Kuchnia pięciu przemian wywodzi się z chińskiej tradycji i polega na czerpaniu energii z właściwie przyrządzonych pokarmów. Pokażemy wam, jak dzięki niej wydobyć naturalną moc z kawy.

kawa wg 5 przemian nowa fotaFot. Pixabay.com

Kuchnia pięciu przemian nie polega na spożywaniu konkretnych produktów, nie narzuca też ograniczeń w kwestii ich wyboru. Do jej zasad mogą stosować się zarówno wegetarianie, jak i osoby jedzące mięso. Można do niej dopasować potrawy, które znamy od lat.

Podstawą kuchni pięciu przemian jest filozofia taoistyczna, zgodnie z którą człowiek przynależy do natury i powinien postępować zgodnie z jej regułami. Dotyczy to także diety, na którą trzeba patrzeć całościowo. Posiłek powinien zawierać w sobie pięć smaków, będących symbolami żywiołów i następujących po sobie pór roku:

  • kwaśny – wiosna (przemiana drzewa),
  • gorzki – lato (przemiana ognia),
  • słodki – późne lato (przemiana ziemi),
  • ostry – jesień (przemiana metalu),
  • słony – zima (przemiana wody).

Smaki mają się ze sobą harmonijnie łączyć, żaden nie powinien przeważać. Składniki dodajemy zgodnie z kolejnością przemian.

Żeby przygotować dodającą energii i pyszną kawę, będziemy potrzebowali rzecz jasna kawy (najlepiej świeżo zmielonej) i wody, a także soli, goździków, imbiru, kardamonu i cytryny.

Kawę dla dwóch osób zgodnie z kuchnią pięciu przemian parzymy w następujący sposób:

  • smak gorzki – do garnka wlewamy 4-5 szklanek wody (1-1,25 l) i doprowadzamy ją do wrzenia,
  • smak słodki – do wody dodajemy łyżeczkę cynamonu,
  • smak ostry – dorzucamy cztery goździki, pół łyżeczki imbiru i ziarno kardamonu,
  • smak słony – dosypujemy szczyptę soli,
  • smak kwaśny – dodajemy kroplę cytryny,
  • smak gorzki – wsypujemy dwie łyżki kawy.

Trzeba pamiętać o tym, że poszczególne składniki dodajemy w odstępach o długości 1-2 minut. Po wsypaniu kawy gotujemy napój przez 5 minut. Kawę podajemy z miodem.

 


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (2)

Ocena 5 z 5 na podstawie 1 głosów
COM_KT_COMMENT_MINIMIZED_BY_MODERATOR

Od wczoraj mój ulubiony sposób parzenia kawy ma moc

COM_KT_COMMENT_MINIMIZED_BY_MODERATOR

Muszę wypróbować ten przepis! Zaciekawił mnie.

Nie ma tu jeszcze żadnych komentarzy

Skomentuj

  1. Opublikuj komentarz jako gość.
COM_KT_RATE_THIS_POST:
Załączniki (0 / 2)
Udostępnij swoją lokalizację

GOTUJ Z NAMI