Słodkawo – cierpkie owoce goji (kolcowoju chińskiego, inaczej kolcowoju pospolitego lub szkarłatnego) pochodzą z Chin, Tybetu i Mongolii. Od wielu lat są tam używane w medycynie naturalnej. Rosną na krzewach, a ponieważ są bardzo delikatne, w czasie zbiorów lekko się je strząsa. Ze zrozumiałych względów występują u nas głównie pod postacią suszoną. Można je spotkać również w herbatach lub jako składnik soków wieloowocowych.

 15 owoce goji wysypane ze sloika  Fot. Urszula Smorawska  kulinarnyoliwek.blox.plFot. Urszula Smorawska kulinarnyoliwek.blox.pl

Te drobne, czerwone jagody stały się ostatnio bardzo popularne i propaguje się je jako bezcenny składnik zdrowej diety, ponieważ posiadają wiele odżywczych dla organizmu właściwości. Przyjrzyjmy się zatem, cóż takiego w sobie mają.

Zawierają aminokwasy, cynk, miedź, selen, fosfor, wapń i żelazo, ponadto witaminy z grupy B, witaminę E i C. Lista jest tak długa, że aż ciężko uwierzyć, że te małe czerwone kulki potrafią przynieść tak wiele spektakularnych korzyści. Owoce goji uchodzą za zdrowy specyfik przedłużający nie tylko jakość, ale i długość naszego życia. Powszechnie uważa się, że pomagają uporać się z bezsennością, niwelują stres i korzystnie wpływają na układ krążenia, kostny i mięśniowy. Ich spożywanie podnosi poziom testosteronu u mężczyzn, co z kolei zwiększa ich witalność i płodność. Jagody goji są też cennym źródłem kwasów tłuszczowych i polisacharydów, które dobrze wpływają na stan i wygląd naszej skóry. Duża zawartość błonnika redukuje zły cholesterol, reguluje ciśnienie krwi, obniża poziom cukru i łagodzi bóle menstruacyjne. Witamina C wpływa na odporność, a przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki. Regularne spożywanie jagód ma zapewnić poprawę wzroku, wzrost libido, zwiększyć zasoby energii życiowej, a nawet działać antynowotworowo.

Gdzie kupować? Owoce goji są dostępne już w niektórych marketach, częściej w sklepach ze zdrową żywnością. Ceny zaczynają się od około 7 zł za 100 g. Unikam kupowania suszonych owoców na wagę, ponieważ nie mam pojęcia, w jaki sposób były przechowywane. Zdecydowanie wolę już te hermetycznie zapakowane. I w tym miejscu chciałabym was uczulić na czytanie etykiet. Aby owoce się nie psuły, część producentów używa szkodliwych pestycydów i metali ciężkich. Nie zawsze można to łatwo sprawdzić, ale warto zerknąć na opis produktu.

Suszone owoce goji można stosować jako zdrową przegryzkę, dodawać również do wypieków, takich jak ciasta czy chleby. Świetnie się sprawdzą w koktajlach i smoothies, również jako dodatek do jogurtu naturalnego. W kuchni azjatyckiej ugotowane suszone owoce wykorzystywane są do zup, dań z kurczaka lub z wieprzowiny. Można je w takiej postaci wymieszać z ryżem lub warzywami. Dzienna dawka dla dorosłych to około jedna łyżka stołowa; niektóre źródła podają, że ok. 70 sztuk. Dzieci powinny spożywać o połowę mniej. Dobrze jest jadać je z umiarem, szczególnie powinny zachować ostrożność osoby, które biorą leki przeciwzakrzepowe. Owoce nie są również polecane kobietom w ciąży i tym, które karmią piersią.

Ja również skusiłam się na zakup goji i stosuję je od czasu do czasu w domowej kuchni. Sądzę, że mają dobry wpływ na mój organizm (choć nie wszystkie badania naukowe potwierdzają to, co głoszą ich zwolennicy), ale bynajmniej nie liczę na to, że są remedium na wszystkie choroby. Traktuję je raczej jako kolejny, ciekawy składnik w zbilansowanej zdrowej diecie, którą staram się na co dzień utrzymywać.

 

 


Komentarze (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
Nie ma tu jeszcze żadnych komentarzy

Skomentuj

  1. Posting comment as a guest.
Rate this post:
Załączniki (0 / 2)
Udostępnij swoją lokalizację

GOTUJ Z NAMI

Miodówka Zbyszka – recepta na jesienne wieczory
Miodówka Zbyszka – recepta na jesienne wieczory
Zgrillowana majówka polska
Zgrillowana majówka polska
Sałatka z kozim serem, boczkiem i szparagami
Sałatka z kozim serem, boczkiem i szparagami
Gotuję, nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po polsku.
Gotuję, nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po polsku.
Smoothie z ananasa, awokado i pomarańczy
Smoothie z ananasa, awokado i pomarańczy
Zarodki pszenne – odżywcza bomba
Zarodki pszenne – odżywcza bomba
Jego wysokość pyłek pszczeli
Jego wysokość pyłek pszczeli
Fenkuł na co dzień i od święta
Fenkuł na co dzień i od święta
previous arrow
next arrow
Slider