By pracować efektywnie, potrzebujemy właściwego „paliwa” - posiłków, które dodadzą nam sił, wigoru i wzmocnią umysł. Słodka drożdżówka lub hot dog zdecydowanie nie spełnią tego zadania, w przeciwieństwie do prostych i pysznych dań, które można przygotować w domu. Przedstawiamy cztery przepisy na lunch łączące dobroczynne właściwości ze świetnym smakiem.

 

Kanapka z pastą fasolową i awokado

Pełna protein kanapka powinna zaspokoić każdy głód, a jej przygotowanie nie zajmie więcej niż kwadrans.

Składniki na 2 kanapki:

4 kromki chleba (najlepiej pełnoziarnistego)
1/2 puszki białej fasoli (lub około 200 g namoczonej i ugotowanej)
1/2 pokrojonego w plastry awokado
1/2 niewielkiej, czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie plasterki
1/2 zielonego ogórka pokrojonego w cienkie plasterki
garść ulubionych kiełków
łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz

Fasolę, sok z cytryny oraz oliwę połącz w misce i rozgnieć na papkę (ale niezbyt gładką). Nałóż fasolową pastę na dwie kromki i kładź kolejne składniki: plastry cebuli i ogórka, awokado, a na sam wierzch kiełki. Dodaj przyprawy, jeśli lubisz i nakryj gotowe kanapki kolejną kromką. Gotowe!

 

 

Sałatka z kaszy quinoa i czerwonej fasoli

Kasza quinoa to prawdziwa energetyczna bomba, pełna protein i błonnika, która może być miła odmianą od swojskich, polskich kasz, których jedzenie również polecamy. Quinoa jest łatwa w przygotowaniu i świetnie pasuje do sałatek, które zdrowo i skutecznie zaspokoją głód. Podane składniki wystarczą do przygotowania 2-3 porcji.
1/2 szklanki kaszy quinoa
1/2 puszki czerwonej fasoli
1/4 szklanki pokrojonej, zielonej cebulki i tyle samo liści kolendry
1/2 szklanki drobno startego parmezanu lub innego twardego sera (np. Bursztyn)
1/2 szalotki
sok z połowy limonki lub małej cytryny
łyżka oliwy
łyżka miodu
sól, pieprz
Przepłucz kaszę, włóż do garnka i zalej dwiema szklankami wody lub bulionu warzywnego. Przemieszaj, dodaj sól i gotuj przez około 15 minut. W tym czasie połącz w naczyniu oliwę, sok z limonki, miód, sól, pieprz i drobno posiekaną szalotkę. Gdy kasza się ugotuje, zdejmij ją z kuchenki i pozostaw na 5 minut. Następnie spulchnij ją widelcem i wymieszaj z winegretem, dodaj opłukaną fasolę, cebulkę, kolendrę oraz ser i dobrze wymieszaj. Gdy całość wystygnie, wstaw do lodówki, by danie się schłodziło i przeszło aromatem składników. Sałatka smakuje świetnie na zimno.

 

 

Nuggetsy z pieca w migdałowej panierce

Chrupiące kawałki kurczaka to zazwyczaj grzeszna przyjemność, ponieważ tradycja każe smażyć je w głębokim tłuszczu. Warto z nią zerwać i wypróbować wersję pieczoną w aromatycznej, migdałowej panierce. Taki przysmak będzie smakował świetnie z porcją ulubionych warzyw oraz hummusem lub jogurtowym dipem z dodatkiem czosnku.

1 pierś z kurczaka
1 roztrzepane całe jajo lub 2 białka
1/2 szklanki mąki migdałowej lub samodzielnie zmiksowanych migdałów
przyprawy: słodka papryka, czosnek granulowany, sól, pieprz
Nastaw piekarnik na 190oC, a następnie połącz ze sobą migdałową mąkę i przyprawy. Podziel pierś z kurczaka na mniejsze kawałki, obtocz je w jajku (lub białkach), a następnie w migdałowej panierce. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na niej nuggetsy, wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz, aż staną się złociste – powinny być gotowe po 30 minutach.

przepis i zdjęcie: Katie Yip Pilates

Włoska sałatka makaronowa

Sałatka makaronowa pełna majonezu i warzyw z puszki nie kojarzy się ze zdrowiem, ale zrobiona na modłę slow będzie świetnym lunchem do pracy. Do przyrządzenia jej w wersji włoskiej potrzebujesz poniższych składników oraz czasu wystarczającego na ugotowanie porcji makaronu.

300 g drobnego makaronu (najlepiej razowego)
10 suszonych pomidorów pokrojonych w mniejsze kawałki (zwykłych lub w zalewie)
10 przepołowionych pomidorków koktajlowych
garść czarnych oliwek i kaparów (opcjonalnie)
duża garść drobno startego parmezanu
drobno posiekany ząbek czosnku
4 łyżki oliwy
łyżka octu z czerwonego wina
garść świeżych liści bazylii
sól i pieprz do smaku

Połowę suszonych pomidorów, ocet, oliwę, czosnek, kapary, sól i pieprz zmiksuj na prawie gładką masę. Połącz ją w dużej misie z ciepłym, ugotowanym wcześniej makaronem. Do mieszanki dodaj resztę suszonych i skrojone świeże pomidory, parmezan, pokrojoną bazylię oraz oliwki i kapary - jeśli je lubisz. Zmieszaj wszystko i dopraw do smaku. Sałatka smakuje najlepiej, gdy jest serwowana w temperaturze pokojowej.

przepis i zdjęcie: Popsugar

 

 


Komentarze (0)

Ocena 0 z 5 na podstawie 0 głosów
Nie ma tu jeszcze żadnych komentarzy

Skomentuj

  1. Opublikuj komentarz jako gość.
COM_KT_RATE_THIS_POST:
Załączniki (0 / 2)
Udostępnij swoją lokalizację

GOTUJ Z NAMI

Kwietniowy lunchbox
Kwietniowy lunchbox
Pierwszy lunchbox na powitanie wiosny
Pierwszy lunchbox na powitanie wiosny
Churros – słodki smak rodem z Katalonii
Churros – słodki smak rodem z Katalonii
Pizza – wszystkie chwyty dozwolone!
Pizza – wszystkie chwyty dozwolone!
Wegetariański smalec z fasoli – palce lizać!
Wegetariański smalec z fasoli – palce lizać!
Miodówka Zbyszka – recepta na jesienne wieczory
Miodówka Zbyszka – recepta na jesienne wieczory
„Smak jest czymś nieskończenie subiektywnym i trudnym do opisania”
„Smak jest czymś nieskończenie subiektywnym i trudnym do opisania”
Topinambur – kochaj albo rzuć
Topinambur – kochaj albo rzuć
previous arrow
next arrow
Slider