Kuchnia pięciu przemian wywodzi się z chińskiej tradycji i polega na czerpaniu energii z właściwie przyrządzonych pokarmów. Pokażemy wam, jak dzięki niej wydobyć naturalną moc z kawy.

 kawa wg 5 przemian nowa fotaFot. Pixabay.com

Kuchnia pięciu przemian nie polega na spożywaniu konkretnych produktów, nie narzuca też ograniczeń w kwestii ich wyboru. Do jej zasad mogą stosować się zarówno wegetarianie, jak i osoby jedzące mięso. Można do niej dopasować potrawy, które znamy od lat.

Podstawą kuchni pięciu przemian jest filozofia taoistyczna, zgodnie z którą człowiek przynależy do natury i powinien postępować zgodnie z jej regułami. Dotyczy to także diety, na którą trzeba patrzeć całościowo. Posiłek powinien zawierać w sobie pięć smaków, będących symbolami żywiołów i następujących po sobie pór roku:

kwaśny - wiosna (przemiana drzewa),
gorzki - lato (przemiana ognia),
słodki - późne lato (przemiana ziemi),
ostry - jesień (przemiana metalu),
słony - zima (przemiana wody).
Smaki mają się ze sobą harmonijnie łączyć, żaden nie powinien przeważać. Składniki dodajemy zgodnie z kolejnością przemian.

Żeby przygotować dodającą energii i pyszną kawę będziemy potrzebowali rzecz jasna kawy (najlepiej świeżo zmielonej) i wody, a także soli, goździków, imbiru, kardamonu i cytryny.

Kawę dla dwóch osób zgodnie z kuchnią pięciu przemian parzymy w następujący sposób:

smak gorzki – do garnka wlewamy 4-5 szklanek wody (1-1,25 l) i doprowadzamy ją do wrzenia,
smak słodki – do wody dodajemy łyżeczkę cynamonu,
smak ostry – dorzucamy cztery goździki, pół łyżeczki imbiru i ziarno kardamonu,
smak słony – dosypujemy szczyptę soli,
smak kwaśny – dodajemy kroplę cytryny,
smak gorzki – wsypujemy dwie łyżki kawy.

Trzeba pamiętać o tym, że poszczególne składniki dodajemy w odstępach o długości 1-2 minut. Po wsypaniu kawy gotujemy napój przez 5 minut. Kawę podajemy z miodem.

 

 


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (2)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
  1. Joanna
  1. 5 / 5

Od wczoraj mój ulubiony sposób parzenia kawy ma moc

  Załączniki
 
  1. Dalwi

Muszę wypróbować ten przepis! Zaciekawił mnie.

  Załączniki
 
Nie ma tu jeszcze żadnych komentarzy

Skomentuj

Posting comment as a guest.
Załączniki (0 / 2)
Udostępnij swoją lokalizację

GOTUJ Z NAMI

Spirulina – zielone złoto
Spirulina – zielone złoto
Bomboloni soffici – pieczone włoskie pączki
Bomboloni soffici – pieczone włoskie pączki
Smak Pomorza: zupa bursztynowa
Smak Pomorza: zupa bursztynowa
Barszcz czerwony, który się zawsze udaje
Barszcz czerwony, który się zawsze udaje
Zakwas na barszcz Mamy Oliwka
Zakwas na barszcz Mamy Oliwka
Świąteczne SOS dla domowych wypieków
Świąteczne SOS dla domowych wypieków
Amarantus – jak to jeść?
Amarantus – jak to jeść?
Smaczny start o poranku
Smaczny start o poranku
Arrow
Arrow
Slider