Znana także jako dziki kardamon, galanga lub galgan chiński. Pochodząca z Dalekiej Azji alpinia należy do rośliny imbirowatych. W kuchni wykorzystywana jest na ogół w postaci sproszkowanych kłączy. Jej smak i zapach przypominają imbir, ale są wyraźnie delikatniejsze. Galanga jest typowym składnikiem kuchni tajskiej, indyjskiej i chińskiej, a najbardziej znaną potrawą przygotowywaną z jej użyciem jest nasi goreng, będąca narodowym daniem kuchni indonezyjskiej.

 21 kuchnia przyprawy galangal alpinia lekarska  © utah778   Fotolia.com Fotolia.com © utah778

Alpinia doskonale zastępuje imbir, który dla wielu osób może mieć zbyt ostry smak. Doskonale komponuje się m.in. z kolendrą, chili, bazylią, kurkumą. Z uwagi na wyrazisty smak powinna być dodawana w umiarkowanych ilościach. Można jej używać do przyprawiania duszonego mięsa (w tym dziczyzny), ryb i warzyw oraz surówek. Dodanie galangi ułatwi przyswojenie potraw tłustych lub przyrządzanych na bazie ciężkostrawnych warzyw (np. strączkowych).

Tę przyprawę warto bliżej poznać także ze względu na lecznicze właściwości alpinii. Wykonana na jej bazie nalewka spirytusowa znakomicie wspomaga trawienie i korzystnie wpływa na odporność, wykazując działanie przeciwbakteryjne.

Nasi goreng (smażony ryż po indonezyjsku) :

1 szklanka białego ryżu

300 g filetów drobiowych

200 g krewetek koktajlowych (opcjonalnie)

3 jajka

1 cebula

1 marchewka

1 por (biała część)

1 ząbek czosnku

2 małe papryczki chili

1 pęczek cebuli dymki

3 łyżeczki słodkiego sosu sojowego

1 łyżeczka mielonej alpinii (galangi)

1/2 łyżeczki mielonej kolendry

1/2 łyżeczki mielonego kminku

1 łyżeczka dobrej jakości oleju do smażenia

Ryż przepłukać zimną wodą i ugotować na sypko (dla ułatwienia można użyć ryżu w torebce). Rozłożyć na płaskim talerzu i pozostawić do wystygnięcia.

Posmarować patelnię niewielką ilością tłuszczu i na rozgrzaną wylać rozmieszane jajka. Usmażyć omlet, delikatnie podnosząc ścięte już brzegi tak, by płynna masa jajeczna ze środka omletu spłynęła na patelnię. Gotowy omlet zrolować i pokroić na paski o szerokości 1 cm.

Pokroić na wąskie paski mięso drobiowe. Krewetki przepłukać wrzątkiem. Posiekać cebulę, pora, marchewkę, papryczki i czosnek. Rozgrzać olej na patelni lub w woku (na dużym ogniu) i smażyć warzywa przez 3 – 5 minut. Dodać pokrojone mięso i krewetki oraz przyprawy (kolendrę, galgan i kminek) i dalej smażyć przez około 5 minut, delikatnie mieszając wszystkie składniki. Dołożyć ugotowany ryż, sos sojowy i paski omletu; całość smażyć przez kolejne 5 minut.

Gotowe danie podawać posypane posiekaną dymką.

 

 

 


Komentarze (0)

Ocena 0 z 5 na podstawie 0 głosów
Bądź pierwszym Czytelnikiem, który skomentuje ten artykuł.

Skomentuj

Opublikuj komentarz jako gość.
Załączniki (0 / 2)
Udostępnij swoją lokalizację

GOTUJ Z NAMI

Amarantus – jak to jeść?
Amarantus – jak to jeść?
Smaczny start o poranku
Smaczny start o poranku
Cudowny eliksir z jabłek
Cudowny eliksir z jabłek
Quinoa - komosa ryżowa
Quinoa - komosa ryżowa
Biurowy slow food
Biurowy slow food
Chrzan tarty - pikantny i zdrowy dodatek
Chrzan tarty - pikantny i zdrowy dodatek
Chwasty polskie
Chwasty polskie
Coś za coś, czyli makaron z cukinii
Coś za coś, czyli makaron z cukinii
Arrow
Arrow
Slider