W tłusty czwartek dzielimy się na dwie grupy – pączkożerców i zwolenników faworków. My proponujemy coś innego – churros, które w rodzimej Hiszpanii uchodzą za prawdziwy rarytas. Pamiętajcie, że podobno tego, kto dzisiaj powstrzyma się od jedzenia słodkości, szczęście przez cały rok też omijać będzie szerokim łukiem. 

 

hiszpanskie churrosFot. materiały prasowe Knorr

Churros przypominają nieco nasze faworki. Przysmak powstaje dzięki wyciskaniu na gorący olej ciasta z mąki pszennej, cukru i tłuszczu, a smażony w wysokiej temperaturze nabiera kolorytu i chrupkości. Hiszpanie chętnie jedzą je w cukierniach, popijając gorącą czekoladą. Dla nich churros są też nieodłącznym elementem noworocznego menu, ale nic przecież nie stoi na przeszkodzie, by urozmaicić nimi nasz pyszny tłusty czwartek.

Składniki:

  • 50 g kostki masła
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 szczypta soli
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 2 duże jajka
  • 1 l oleju do głębokiego smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Zagotować wodę, dodać masło, sól i cukier. Następnie wsypać mąkę z cynamonem.

Zdjąć z palnika i ucierać ciasto łyżką, aż zacznie odstawać od brzegów garnka. Zostawić do ostudzenia. Do masy wbić jajka jedno po drugim i dobrze miksować po każdym dodaniu do momentu uzyskania gęstego i gładkiego ciasta.

Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Na papier do pieczenia wyciskać długie kawałki ciasta. Papier wraz z ciastem pociąć na duże części – tak, żeby łatwiej było je zrzucać wprost do oleju.

Do gorącego oleju wrzucać ciasteczka i smażyć po dwie minuty z każdej strony. Przełożyć na talerz i oprószyć cukrem.

 


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (6)

Ocena 0 z 5 na podstawie 0 głosów
COM_KT_COMMENT_MINIMIZED_BY_MODERATOR

ta nazwa kojarzyła mi się z czymś słonym, zupełnie nie wiem dlaczego lubię faworki, oraz wszelkie wyroby posypane z cukrem, z chęcią wypróbuję Twoj przepis

COM_KT_COMMENT_MINIMIZED_BY_MODERATOR

Smacznego!

COM_KT_COMMENT_MINIMIZED_BY_MODERATOR

Słyszałam o nich, ale nigdy nie miałam okazji spróbować Może kiedyś je zrobię. Przepis zapisuję.

COM_KT_COMMENT_MINIMIZED_BY_MODERATOR

Polecamy. Churros są naprawdę dobre!

COM_KT_COMMENT_MINIMIZED_BY_MODERATOR

Nigdy nie robiłam Koniecznie muszę spróbować, wszystko co robimy samemu smakuje lepiej

COM_KT_COMMENT_MINIMIZED_BY_MODERATOR

To prawda!

Nie ma tu jeszcze żadnych komentarzy

Skomentuj

  1. Opublikuj komentarz jako gość.
COM_KT_RATE_THIS_POST:
Załączniki (0 / 2)
Udostępnij swoją lokalizację

GOTUJ Z NAMI

Kwietniowy lunchbox
Kwietniowy lunchbox
Pierwszy lunchbox na powitanie wiosny
Pierwszy lunchbox na powitanie wiosny
Churros – słodki smak rodem z Katalonii
Churros – słodki smak rodem z Katalonii
Pizza – wszystkie chwyty dozwolone!
Pizza – wszystkie chwyty dozwolone!
Wegetariański smalec z fasoli – palce lizać!
Wegetariański smalec z fasoli – palce lizać!
Miodówka Zbyszka – recepta na jesienne wieczory
Miodówka Zbyszka – recepta na jesienne wieczory
„Smak jest czymś nieskończenie subiektywnym i trudnym do opisania”
„Smak jest czymś nieskończenie subiektywnym i trudnym do opisania”
Topinambur – kochaj albo rzuć
Topinambur – kochaj albo rzuć
previous arrow
next arrow
Slider