Bycie weganinem nie musi oznaczać rezygnacji z jedzenia w trybie fast. Dowodem tego są Krowarzywa - mały bar położony w centrum Warszawy, w którym można do woli zajadać się wegańskimi burgerami – na miejscu i na wynos. Jego twórcy udowodnili, że burgera da się zrobić z każdej rośliny, nawet mleczu.

 

Tu 05 weganski burger z salata  Fot. Ewa Rosłan

Codziennie serwowane są smakowite kąski przygotowane z cieciorki, kaszy jaglanej, tofu, z marynowanych i grillowanych plastrów warzyw sezonowych. Specjalnością zakładu jest także seitanex - kotlet panierowany przygotowany z seitanu, czyli białka pszennego. Każdego tygodnia bar proponuje burgera tygodnia, sporządzanego z wymyślnych składników np. z pokrzywy, kalafiora, orzechów. Do wyboru jest bułka jasna, razowa lub bezglutenowa – wszystkie wypiekane wedle wegańskiej receptury. W każdym burgerze znajdują się kiełki, sałata, szpinak, papryka, cebula i ogórek. Dodatkowo można gratisowo dobrać dwa sosy, m.in. musztardowy, pomidorowy, koperkowy, wegański majonez oraz sosy sezonowe. Z napojów do wyboru oprócz wody, herbaty i kawy (obowiązkowo z mlekiem roślinnym) mamy lemoniadę, kwas chlebowy i soki. Nie brakuje też smoothies i deserów, wśród których prym wiodą wegańskie kremówki i szarlotka. Wszystkie sosy, koktajle, dodatki oraz burgery z tofu (tofex) i warzywne (warzywex) są przygotowane bez dodatku glutenu.

Sam lokal jest mały i ciasny, co czasem mocno daje się we znaki – kolejka do Krowarzyw często jest bardzo długa. O miejsce siedzące bywa trudno. Na szczęście równoważy to panujący tu klimat i smaczne jedzenie. Obsługa - miła, burgery - duże, wszystko razem – wyśmienite. Powodzenie, jakim cieszą się roślinne kotlety, sprawiło, że swe podwoje wkrótce otworzy drugi lokal pod tym szyldem.

 

 


Komentarze (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
Nie ma tu jeszcze żadnych komentarzy

Skomentuj

Posting comment as a guest.
Załączniki (0 / 2)
Udostępnij swoją lokalizację

GOTUJ Z NAMI

Zgrillowana majówka polska
Zgrillowana majówka polska
Sałatka z kozim serem, boczkiem i szparagami
Sałatka z kozim serem, boczkiem i szparagami
Gotuję, nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po polsku.
Gotuję, nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po polsku.
Smoothie z ananasa, awokado i pomarańczy
Smoothie z ananasa, awokado i pomarańczy
Zarodki pszenne – odżywcza bomba
Zarodki pszenne – odżywcza bomba
Jego wysokość pyłek pszczeli
Jego wysokość pyłek pszczeli
Fenkuł na co dzień i od święta
Fenkuł na co dzień i od święta
Spirulina – zielone złoto
Spirulina – zielone złoto
Arrow
Arrow
Slider