Aromatyczne gwiazdki kojarzą się głównie z czarodziejską atmosferą Bożego Narodzenia i pieszczącym podniebienie smakiem korzennych ciasteczek. Znany od tysięcy lat anyż stwarza nam jednak znacznie więcej możliwości.

anyż przyprawa leksykon przypraw sloikFot. Dani Vincek / Fotolia

Anyż gwiazdkowaty, zwany też badianem lub chińskim anyżem, ma przyjemny słodko-korzenny smak. To właśnie on sprawia, że przyprawa wykorzystywana jest u nas głównie do ciast i przetworów owocowych oraz aromatyzowania nalewek i likierów. Warto jednak podążyć w ślady azjatyckich kucharzy, którzy wzbogacają nim mięsa i kompozycje warzywne.

Polędwica wołowa z badianem

  • 250 g polędwicy wołowej
  • 2 średnie marchewki
  • 4 gwiazdki badianu (anyżu gwiazdkowatego)
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka białego wina (półsłodkiego)
  • 1 łyżka oleju orzechowego
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Pokrojoną w kostkę wołowinę posolić i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do rondla, dodać sos sojowy, wino i anyż, zalać wodą i dusić do miękkości (na wolnym ogniu przez około 40 minut), w razie potrzeby dolewając wody. W połowie duszenia dodać pokrojoną w plastry lub dużą kostkę marchewkę. Na koniec dodać pieprz i ewentualnie doprawić solą. Można podawać z chińskim makaronem. Latem polecamy eksperyment polegający na zamianie marchewki na gruszkę.

Jak wiele roślin przyprawowych anyż gwiazdkowaty ma także ciekawe właściwości lecznicze, które wykorzystywane były już 3 tysiące lat temu w Chinach. Badian zalecany był jako lekarstwo uspokajające i zwiększające odporność. Dziś dodawany jest m.in. do syropów (z uwagi na działanie przeciwkaszlowe) i herbat ziołowych wspomagających układ trawienny. Delikatnie pachnący olejek badianowy jest też częstym składnikiem perfum.

 


Komentarze (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
Nie ma tu jeszcze żadnych komentarzy

Skomentuj

Posting comment as a guest.
Załączniki (0 / 2)
Udostępnij swoją lokalizację

GOTUJ Z NAMI

Spirulina – zielone złoto
Spirulina – zielone złoto
Bomboloni soffici – pieczone włoskie pączki
Bomboloni soffici – pieczone włoskie pączki
Smak Pomorza: zupa bursztynowa
Smak Pomorza: zupa bursztynowa
Barszcz czerwony, który się zawsze udaje
Barszcz czerwony, który się zawsze udaje
Zakwas na barszcz Mamy Oliwka
Zakwas na barszcz Mamy Oliwka
Świąteczne SOS dla domowych wypieków
Świąteczne SOS dla domowych wypieków
Amarantus – jak to jeść?
Amarantus – jak to jeść?
Smaczny start o poranku
Smaczny start o poranku
Arrow
Arrow
Slider