Kuchnia pięciu przemian wywodzi się z chińskiej tradycji i polega na czerpaniu energii z właściwie przyrządzonych pokarmów. Pokażemy wam, jak dzięki niej wydobyć naturalną moc z kawy.

 kawa wg 5 przemian nowa fotaFot. Pixabay.com

Kuchnia pięciu przemian nie polega na spożywaniu konkretnych produktów, nie narzuca też ograniczeń w kwestii ich wyboru. Do jej zasad mogą stosować się zarówno wegetarianie, jak i osoby jedzące mięso. Można do niej dopasować potrawy, które znamy od lat.

Podstawą kuchni pięciu przemian jest filozofia taoistyczna, zgodnie z którą człowiek przynależy do natury i powinien postępować zgodnie z jej regułami. Dotyczy to także diety, na którą trzeba patrzeć całościowo. Posiłek powinien zawierać w sobie pięć smaków, będących symbolami żywiołów i następujących po sobie pór roku:

kwaśny - wiosna (przemiana drzewa),
gorzki - lato (przemiana ognia),
słodki - późne lato (przemiana ziemi),
ostry - jesień (przemiana metalu),
słony - zima (przemiana wody).
Smaki mają się ze sobą harmonijnie łączyć, żaden nie powinien przeważać. Składniki dodajemy zgodnie z kolejnością przemian.

Żeby przygotować dodającą energii i pyszną kawę będziemy potrzebowali rzecz jasna kawy (najlepiej świeżo zmielonej) i wody, a także soli, goździków, imbiru, kardamonu i cytryny.

Kawę dla dwóch osób zgodnie z kuchnią pięciu przemian parzymy w następujący sposób:

smak gorzki – do garnka wlewamy 4-5 szklanek wody (1-1,25 l) i doprowadzamy ją do wrzenia,
smak słodki – do wody dodajemy łyżeczkę cynamonu,
smak ostry – dorzucamy cztery goździki, pół łyżeczki imbiru i ziarno kardamonu,
smak słony – dosypujemy szczyptę soli,
smak kwaśny – dodajemy kroplę cytryny,
smak gorzki – wsypujemy dwie łyżki kawy.

Trzeba pamiętać o tym, że poszczególne składniki dodajemy w odstępach o długości 1-2 minut. Po wsypaniu kawy gotujemy napój przez 5 minut. Kawę podajemy z miodem.

 

 


Komentarze (0)

Ocena 0 z 5 na podstawie 0 głosów
Bądź pierwszym Czytelnikiem, który skomentuje ten artykuł.

Skomentuj

Opublikuj komentarz jako gość.
Załączniki (0 / 2)
Udostępnij swoją lokalizację

GOTUJ Z NAMI

Cudowny eliksir z jabłek
Cudowny eliksir z jabłek
Biurowy slow food
Biurowy slow food
Chrzan tarty - pikantny i zdrowy dodatek
Chrzan tarty - pikantny i zdrowy dodatek
Chwasty polskie
Chwasty polskie
Coś za coś, czyli makaron z cukinii
Coś za coś, czyli makaron z cukinii
Czosnek niedźwiedzi – prosto z kuchni czarownicy
Czosnek niedźwiedzi – prosto z kuchni czarownicy
Dolce vita – rozważania o stewii i ksylitolu
Dolce vita – rozważania o stewii i ksylitolu
Domowe wędliny i pasty na kanapki
Domowe wędliny i pasty na kanapki
Arrow
Arrow
Slider