Bomboloni soffici to moja odpowiedź na polskie, tradycyjne pączki smażone w głębokim tłuszczu. Przepis prosty i w dodatku przyjazny dla tych, którzy uważniej kalkulują kalorie – nawet w tłusty czwartek...

bomboloni soffici wloskie paczki tlusty czwartek deser Kulinarny OliwekFot. Urszula Smorawska/Kulinarny Oliwek

Lista zakupów (na 12 sztuk):

  • 150 ml mleka
  • 70 g cukru
  • 300 g mąki
  • 20 g świeżych drożdży
  • 3 żółtka
  • 2 cytryny
  • 50 g oleju rzepakowego
  • szklanka cukru pudru
  • 12 łyżek ulubionej marmolady (użyłam domowego musu jabłkowo- śliwkowego)

Podgrzać lekko mleko. Dodać pokruszone drożdże, 25 g cukru i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, aby drożdże podwoiły swoją objętość.

Sparzyć cytrynę. Otrzeć skórkę na tarce o małych oczkach. Wycisnąć z niej sok.

Z gotowych drożdży, żółtek, oleju, soku i skórki otartej z cytryny, pozostałego cukru i przesianej mąki dokładnie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny (postawiłam koło kaloryfera). Po tym czasie ciasto przemieszać drewnianą łyżką. Na blachę położyć papier do pieczenia. Lekko zwilżonymi wodą dłońmi (zawsze przygotowuję sobie obok małą miskę z wodą) odrywać po kawałku i formować kulki. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem. Całość przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30-45 minut.

Piekarnik rozgrzać do 200ºC, w programie grzania „góra-dół”. Bomboloni piec 12-15 minut, aż ładnie się zarumienią. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i poczekać jeszcze kilka minut.

Przygotować lukier: Sparzyć drugą cytrynę i otrzeć ją ze skórki. Wycisnąć sok i wymieszać z cukrem pudrem.

Gotowe bomboloni polukrować. Do szprycy włożyć marmoladę lub mus i nadziać pączki.

Wszystkie posypać skórką cytrynową.

 


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (1)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
  1. Pichceniomania

Włosi też bardzo lubią wszystko co smażone... ale faktycznie, dobra alternatywa

  Załączniki
 
Nie ma tu jeszcze żadnych komentarzy

Skomentuj

Posting comment as a guest.
Załączniki (0 / 2)
Udostępnij swoją lokalizację

GOTUJ Z NAMI

Smoothie z ananasa, awokado i pomarańczy
Smoothie z ananasa, awokado i pomarańczy
Zarodki pszenne – odżywcza bomba
Zarodki pszenne – odżywcza bomba
Jego wysokość pyłek pszczeli
Jego wysokość pyłek pszczeli
Fenkuł na co dzień i od święta
Fenkuł na co dzień i od święta
Spirulina – zielone złoto
Spirulina – zielone złoto
Bomboloni soffici – pieczone włoskie pączki
Bomboloni soffici – pieczone włoskie pączki
Smak Pomorza: zupa bursztynowa
Smak Pomorza: zupa bursztynowa
Barszcz czerwony, który się zawsze udaje
Barszcz czerwony, który się zawsze udaje
Arrow
Arrow
Slider