Za kilkanaście dni przywitamy jesień. Jeszcze trochę i letnie upały będziemy wspominać z rozrzewnieniem i tęsknotą. By nadać tym wspomnieniom szczególny posmak i umilić długie, jesienne wieczory, skorzystaliśmy ze sprawdzonej receptury naszego dobrego znajomego. Oto miodówka Zbyszka!
miod imbir cytryna

Do zrobienia nalewki będziecie potrzebować:
  • 6 soczystych cytryn
  • imbir (40 g)
  • słoik miodu (najlepiej lokalny np. wielokwiatowy; nie z mieszanki miodów EU!)
  • spirytus (1/2 l)
  • cienka ściereczka do przecedzenia
  • litrowa buteleczka, dobrze umyta
Cytryny trzeba umyć, ponagniatać (w ten sposób wyciśniecie z nich więcej soku), zakasać rękawy i wycisnąć dzielnie sok. Imbir obrać, pokroić w kawałki i dodać do soku z cytryn, następnie rozdrobnić za pomocą blendera. Tak powstałą miksturę o pięknym aromacie trzeba stopniowo, ostrożnie przecedzić przez ściereczkę do butelki z wlanym wcześniej spirytusem. Ważne, żeby jak najwięcej cząstek imbiru zostało na ściereczce, bo wtedy otrzymacie klarowny napój. 
 
Następnie dodajcie tyle miodu, żeby wypełnić butelkę i gotowe – macie miodówkę. Ale jeszcze nie szykujcie kieliszków...
 
Całość trzeba jeszcze dokładnie wymieszać. Na początku napój jest mętny i żeby miód się dobrze rozpuścił, potrzeba wytrwale mieszać butelką. Tu znaczenie ma rodzaj miodu – najlepiej jak dodamy płynny, bo całość lepiej się rozmiesza. 
 
Zbyszek twierdzi, że miodówka jest idealna, jeśli postoi około miesiąca od produkcji. Należy ją spożywać lekko schłodzoną i zamieszaną, koniecznie w dobrym towarzystwie!

 


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (16)

Rated 5 out of 5 based on 1 voters
This comment was minimized by the moderator on the site

Oo coś dla zdrowia na zimę

This comment was minimized by the moderator on the site

Nie dość, że zdrowe, to jeszcze pyszne

This comment was minimized by the moderator on the site

Na jesień jak znalazł. Pierwsze przeziębienie nie mają z tym szans.

This comment was minimized by the moderator on the site

Zdecydowanie

This comment was minimized by the moderator on the site

Ale to musi być słodkie! Chociaż biorąc pod uwagę to, że jest cytryna może nie być aż tak 'ulepkowo'.

This comment was minimized by the moderator on the site

Co to, to nie - cytryna w towarzystwie imbiru przydają całości smakowitego "pazurka "

This comment was minimized by the moderator on the site

Tego typu nalewki robi moja babcia - mistrzyni w nalewkach A miodówka na jesień jest idealna

This comment was minimized by the moderator on the site

Może babcia zechce podzielić się z nami jakąś recepturą? Chętnie pokażemy mistrzynię

This comment was minimized by the moderator on the site

Muszę podesłać to mojej mamie

This comment was minimized by the moderator on the site

Jak najbardziej

This comment was minimized by the moderator on the site

Dokładnie w ten sposób robię syrop na odporność, co prawda nie dodaję do niego spirytusu Chyba najwyższa pora, żeby zrobić i syrop i miodówkę

This comment was minimized by the moderator on the site

Nalewki na bazie spirytusu też mają tę moc!

This comment was minimized by the moderator on the site

Nie jestem fanem tego typu alkoholu ale kieliszek bym spróbowała

This comment was minimized by the moderator on the site

Już kieliszek pomoże

This comment was minimized by the moderator on the site

W ubiegłym roku robiłam podobną i przy przeziebiebiach sprawdziła się super!

This comment was minimized by the moderator on the site

Trzeba się ratować domowymi sposobami

Nie ma tu jeszcze żadnych komentarzy

Skomentuj

  1. Posting comment as a guest.
Rate this post:
Załączniki (0 / 2)
Udostępnij swoją lokalizację

GOTUJ Z NAMI

Miodówka Zbyszka – recepta na jesienne wieczory
Miodówka Zbyszka – recepta na jesienne wieczory
Topinambur – kochaj albo rzuć
Topinambur – kochaj albo rzuć
Domowa wegeta na trzy sposoby
Domowa wegeta na trzy sposoby
Zgrillowana majówka polska
Zgrillowana majówka polska
Sałatka z kozim serem, boczkiem i szparagami
Sałatka z kozim serem, boczkiem i szparagami
Gotuję, nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po polsku.
Gotuję, nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po polsku.
Smoothie z ananasa, awokado i pomarańczy
Smoothie z ananasa, awokado i pomarańczy
Zarodki pszenne – odżywcza bomba
Zarodki pszenne – odżywcza bomba
previous arrow
next arrow
Slider