Zaczynamy długi majowy weekend! To chyba dla zdecydowanej już większości Polaków czas relaksu, który często-gęsto spędzamy przy grillu.

Gdy zobaczyłam tę książkę na półce w księgarni, od razu wiedziałam, że muszę koniecznie ją poznać. Już w sierpniu 2017 roku pisałam na Povoli o tym, jak radzę sobie z niemarnowaniem jedzenia. Byłam ciekawa, jakie metody i rady poleca autorka książki Sylwia Majcher i co pominęłam w swoim Kulinarnym recyklingu.

Fot. Urszula Smorawska

Zarodki pszenne, choć ich nazwa brzmi nieco koszmarnie, są po prostu zdrowym odrzutem, który powstaje podczas produkcji mąki. W dodatku najcenniejszym składnikiem ziaren pszenicy. I kolejnym – po spirulinie i pyłku kwiatowym – super food, które chcę wam polecić.

Fot. Pixabay.com

Fenkuł czyli koper włoski nie przypadł mi od razu do gustu, a to za sprawą specyficznego lekko anyżowego posmaku. Przemogłam się jednak i przygotowałam z niego surówki w wersji typowo obiadowej i bardziej wykwintnej.

Fot. Urszula Smorawska/Kulinarny Oliwek

Pyłek pszczeli, zwany też pyłkiem kwiatowym, to kolejne po spirulinie superfood, które namiętnie stosuję w swojej kuchni. Możecie go kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub na specjalnych ekopółkach w marketach.

Fot. Urszula Smorawska/Kulinarny Oliwek

Kiedy pierwszy raz zrobiłam koktajl ze spiruliną, która nadała mu przepiękny, zielony kolor, mój mąż stwierdził, że chyba zmiksowałam jakieś pokrzywy lub przynajmniej samego Shreka. Tymczasem spirulina to po prostu sproszkowane algi, które mają zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w domowej pielęgnacji urody. Są źródłem m.in. dobrze przyswajalnego białka, aminokwasów, żelaza, miedzi, cynku, magnezu, potasu, beta-karotenu i witaminy E. Badania wykazały, że obniża poziom złego cholesterolu i cukru we krwi, oczyszcza organizm z toksyn, a także wspiera nasz system immunologiczny.

Fot. Urszula Smorawska/Kulinarny Oliwek

Bomboloni soffici to moja odpowiedź na polskie, tradycyjne pączki smażone w głębokim tłuszczu. Przepis prosty i w dodatku przyjazny dla tych, którzy uważniej kalkulują kalorie – nawet w tłusty czwartek...

Fot. Pomorska Akademia Kulinarna

Przeznaczenia oszukać się nie da. Przekonał się o tym Andrzej Ławniczak, gdy pewnego dnia porzucił pracę w stoczni i wrócił do tego, co było jego prawdziwym powołaniem. Dziś prowadzi Pomorską Akademię Kulinarną, a jednym z jego specjałów jest zupa z dodatkiem morskiego klejnotu.

GOTUJ Z NAMI

Zgrillowana majówka polska
Zgrillowana majówka polska
Sałatka z kozim serem, boczkiem i szparagami
Sałatka z kozim serem, boczkiem i szparagami
Gotuję, nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po polsku.
Gotuję, nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po polsku.
Smoothie z ananasa, awokado i pomarańczy
Smoothie z ananasa, awokado i pomarańczy
Zarodki pszenne – odżywcza bomba
Zarodki pszenne – odżywcza bomba
Jego wysokość pyłek pszczeli
Jego wysokość pyłek pszczeli
Fenkuł na co dzień i od święta
Fenkuł na co dzień i od święta
Spirulina – zielone złoto
Spirulina – zielone złoto
Arrow
Arrow
Slider