Aromatyczne gwiazdki kojarzą się głównie z czarodziejską atmosferą Bożego Narodzenia i pieszczącym podniebienie smakiem korzennych ciasteczek. Znany od tysięcy lat anyż stwarza nam jednak znacznie więcej możliwości.

 

anyż leksykon przyprawFot. Pixabay.com

Anyż gwiazdkowaty, zwany też badianem lub chińskim anyżem, ma przyjemny słodko-korzenny smak. To właśnie on sprawia, że przyprawa wykorzystywana jest u nas głównie do ciast i przetworów owocowych oraz aromatyzowania nalewek i likierów. Warto jednak podążyć w ślady azjatyckich kucharzy, którzy wzbogacają nim mięsa i kompozycje warzywne.

Polędwica wołowa z badianem

  • 250 g polędwicy wołowej
  • 2 średnie marchewki
  • 4 gwiazdki badianu (anyżu gwiazdkowatego)
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka białego wina (półsłodkiego)
  • 1 łyżka oleju orzechowego
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Pokrojoną w kostkę wołowinę posolić i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do rondla, dodać sos sojowy, wino i anyż, zalać wodą i dusić do miękkości (na wolnym ogniu przez około 40 minut), w razie potrzeby dolewając wody. W połowie duszenia dodać pokrojoną w plastry lub dużą kostkę marchewkę. Na koniec dodać pieprz i ewentualnie doprawić solą. Można podawać z chińskim makaronem. Latem polecamy eksperyment polegający na zamianie marchewki na gruszkę.

Jak wiele roślin przyprawowych anyż gwiazdkowaty ma także ciekawe właściwości lecznicze, które wykorzystywane były już 3 tysiące lat temu w Chinach. Badian zalecany był jako lekarstwo uspokajające i zwiększające odporność. Dziś dodawany jest m.in. do syropów (z uwagi na działanie przeciwkaszlowe) i herbat ziołowych wspomagających układ trawienny. Delikatnie pachnący olejek badianowy jest też częstym składnikiem perfum.

 


Komentarze (0)

Ocena 0 z 5 na podstawie 0 głosów
Bądź pierwszym Czytelnikiem, który skomentuje ten artykuł.

Skomentuj

Opublikuj komentarz jako gość.
Załączniki (0 / 2)
Udostępnij swoją lokalizację

GOTUJ Z NAMI

Cudowny eliksir z jabłek
Cudowny eliksir z jabłek
Biurowy slow food
Biurowy slow food
Chrzan tarty - pikantny i zdrowy dodatek
Chrzan tarty - pikantny i zdrowy dodatek
Chwasty polskie
Chwasty polskie
Coś za coś, czyli makaron z cukinii
Coś za coś, czyli makaron z cukinii
Czosnek niedźwiedzi – prosto z kuchni czarownicy
Czosnek niedźwiedzi – prosto z kuchni czarownicy
Dolce vita – rozważania o stewii i ksylitolu
Dolce vita – rozważania o stewii i ksylitolu
Domowe wędliny i pasty na kanapki
Domowe wędliny i pasty na kanapki
Arrow
Arrow
Slider