Bomboloni soffici to moja odpowiedź na polskie, tradycyjne pączki smażone w głębokim tłuszczu. Przepis prosty i w dodatku przyjazny dla tych, którzy uważniej kalkulują kalorie – nawet w tłusty czwartek...

bomboloni soffici wloskie paczki tlusty czwartek deser Kulinarny OliwekFot. Urszula Smorawska/Kulinarny Oliwek

Lista zakupów (na 12 sztuk):

  • 150 ml mleka
  • 70 g cukru
  • 300 g mąki
  • 20 g świeżych drożdży
  • 3 żółtka
  • 2 cytryny
  • 50 g oleju rzepakowego
  • szklanka cukru pudru
  • 12 łyżek ulubionej marmolady (użyłam domowego musu jabłkowo- śliwkowego)

Podgrzać lekko mleko. Dodać pokruszone drożdże, 25 g cukru i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, aby drożdże podwoiły swoją objętość.

Sparzyć cytrynę. Otrzeć skórkę na tarce o małych oczkach. Wycisnąć z niej sok.

Z gotowych drożdży, żółtek, oleju, soku i skórki otartej z cytryny, pozostałego cukru i przesianej mąki dokładnie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny (postawiłam koło kaloryfera). Po tym czasie ciasto przemieszać drewnianą łyżką. Na blachę położyć papier do pieczenia. Lekko zwilżonymi wodą dłońmi (zawsze przygotowuję sobie obok małą miskę z wodą) odrywać po kawałku i formować kulki. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem. Całość przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30-45 minut.

Piekarnik rozgrzać do 200ºC, w programie grzania „góra-dół”. Bomboloni piec 12-15 minut, aż ładnie się zarumienią. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i poczekać jeszcze kilka minut.

Przygotować lukier: Sparzyć drugą cytrynę i otrzeć ją ze skórki. Wycisnąć sok i wymieszać z cukrem pudrem.

Gotowe bomboloni polukrować. Do szprycy włożyć marmoladę lub mus i nadziać pączki.

Wszystkie posypać skórką cytrynową.

 


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (1)

Ocena 0 z 5 na podstawie 0 głosów
COM_KT_COMMENT_MINIMIZED_BY_MODERATOR

Włosi też bardzo lubią wszystko co smażone... ale faktycznie, dobra alternatywa

Nie ma tu jeszcze żadnych komentarzy

Skomentuj

  1. Opublikuj komentarz jako gość.
COM_KT_RATE_THIS_POST:
Załączniki (0 / 2)
Udostępnij swoją lokalizację

GOTUJ Z NAMI