Aromatyczny domowy tarty chrzan jest wspaniałym dodatkiem do wielu dań. Wprawdzie w każdym supermarkecie można kupić słoiczek tego przysmaku, jednak własnoręcznie wykonana przyprawa ma tę przewagę, że może być skomponowana zgodnie z naszymi preferencjami i upodobaniami. Każda pani domu zna wiele zastosowań chrzanu w formie tartej. W jaki sposób przygotować ten przysmak i jakie są jego walory, oprócz oczywiście niezapomnianego smaku?

 03 korzenie chrzanu

Przygotowujemy chrzan w domu.

Chrzan tarty przygotowany domowym sposobem można stworzyć bez dodatku takich substancji jak ocet, kwasek cytrynowy, konserwanty czy sztuczne barwniki. Ten zdrowy i pyszny dodatek wymaga nieco pracy związanej z tarciem, lecz można ją sobie ułatwić stosując maszynkę elektryczną z wkładką do tarcia ziemniaków. Jeżeli nie posiadamy takiej maszyny, równie dobrze sprawdzi się poczciwa tarka ręczna. Chrzan można utrzeć również w blenderze, lecz uzyskane w ten sposób wiórki stworzą nieco odmienną jego konsystencję, niż w przypadku korzystania z tarki.

Przed obraniem chrzanu należy go moczyć przez około dwie godziny. Po tym czasie można przystąpić do obierania i tarcia. Jeżeli robimy to w blenderze lub maszynce, warto pokroić korzeń w mniejsze kostki. Jest on bardzo twardy i duże kawałki mogą spowolnić pracę urządzenia lub nawet doprowadzić do przegrzania, wskutek czego maszyna odmówi nam posłuszeństwa. Ręczne tarcie wymaga co prawda nieco wytrwałości lub pomocy domowników, lecz jego efekt z pewnością jest wart podjętego trudu.

Łatwy przepis.

Przygotowanie dodatku nie powinno nastręczyć żadnych trudności - przepis jest niezwykle prosty. Około kilograma utartego chrzanu trzeba połączyć z półlitrowym kubkiem śmietany 12%. Do smaku dodajemy sok z trzech cytryn (razem z miąższem) oraz odrobinę soli. Najlepiej mieszać chrzan ze śmietaną etapami podczas tarcia, ponieważ nim zdążymy zetrzeć cały kilogram, może on ściemnieć. Jeżeli zależy nam na nieco rzadszej konsystencji, można dodać oczywiście więcej śmietany - według uznania. Dodatek jest dokonały zarówno do dań na zimno, jak i na gorąco. Podkreśla smak jajek, kanapek, a nawet potraw z warzyw.

Właściwości chrzanu

Chrzan tarty jest nie tylko pyszny, ale i posiada doskonałe właściwości lecznicze. Przede wszystkim jest silnie bakteriobójczy, pomaga też walczyć z grzybami i wspomaga odporność. Ma dobroczynne działanie na układ trawienny. Pobudza wydzielanie soków żołądkowych i dlatego jest zalecany jako dodatek do cięższych potraw.

Ponadto chrzan silnie rozgrzewa, jest wiec idealny na chłody i przy pierwszych objawach przeziębienia. Jego właściwości rozgrzewające przyczyniają się do przyśpieszenia metabolizmu, a co za tym idzie szybszego spalania tłuszczu. Chrzan to wobec tego nieoceniona pomoc dla osób dbających o zachowanie ładnej sylwetki. Przyprawa ma też dobroczynny wpływ na układ krwionośny, pomagając zwłaszcza osobom, które borykają się z niskim ciśnieniem. W rozwiązaniu tego problemu chrzan dodany do posiłku pomoże lepiej niż mocna kawa. Roślina ta ma także działanie moczopędne.

Warto wspomnieć jednak o zalecanych środkach ostrożności. Ze względu na sile działanie na nasz organizm, nie powinno się spożywać chrzanu w dużych ilościach na raz. Szczególnie powinny tu zachować umiar osoby mające problemy z tarczycą, nerkami czy chorujące na wrzody żołądka. Pamiętajmy, że chrzan powinien pełnić rolę dodatku, nie zaś dania głównego.

Jednak w rozsądnych ilościach tarty chrzan, szczególnie ten domowy, jest zawsze bardzo smaczny i korzystny dla zdrowia. Ponadto, zdaniem naukowców jego pikantny smak prawdopodobnie przyczynia się też do wydzielania przez nasz mózg hormonów szczęścia, czyli endorfin. Tym bardziej warto, by ten przysmak gościł na naszym stole przez cały rok. Koszt wykonania jednego słoiczka domowego chrzanu jest porównywalny z ceną jego zakupu w sklepie.

Tekst powstał we współpracy ze sklepem Vitapol,który oferuje chrzan tarty robiony według domowych receptur.

 

 


Komentarze (0)

Ocena 0 z 5 na podstawie 0 głosów
Bądź pierwszym Czytelnikiem, który skomentuje ten artykuł.

Skomentuj

Opublikuj komentarz jako gość.
Załączniki (0 / 2)
Udostępnij swoją lokalizację

GOTUJ Z NAMI

Cudowny eliksir z jabłek
Cudowny eliksir z jabłek
Quinoa - komosa ryżowa
Quinoa - komosa ryżowa
Biurowy slow food
Biurowy slow food
Chrzan tarty - pikantny i zdrowy dodatek
Chrzan tarty - pikantny i zdrowy dodatek
Chwasty polskie
Chwasty polskie
Coś za coś, czyli makaron z cukinii
Coś za coś, czyli makaron z cukinii
Czosnek niedźwiedzi – prosto z kuchni czarownicy
Czosnek niedźwiedzi – prosto z kuchni czarownicy
Dolce vita – rozważania o stewii i ksylitolu
Dolce vita – rozważania o stewii i ksylitolu
Arrow
Arrow
Slider