W tym roku mamy wyjątkowo upalne lato i dlatego dziś proponujemy wam trzy smoothie na bazie arbuza.

Smoothie z arbuza i bazylii 

  • 1 cały arbuz (ok.2 kg)
  • 2-3 duże garście listków świeżej bazylii
  • ewentualnie syrop z agawy lub miód

Miąższ z arbuza zmiksować z listkami bazylii. Dodać ewentualnie miód lub syrop z agawy, aby napój był słodszy. Podawać schłodzony z kostkami lodu.

arbuz povoli podpisaneFot. Urszula Smorawska

Smoothie z arbuza i malin

  • ½ arbuza (około 1 kg)
  • 150 g malin
  • ½ szklanki wody mineralnej
  • opcjonalnie łyżeczka syropu z agawy lub łyżka miodu
  • listki mięty do przybrania

Arbuza pokroić na mniejsze kawałki, wydłubać pestki, odkroić skórę. Miąższ zmiksować z malinami i wodą. Jeżeli smoothie wydaje się wam za mało słodkie możecie dosłodzić je syropem z agawy lub miodem. Schłodzić. Przed podaniem można przystroić miętą.

Zamiast malin możecie użyć truskawek.

smoothie z arbuza i malinFot. Urszula Smorawska

Smoothie z arbuza

  • 1 arbuz (ok.3 kg)
  • 1 szklanka wody mineralnej
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 1/3 szklanki soku z cytryny

Miąższ z arbuza zmiksować z pozostałymi składnikami. Smoothie podawać mocno schłodzone z listkami mięty.

arbuz do artFot. Pixabay

Pilnujcie się w czasie upałów, pijcie duzo wody i smoothie. Chrońcie się przed słońcem. Dacie radę. Niech lato będzie z wami!

 


Komentarze (0)

Ocena 0 z 5 na podstawie 0 głosów
Nie ma tu jeszcze żadnych komentarzy

Skomentuj

  1. Opublikuj komentarz jako gość.
COM_KT_RATE_THIS_POST:
Załączniki (0 / 2)
Udostępnij swoją lokalizację

GOTUJ Z NAMI