Fenkuł czyli koper włoski nie przypadł mi od razu do gustu, a to za sprawą specyficznego lekko anyżowego posmaku. Przemogłam się jednak i przygotowałam z niego surówki w wersji typowo obiadowej i bardziej wykwintnej.
Zanim przejdę do sedna sprawy, napiszę tylko, że fenkuł to zdrowe warzywo jest. I wartościowe. Zawiera m.in. witaminę B1 i C, kwas foliowy i błonnik. Można jeść je na surowo, dusić, gotować. Warto dać mu szansę, nawet jeśli ta anyżowa nuta nie uwiodła nas od pierwszego kęsa.
Surówka obiadowa
- 250g fenkuła
- 150 g marchwi
- ½ czerwonej cebuli
- 200 g białej kapusty
- 1 jabłko
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku
Warzywa umyć, obrać i pokroić. Polać olejem i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sałatka wykwintna
- 250g fenkuła
- 1 pomarańcza
- sól, pieprz
- oliwa
Pomarańczę obrać i pokroić w plastry. Umytego fenkuła pokroić. Całość oprószyć solą i pieprzem, polać oliwą.
Życzymy smacznego! I jak zwykle czekamy na wasze opinie i inne fenkułowe koncepty.
© Povoli.pl. Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.