Aromatyczne gwiazdki kojarzą się głównie z czarodziejską atmosferą Bożego Narodzenia i pieszczącym podniebienie smakiem korzennych ciasteczek. Znany od tysięcy lat anyż stwarza nam jednak znacznie więcej możliwości.

anyż przyprawa leksykon przypraw sloikFot. Dani Vincek / Fotolia

Anyż gwiazdkowaty, zwany też badianem lub chińskim anyżem, ma przyjemny słodko-korzenny smak. To właśnie on sprawia, że przyprawa wykorzystywana jest u nas głównie do ciast i przetworów owocowych oraz aromatyzowania nalewek i likierów. Warto jednak podążyć w ślady azjatyckich kucharzy, którzy wzbogacają nim mięsa i kompozycje warzywne.

Polędwica wołowa z badianem

  • 250 g polędwicy wołowej
  • 2 średnie marchewki
  • 4 gwiazdki badianu (anyżu gwiazdkowatego)
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka białego wina (półsłodkiego)
  • 1 łyżka oleju orzechowego
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Pokrojoną w kostkę wołowinę posolić i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do rondla, dodać sos sojowy, wino i anyż, zalać wodą i dusić do miękkości (na wolnym ogniu przez około 40 minut), w razie potrzeby dolewając wody. W połowie duszenia dodać pokrojoną w plastry lub dużą kostkę marchewkę. Na koniec dodać pieprz i ewentualnie doprawić solą. Można podawać z chińskim makaronem. Latem polecamy eksperyment polegający na zamianie marchewki na gruszkę.

Jak wiele roślin przyprawowych anyż gwiazdkowaty ma także ciekawe właściwości lecznicze, które wykorzystywane były już 3 tysiące lat temu w Chinach. Badian zalecany był jako lekarstwo uspokajające i zwiększające odporność. Dziś dodawany jest m.in. do syropów (z uwagi na działanie przeciwkaszlowe) i herbat ziołowych wspomagających układ trawienny. Delikatnie pachnący olejek badianowy jest też częstym składnikiem perfum.

 


Komentarze (0)

Ocena 0 z 5 na podstawie 0 głosów
Nie ma tu jeszcze żadnych komentarzy

Skomentuj

  1. Opublikuj komentarz jako gość.
COM_KT_RATE_THIS_POST:
Załączniki (0 / 2)
Udostępnij swoją lokalizację

GOTUJ Z NAMI

Kwietniowy lunchbox
Kwietniowy lunchbox
Pierwszy lunchbox na powitanie wiosny
Pierwszy lunchbox na powitanie wiosny
Churros – słodki smak rodem z Katalonii
Churros – słodki smak rodem z Katalonii
Pizza – wszystkie chwyty dozwolone!
Pizza – wszystkie chwyty dozwolone!
Wegetariański smalec z fasoli – palce lizać!
Wegetariański smalec z fasoli – palce lizać!
Miodówka Zbyszka – recepta na jesienne wieczory
Miodówka Zbyszka – recepta na jesienne wieczory
„Smak jest czymś nieskończenie subiektywnym i trudnym do opisania”
„Smak jest czymś nieskończenie subiektywnym i trudnym do opisania”
Topinambur – kochaj albo rzuć
Topinambur – kochaj albo rzuć
previous arrow
next arrow
Slider