Aromatyczne gwiazdki kojarzą się głównie z czarodziejską atmosferą Bożego Narodzenia i pieszczącym podniebienie smakiem korzennych ciasteczek. Znany od tysięcy lat anyż stwarza nam jednak znacznie więcej możliwości.

anyż przyprawa leksykon przypraw sloikFot. Dani Vincek / Fotolia

Anyż gwiazdkowaty, zwany też badianem lub chińskim anyżem, ma przyjemny słodko-korzenny smak. To właśnie on sprawia, że przyprawa wykorzystywana jest u nas głównie do ciast i przetworów owocowych oraz aromatyzowania nalewek i likierów. Warto jednak podążyć w ślady azjatyckich kucharzy, którzy wzbogacają nim mięsa i kompozycje warzywne.

Polędwica wołowa z badianem

  • 250 g polędwicy wołowej
  • 2 średnie marchewki
  • 4 gwiazdki badianu (anyżu gwiazdkowatego)
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka białego wina (półsłodkiego)
  • 1 łyżka oleju orzechowego
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Pokrojoną w kostkę wołowinę posolić i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do rondla, dodać sos sojowy, wino i anyż, zalać wodą i dusić do miękkości (na wolnym ogniu przez około 40 minut), w razie potrzeby dolewając wody. W połowie duszenia dodać pokrojoną w plastry lub dużą kostkę marchewkę. Na koniec dodać pieprz i ewentualnie doprawić solą. Można podawać z chińskim makaronem. Latem polecamy eksperyment polegający na zamianie marchewki na gruszkę.

Jak wiele roślin przyprawowych anyż gwiazdkowaty ma także ciekawe właściwości lecznicze, które wykorzystywane były już 3 tysiące lat temu w Chinach. Badian zalecany był jako lekarstwo uspokajające i zwiększające odporność. Dziś dodawany jest m.in. do syropów (z uwagi na działanie przeciwkaszlowe) i herbat ziołowych wspomagających układ trawienny. Delikatnie pachnący olejek badianowy jest też częstym składnikiem perfum.

 


Komentarze (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
Nie ma tu jeszcze żadnych komentarzy

Skomentuj

  1. Posting comment as a guest.
Rate this post:
Załączniki (0 / 2)
Udostępnij swoją lokalizację

GOTUJ Z NAMI

Miodówka Zbyszka – recepta na jesienne wieczory
Miodówka Zbyszka – recepta na jesienne wieczory
Domowa wegeta na trzy sposoby
Domowa wegeta na trzy sposoby
Zgrillowana majówka polska
Zgrillowana majówka polska
Sałatka z kozim serem, boczkiem i szparagami
Sałatka z kozim serem, boczkiem i szparagami
Gotuję, nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po polsku.
Gotuję, nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po polsku.
Smoothie z ananasa, awokado i pomarańczy
Smoothie z ananasa, awokado i pomarańczy
Zarodki pszenne – odżywcza bomba
Zarodki pszenne – odżywcza bomba
Jego wysokość pyłek pszczeli
Jego wysokość pyłek pszczeli
previous arrow
next arrow
Slider