melisy, posypać nasionami chia lub – dla kolorowego kontrastu – nasionami granatu. Albo inną dowolnie wybraną kropką nad „i”.

zdrowe fit śniadanie twarożek jogurt kiwi banan fot. PixabayFot. Pixabay.com

Smacznego!

 


Komentarze (0)

Ocena 0 z 5 na podstawie 0 głosów
Bądź pierwszym Czytelnikiem, który skomentuje ten artykuł.

Skomentuj

Opublikuj komentarz jako gość.
Załączniki (0 / 2)
Udostępnij swoją lokalizację

GOTUJ Z NAMI

Amarantus – jak to jeść?
Amarantus – jak to jeść?
Smaczny start o poranku
Smaczny start o poranku
Cudowny eliksir z jabłek
Cudowny eliksir z jabłek
Quinoa - komosa ryżowa
Quinoa - komosa ryżowa
Biurowy slow food
Biurowy slow food
Chrzan tarty - pikantny i zdrowy dodatek
Chrzan tarty - pikantny i zdrowy dodatek
Chwasty polskie
Chwasty polskie
Coś za coś, czyli makaron z cukinii
Coś za coś, czyli makaron z cukinii
Arrow
Arrow
Slider