Aspiryna to jeden z najpopularniejszych leków przeciwzapalnych oraz przeciwbólowych. Sprzyja też zdrowiu układu krążenia. Ma wiele zalet, ale potrafi wyrządzić też sporo złego. Zobaczcie, czym można ją łatwo zastąpić.

czosnekFot. Pixabay.com

Jak działa kwas acetylosalicylowy? Jest inhibitorem cyklooksygenazy, a enzym ten przyczynia się do powstawania działających miejscowo prostaglandyn, czyli hormonów będącymi mediatorami reakcji zapalnej. Efekty tych złożonych procesów są nam wszystkim dobrze znane – uśmierzenie bólu, zmniejszenie gorączki i działanie przeciwzapalne. Dodatkowo aspiryna obniża krzepliwość krwi poprzez zmniejszenie agregacji płytek, więc może być stosowana również u ludzi mających za sobą zawał serca czy udar mózgu.

Można by rzec: lek idealny! Nie do końca. Aspiryna ma jedną bardzo poważną wadę – może powodować uszkodzenie śluzówki dwunastnicy i żołądka, co odczują mocno zwłaszcza osoby cierpiące na choroby wrzodowe. Acetylosalicylany bardzo często powodują alergię. Nie powinny być również stosowane przez astmatyków, kobiety w ciąży oraz przez osoby ze skazami krwotocznymi. Wchodzą również w interakcję z wieloma innymi lekami. Niewskazane jest podawanie ich również dzieciom. Czy jesteśmy więc skazani na ciągły ból głowy?

Niewielu z nas wie, że istnieją przyprawy działające o wiele skuteczniej, a które są pozbawione negatywnych skutków ubocznych. Już starożytni uznawali niektóre fitozwiązki jako dobrze wpływające na zdrowie, posiadające silne działanie antyoksydacyjne i zmniejszające stany zapalne. Warto korzystać z ich wiedzy również dzisiaj.

Czarny pieprz – używany w każdej kuchni. Zawiera piperynę wykazującą silne działania przeciwbólowe, a dodatkowo poprawiającą trawienie. Dodatek pieprzu w potrawie zwiększa biodostępność odżywczych makroskładników – w praktyce oznacza to, że składniki te są o wiele lepiej przyswajane przez nasz organizm.

Kojarzące się nam z Bożym Narodzeniem goździki zawierają eugenol. Jest to substancja, która ponad 20 razy skuteczniej od aspiryny hamuje agregację, czyli zlepianie płytek krwi, powodujące zatory w układzie krążenia. To dlatego wyciąg z goździków jest zbawienny we wszystkich stanach chorobowych i zapalnych.

Czosnek wykorzystywany jest przez nas na co dzień, ale bardzo rzadko jedzony surowy, a to właśnie wtedy jego pozytywne efekty są wyraźniej widoczne. Czosnek sproszkowany lub suszony zawiera o wiele mniej aliiny, która silnie hamuje agregację płytek krwi, działa również przeciwbólowo oraz przeciwzapalnie. Chroni także naszą wątrobę i znacząco obniża poziom cholesterolu.

imbir lepszy niż aspirynaFot. Pixabay.com

Pieprz cayenne to ulubiona przyprawa miłośników ostrej kuchni! I słusznie - zawarta w nim kapsaicyna wykazuje aż dwukrotnie większe działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne niż aspiryna. Jest również silnym antyoksydantem - wspomaga regenerację błony śluzowej żołądka i chroni przed nowotworami.

Imbir, galangal i kardamon również wykazują działanie przeciwbólowe - świetnie leczą dolegliwości związane z zapaleniem stawów, ból mięśni, gardła, skurcze, nadciśnienie tętnicze, zaburzenia nerwowe, zapalenia dziąseł, a nawet cukrzycę i astmę. Znakomicie wpływają również na śluzówkę żołądka i leczą choroby wrzodowe. Imbir posiada również właściwości przeciwutleniające, wspomaga usuwanie wolnych rodników, hamuje też rozkład tłuszczów przez tlen, który m.in. przyspiesza procesy starzenia się organizmu.

Ostatnia, ale równie ważna przyprawa – kurkuma. Ten podstawowy składnik kuchni indyjskiej, wręcz nieodzowny do przyrządzenia dobrego curry, zawiera kurkuminę, zwaną także ostryżem. Jest to jedna z najbardziej skutecznych niesteroidowych substancji wykazujących silne działanie przeciwbólowe, o wiele silniejsze niż aspiryna. Poza tym kurkumina działa ochronnie na śluzówkę żołądka i przewód pokarmowy. Pomocna jest w leczeniu problemów związanych z funkcjonowaniem wątroby i pęcherzyka żółciowego. Jakby tego było mało, kurkumina jest również bardzo silnym antyoksydantem i przyspiesza gojenie ran.

Jakiś czas temu naukowcy dowodzili, że regularne zażywanie aspiryny zmniejsza ryzyko zawału serca. Natomiast wyniki badań przeprowadzonych przez Brytyjską Fundację Serca wykazały, że zażywanie aspiryny mimo braku problemów z układem krwionośnym może poważnie odbić się na zdrowiu. Czy nie lepiej więc zainteresować się dobroczynnym działaniem naturalnych przypraw? To dużo lepsze dla naszego zdrowia, podniebienia i portfela.

 

 


Komentarze (0)

Ocena 0 z 5 na podstawie 0 głosów
Bądź pierwszym Czytelnikiem, który skomentuje ten artykuł.

Skomentuj

Opublikuj komentarz jako gość.
Załączniki (0 / 2)
Udostępnij swoją lokalizację

SPECJALNOŚĆ ZAKŁADU

Cudowny eliksir z jabłek
Cudowny eliksir z jabłek
Black Friday to dopiero początek!
Black Friday to dopiero początek!
Miód – słodkie remedium
Miód – słodkie remedium
Na co komu zmiana czasu?
Na co komu zmiana czasu?
5 powodów do założenia warzywnika
5 powodów do założenia warzywnika
Antystresowe kredki
Antystresowe kredki
Relaks na kamieniu
Relaks na kamieniu
Na przekór grawitacji
Na przekór grawitacji
Arrow
Arrow
Slider