Rozpoczynamy nowy cykl – "Leksykon przypraw", które można bez trudu nabyć w naszych sklepach. Wiele spośród nadaje się do łatwej uprawy w domu lub amatorskim ogródku. Ich kompozycja zadecyduje o jakości i smakowitości spożywanych posiłków.
Nośnikiem smaku jest tłuszcz. Dlatego potrawy z chudych mięs (np. drobiowe) i warzyw będą zawsze wymagały nieco większej ilości przypraw, żeby nabrały odpowiedniego charakteru. Znacznie prościej będzie wydobyć smak np. z ryb, a umiarkowane spożycie wieprzowiny lub wołowiny bynajmniej nie zrujnuje nam zdrowia. Użycie niewielkiej ilości dobrej gatunkowo oliwy, oleju rzepakowego, słonecznikowego lub sojowego będzie z pewnością pomocne w uzyskaniu pełnego, zrównoważonego smaku. Tłuszcze odpowiadają także za transport witamin, dlatego nie można ich eliminować z jadłospisu.
Przyprawy wymagają odpowiedniego przechowywania, co w szczególności dotyczy smaków ukrytych w zielonych częściach roślin oraz przypraw zawierających tłuszcze (anyż, gorczyca, gałka muszkatołowa). Zawarte w roślinach przyprawowych olejki jełczeją i ulatniają się pod wpływem światła, powietrza. Dlatego do ich przechowywania należy używać szczelnych pojemników z nieprzejrzystych tworzyw. Najlepszym materiałem są tu: szkło i drewno lub tworzywo sztuczne. Kontakt z metalem może w dłuższym czasie obniżyć walory smakowe.
Żadna przyprawa nie powinna stać w pobliżu kuchenki lub blisko zlewozmywaka, ponieważ wilgoć i zapachy z gotowanych potraw także wpłyną na jej jakość. Najlepiej schować przyprawy w kuchennej szafce, dzięki czemu dłużej zachowają kolor i aromat. Miłośnicy oryginalnego designu muszą zatem zdecydować, czy ważniejszy jest dla nich wygląd kuchni, ozdobionej efektownymi stojakami na przyprawy, czy jednak jakość tych kluczowych składników kulinarnych.
A teraz zapraszamy do odkrywania właściwości każdego z nich.
© Povoli.pl. Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.