Rozpoczynamy nowy cykl – "Leksykon przypraw", które można bez trudu nabyć w naszych sklepach. Wiele spośród nadaje się do łatwej uprawy w domu lub amatorskim ogródku. Ich kompozycja zadecyduje o jakości i smakowitości spożywanych posiłków.

o smaku potrawy decydują przyprawy

Nośnikiem smaku jest tłuszcz. Dlatego potrawy z chudych mięs (np. drobiowe) i warzyw będą zawsze wymagały nieco większej ilości przypraw, żeby nabrały odpowiedniego charakteru. Znacznie prościej będzie wydobyć smak np. z ryb, a umiarkowane spożycie wieprzowiny lub wołowiny bynajmniej nie zrujnuje nam zdrowia. Użycie niewielkiej ilości dobrej gatunkowo oliwy, oleju rzepakowego, słonecznikowego lub sojowego będzie z pewnością pomocne w uzyskaniu pełnego, zrównoważonego smaku. Tłuszcze odpowiadają także za transport witamin, dlatego nie można ich eliminować z jadłospisu.

Przyprawy wymagają odpowiedniego przechowywania, co w szczególności dotyczy smaków ukrytych w zielonych częściach roślin oraz przypraw zawierających tłuszcze (anyż, gorczyca, gałka muszkatołowa). Zawarte w roślinach przyprawowych olejki jełczeją i ulatniają się pod wpływem światła, powietrza. Dlatego do ich przechowywania należy używać szczelnych pojemników z nieprzejrzystych tworzyw. Najlepszym materiałem są tu: szkło i drewno lub tworzywo sztuczne. Kontakt z metalem może w dłuższym czasie obniżyć walory smakowe.

Żadna przyprawa nie powinna stać w pobliżu kuchenki lub blisko zlewozmywaka, ponieważ wilgoć i zapachy z gotowanych potraw także wpłyną na jej jakość. Najlepiej schować przyprawy w kuchennej szafce, dzięki czemu dłużej zachowają kolor i aromat. Miłośnicy oryginalnego designu muszą zatem zdecydować, czy ważniejszy jest dla nich wygląd kuchni, ozdobionej efektownymi stojakami na przyprawy, czy jednak jakość tych kluczowych składników kulinarnych.

A teraz zapraszamy do odkrywania właściwości każdego z nich.

 


Komentarze (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
Nie ma tu jeszcze żadnych komentarzy

Skomentuj

  1. Posting comment as a guest.
Rate this post:
Załączniki (0 / 2)
Udostępnij swoją lokalizację

GOTUJ Z NAMI

Miodówka Zbyszka – recepta na jesienne wieczory
Miodówka Zbyszka – recepta na jesienne wieczory
Zgrillowana majówka polska
Zgrillowana majówka polska
Sałatka z kozim serem, boczkiem i szparagami
Sałatka z kozim serem, boczkiem i szparagami
Gotuję, nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po polsku.
Gotuję, nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po polsku.
Smoothie z ananasa, awokado i pomarańczy
Smoothie z ananasa, awokado i pomarańczy
Zarodki pszenne – odżywcza bomba
Zarodki pszenne – odżywcza bomba
Jego wysokość pyłek pszczeli
Jego wysokość pyłek pszczeli
Fenkuł na co dzień i od święta
Fenkuł na co dzień i od święta
previous arrow
next arrow
Slider