Biały cukier to śmierć - ile razy już to słyszeliście? Zarówno ci, którzy chorują na cukrzycę, jak i ludzie dbający o linię bardzo uważają na to, co kupują i jedzą. Ponieważ temat jest mi bliski, postanowiłam przyjrzeć się dokładniej alternatywom słodkiego życia.

 dolce vita stewia iksylitol ciastoFot. Pixabay.com

Najpierw kupiłam stewię. Moja miała konsystencję bardzo drobnego proszku, wręcz pyłu. Kiedy wsadziłam nos do opakowania i głęboko się zaciągnęłam, poczułam w nozdrzach i w gardle okrutnie słodki posmak. Delikatnie czubkiem palca nabrałam odrobinę i spróbowałam. W pierwszej chwili poczułam coś przypominającego gorycz, a następnie tak wielką słodycz, że prawie mnie zemdliło. Stewia jest trzysta (!) razy słodsza od cukru i nie zawiera kalorii. I to właśnie skusiło jej fanów. Pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, określana jest jako zioło słodowe lub miodowe. Dopiero w 2011 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa i Żywności uznał ją za bezpieczną dla zdowia. Spotkacie ją w sklepach ze zdrową żywnością i niektórych marketach pod postacią suszonych listków, proszku (tak jak moja), a także jako płyn lub tabletki. Można jej używać do słodzenia herbaty, kawy, koktajlów, ciast i placków. Cena stewii pod postacią proszku zaczyna się od 15 zł za 150 g.

Postanowiłam zrobić ciasto ze stewią. Do mojej szarlotki dodałam jedną łyżeczkę (ponieważ, jak zapewniają producenci, taka porcja odpowiada jednej szklance cukru). Na mój gust było o tę jedną łyżeczkę za dużo. Tak musi smakować piekło albo przynajmniej jego przedsionek! Ciasto miało specyficzny, chemiczny posmak. Owszem było słodkie, ale tą słodkością, od której robiło mi się bardzo niewyraźnie na żołądku. Myślę, że to bardzo indywidualna sprawa, nie chcę nikogo zrażać, ale dla mnie stewia to smakowe zło. Podziwiam ludzi, którzy jej używają i sobie chwalą. Rozumiem, że niektórzy nie mają wyjścia i nie mogą pozwolić sobie na inny cukier, więc bardzo nisko kłaniam się im w pas i życzę powodzenia.

 08 cukier stewia i ksylitol   Fot. Urszula Smorawska  kulinarnyoliwek.blox.plFot. Urszula Smorawska kulinarnyoliwek.blox.pl

Na drugi ogień poszedł ksylitol, który ma konsystencję zwykłego, białego cukru. Ani zapach, ani smak mnie na szczęście nie odrzucił. Ksylitol ma 14-krotnie niższy indeks glikemiczny i ma prawie dwa razy mniej kalorii niż cukier. Za najlepszy uchodzi ten produkowany w Finlandii (należy uważać więc na podróbki, które pojawiły się już na rynku). Można go używać wszędzie tam, gdzie używalibyśmy cukru tradycyjnego, czyli do słodzenia napojów, do wypieków, a także do przygotowywania dżemów i konfitur. Nie jest tak do końca naturalny, jak wmawiają nam producenci, ale na pewno nie zaszkodzi jako zamiennik dla cukru tradycyjnego. Ksylitol zapobiega cukrzycy, stymuluje wydzielanie śliny, działa antybakteryjnie, jest wskazany dla ludzi z astmą i cukrzyków. Powinny jednak uważać na niego osoby z uszkodzonymi nerkami.

Zdecydowałam się na upieczenia ciasta z owocami i jedną szklanką ksylitolu. Efekt mnie zaskoczył in plus. Ciasto było po prostu smaczne i z przyjemnością mogłam się nim zajadać. Jedynym minusem ksylitolu jest to, że nie jest tak wydajny jak stewia i zdecydowanie droższy. Za pół kilograma zapłaciłam w Polsce 45 zł. Ponieważ u mnie w domu nie słodzi się herbaty ani kawy, ciasta robię sporadycznie, zdecydowałam się mimo to na jego zakup i regularne stosowanie.

Zarówno stewia, jak i cukier brzozowy stanowią pewną alternatywę dla białego cukru, ale nie są lekarstwem na całe zło. Najrozsądniej byłoby po prostu bardzo ograniczyć spożywanie jakiegokolwiek cukru, w tym wspomnianych w tym artykule zamienników. Ale co by się wtedy stało z naszym słodkim życiem?

 

 


Komentarze (0)

Ocena 0 z 5 na podstawie 0 głosów
Nie ma tu jeszcze żadnych komentarzy

Skomentuj

  1. Opublikuj komentarz jako gość.
COM_KT_RATE_THIS_POST:
Załączniki (0 / 2)
Udostępnij swoją lokalizację

GOTUJ Z NAMI

Kwietniowy lunchbox
Kwietniowy lunchbox
Pierwszy lunchbox na powitanie wiosny
Pierwszy lunchbox na powitanie wiosny
Churros – słodki smak rodem z Katalonii
Churros – słodki smak rodem z Katalonii
Pizza – wszystkie chwyty dozwolone!
Pizza – wszystkie chwyty dozwolone!
Wegetariański smalec z fasoli – palce lizać!
Wegetariański smalec z fasoli – palce lizać!
Miodówka Zbyszka – recepta na jesienne wieczory
Miodówka Zbyszka – recepta na jesienne wieczory
„Smak jest czymś nieskończenie subiektywnym i trudnym do opisania”
„Smak jest czymś nieskończenie subiektywnym i trudnym do opisania”
Topinambur – kochaj albo rzuć
Topinambur – kochaj albo rzuć
previous arrow
next arrow
Slider