Fenkuł czyli koper włoski nie przypadł mi od razu do gustu, a to za sprawą specyficznego lekko anyżowego posmaku. Przemogłam się jednak i przygotowałam z niego surówki w wersji typowo obiadowej i bardziej wykwintnej.

Fenkul Povoli PixabayFot. Pixabay.com

Zanim przejdę do sedna sprawy, napiszę tylko, że fenkuł to zdrowe warzywo jest. I wartościowe. Zawiera m.in. witaminę B1 i C, kwas foliowy i błonnik. Można jeść je na surowo, dusić, gotować. Warto dać mu szansę, nawet jeśli ta anyżowa nuta nie uwiodła nas od pierwszego kęsa. 

Surówka obiadowa

  • 250g fenkuła
  • 150 g marchwi
  • ½ czerwonej cebuli
  • 200 g białej kapusty
  • 1 jabłko
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku

Warzywa umyć, obrać i pokroić. Polać olejem i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Sałatka wykwintna

  • 250g fenkuła
  • 1 pomarańcza
  • sól, pieprz
  • oliwa

Pomarańczę obrać i pokroić w plastry. Umytego fenkuła pokroić. Całość oprószyć solą i pieprzem, polać oliwą.

Fenkuł sałatka obiadowa koper włoski sałatka wykwintnaFenkuł w wersji obiadowej (z lewej) i wykwintnej (fot. Urszula Smorawska)

Życzymy smacznego! I jak zwykle czekamy na wasze opinie i inne fenkułowe koncepty.

 


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (1)

Ocena 0 z 5 na podstawie 0 głosów
COM_KT_COMMENT_MINIMIZED_BY_MODERATOR

Uwielbiam i bardzo podobają mi się zaproponowane przepisu. Super

Nie ma tu jeszcze żadnych komentarzy

Skomentuj

  1. Opublikuj komentarz jako gość.
COM_KT_RATE_THIS_POST:
Załączniki (0 / 2)
Udostępnij swoją lokalizację

GOTUJ Z NAMI