Aromatyczne gwiazdki kojarzą się głównie z czarodziejską atmosferą Bożego Narodzenia i pieszczącym podniebienie smakiem korzennych ciasteczek. Znany od tysięcy lat anyż stwarza nam jednak znacznie więcej możliwości.

anyż przyprawa leksykon przypraw sloikFot. Dani Vincek / Fotolia

Anyż gwiazdkowaty, zwany też badianem lub chińskim anyżem, ma przyjemny słodko-korzenny smak. To właśnie on sprawia, że przyprawa wykorzystywana jest u nas głównie do ciast i przetworów owocowych oraz aromatyzowania nalewek i likierów. Warto jednak podążyć w ślady azjatyckich kucharzy, którzy wzbogacają nim mięsa i kompozycje warzywne.

Polędwica wołowa z badianem

  • 250 g polędwicy wołowej
  • 2 średnie marchewki
  • 4 gwiazdki badianu (anyżu gwiazdkowatego)
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka białego wina (półsłodkiego)
  • 1 łyżka oleju orzechowego
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Pokrojoną w kostkę wołowinę posolić i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do rondla, dodać sos sojowy, wino i anyż, zalać wodą i dusić do miękkości (na wolnym ogniu przez około 40 minut), w razie potrzeby dolewając wody. W połowie duszenia dodać pokrojoną w plastry lub dużą kostkę marchewkę. Na koniec dodać pieprz i ewentualnie doprawić solą. Można podawać z chińskim makaronem. Latem polecamy eksperyment polegający na zamianie marchewki na gruszkę.

Jak wiele roślin przyprawowych anyż gwiazdkowaty ma także ciekawe właściwości lecznicze, które wykorzystywane były już 3 tysiące lat temu w Chinach. Badian zalecany był jako lekarstwo uspokajające i zwiększające odporność. Dziś dodawany jest m.in. do syropów (z uwagi na działanie przeciwkaszlowe) i herbat ziołowych wspomagających układ trawienny. Delikatnie pachnący olejek badianowy jest też częstym składnikiem perfum.

 


Komentarze (0)

Ocena 0 z 5 na podstawie 0 głosów
Bądź pierwszym Czytelnikiem, który skomentuje ten artykuł.

Skomentuj

Opublikuj komentarz jako gość.
Załączniki (0 / 2)
Udostępnij swoją lokalizację

GOTUJ Z NAMI

Amarantus – jak to jeść?
Amarantus – jak to jeść?
Smaczny start o poranku
Smaczny start o poranku
Cudowny eliksir z jabłek
Cudowny eliksir z jabłek
Quinoa - komosa ryżowa
Quinoa - komosa ryżowa
Biurowy slow food
Biurowy slow food
Chrzan tarty - pikantny i zdrowy dodatek
Chrzan tarty - pikantny i zdrowy dodatek
Chwasty polskie
Chwasty polskie
Coś za coś, czyli makaron z cukinii
Coś za coś, czyli makaron z cukinii
Arrow
Arrow
Slider