W tym roku mamy wyjątkowo upalne lato i dlatego dziś proponujemy wam trzy smoothie na bazie arbuza.
Smoothie z arbuza i bazylii
- 1 cały arbuz (ok.2 kg)
- 2-3 duże garście listków świeżej bazylii
- ewentualnie syrop z agawy lub miód
Miąższ z arbuza zmiksować z listkami bazylii. Dodać ewentualnie miód lub syrop z agawy, aby napój był słodszy. Podawać schłodzony z kostkami lodu.
Fot. Urszula Smorawska
Smoothie z arbuza i malin
- ½ arbuza (około 1 kg)
- 150 g malin
- ½ szklanki wody mineralnej
- opcjonalnie łyżeczka syropu z agawy lub łyżka miodu
- listki mięty do przybrania
Arbuza pokroić na mniejsze kawałki, wydłubać pestki, odkroić skórę. Miąższ zmiksować z malinami i wodą. Jeżeli smoothie wydaje się wam za mało słodkie możecie dosłodzić je syropem z agawy lub miodem. Schłodzić. Przed podaniem można przystroić miętą.
Zamiast malin możecie użyć truskawek.
Fot. Urszula Smorawska
Smoothie z arbuza
- 1 arbuz (ok.3 kg)
- 1 szklanka wody mineralnej
- 2/3 szklanki brązowego cukru
- 1/3 szklanki soku z cytryny
Miąższ z arbuza zmiksować z pozostałymi składnikami. Smoothie podawać mocno schłodzone z listkami mięty.
Fot. Pixabay
Pilnujcie się w czasie upałów, pijcie duzo wody i smoothie. Chrońcie się przed słońcem. Dacie radę. Niech lato będzie z wami!
© Povoli.pl. Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.