O dobroczynnych, odżywczych i leczniczych właściwościach miodu wie każdy. Ja również, choć przyznaję, że przypominam sobie o nim przeważnie w czasie jesienno-zimowym, kiedy zaczynają się fale przeziębień i gryp. I jeszcze podczas świąt, gdy zaczynam przygotowywać tradycyjne potrawy.

 miód 1Fot. Pixabay.com

Co ma w sobie miód? Bardzo dużo: cukry proste (glukozę i fruktozę) wapń, fosfor, żelazo, magnez, fluor, cynk, witaminy A, B2, C, PP, olejki eteryczne nadające mu zapach i barwniki, które odpowiadają za przepiękną gamę miodowych kolorów.

Gdzie kupować miód? Z pewnego źródła oczywiście, najlepiej bezpośrednio w pasiece, ale nie każdy ma taką możliwość. Miody sprzedawane są również na różnych ekologicznych jarmarkach, osiedlowych targowiskach i w marketach. Te ostatnie przeważnie nie mają z miodem nic wspólnego, niestety. Prawdziwy poznacie po tym, jak się zachowa, gdy nabierzecie go na łyżkę i wolno wylejecie na talerz. Powinien lać się cieniutkim strumieniem i utworzyć stożek, a z czasem się krystalizować. Sztuczny będzie powoli kapał. I już.

Jak przechowywać miód? Najlepiej w szklanym, szczelnym słoiku w suchym pomieszczeniu. Miód wchłania wilgoć i inne zapachy, więc uważajcie gdzie i koło czego go trzymacie.

Jak podawać miód? Tutaj bardzo ważna jest temperatura. Zbyt wysoka niszczy wszystkie lecznicze właściwości. Zanim go dodacie do herbaty lub mleka, koniecznie wcześniej przestudźcie płyn. W czasie przeziębienia (a najlepiej zanim was ono dopadnie) lub gdy chcecie wzmocnić odporność waszego organizmu, najlepiej jest przygotować sobie wieczorem napój z łyżeczki miodu zalanej przegotowaną, letnią wodą. Odstawić na noc pod przykryciem, a następnie rano wypić na czczo. Dobry rezultat daje również wyciśnięcie odrobiny cytryny i dodanie kilku plasterków świeżego imbiru. Jeżeli brakuje wam energii, możecie w szklance letniej, przegotowanej wody rozpuścić łyżkę octu jabłkowego i łyżkę miodu. Dobrze zamieszać i wypić od razu.

Naturalnie miód może zastępować cukier, gdyż jest mniej kaloryczny. 100 g miodu ma około 320 kcal, ta sama dawka cukru – 400 kcal. Miód składa się głównie z cukrów prostych, dzięki czemu jest lepiej przyswajalny, jednak diabetycy nie powinni go stosować bez uprzedniej konsultacji z lekarzem. Każdy miód ma bowiem inny poziom cukrów i inny indeks glikemiczny. Miodowa słodycz często występuje w deserach, ciastach, napojach, a także w owsiankach i koktajlach. Niepoślednią rolę odgrywa również w daniach wytrawnych takich jak glazurowane mięso (udka, żeberka) lub sałatki z serami (np. kozim).

Ile jeść miodu? Przyjmuje się, że bezpieczna dawka dzienna miodu to 10-50 g dla dzieci i 50-100 g dla dorosłych. Jedna duża łyżka stołowa zawiera go około 20 g. Według niektórych źródeł mogą go jeść maluchy już od pierwszego roku życia. Niestety zdarzają się przypadki uczulenia na to pyszne lekarstwo.

pszczelarzFot. Pixabay.com

Chciałabym wam teraz przedstawić poszczególne odmiany miodów i ich podstawowe właściwości. Miody występują pod postacią płynną lub skrystalizowaną. Dzielimy je na kwiatowe (inaczej nektarowe) i spadziowe. Te drugie są gęstsze i zawierają więcej składników mineralnych.

miód rzepakowy – bogaty w potas. Pomaga w leczeniu trzustki, wątroby, układu pokarmowego, nerek, wrzodów żołądka i dwunastnicy, układu krążenia, niewydolności serca, miażdżycy i dusznicy. Jest pomocny przy przeziębieniach. Obniża również ciśnienie. Można go stosować w przypadku oparzeń i ran, ponieważ przyspiesza gojenie. Miód rzepakowy dobrze rozpuszcza się w wodzie. Ma bardzo jasny kolor, jest prawie przezroczysty.

miód wielokwiatowy – dość popularny, o jasnym kolorze i delikatnym smaku, dlatego szczególnie polecany jest dzieciom. Dobroczynnie wpływa na wątrobę i pęcherzyk żółciowy oraz na serce. Jak każdy działa bakteriobójczo, ale dodatkowo pomaga w budowaniu odporności na alergię u osób uczulonych na pyłki
miód akacjowy – niezastąpiony przy chorobach związanych z przewodem pokarmowym i trawiennym: wrzodach żołądka, zapaleniu błony śluzowej, dwunastnicy, przy chorobach jelit

miód lipowy – bardzo skuteczny nie tylko przy chorobach dróg moczowych, ale też w czasie przeziębienia i grypy lub choroby zatok, ponieważ obniża gorączkę, łagodzi kaszel, działa napotnie oraz oczyszcza drogi oddechowe. Polecany jest osobom, które mają problem z zaśnięciem lub są nerwowe
miód gryczany – jego znakiem rozpoznawczym jest ostrzejszy smak i ciemna barwa. Pomocny jest przy takich schorzeniach jak: miażdżyca, nadciśnienie, choroba wieńcowa, zapalenie nerek. Ten rodzaj miodu pomaga również przy gojeniu ran i zrastaniu się kości.

pszczołaFot.Pixabay.com 

Do mniej popularnych, ale również zasługujących na waszą uwagę, należą:

miód wrzosowy – mało słodki, pomocny w leczeniu chorób dróg moczowych,przy zapaleniu jelit i biegunkach

miód malinowy – ma bardzo podobne działanie jak lipowy. Można go stosować podczas przeziębienia i grypy, wzmacnia odporność organizmu

miód z mniszka lekarskiego – sprawdza się przy problemach żołądkowych i jelitowych. Wzmacnia odporność i dodaje energii w stanach chronicznego zmęczenia

miód leśny – bardzo aromatyczny, zalecany w leczeniu przeziębień, przy alergiach i stanach napięcia nerwowego

miód faceliowy – dobry przy stanach grypowych i problemach żołądkowych

miód koniczynowy – przydatny w chorobach dróg moczowych, przy przeziębieniach i biegunce

miód nawłociowy – dobroczynnie wpływa na drogi moczowe i jelita. Jest bardzo pomocny, gdy chcemy pozbyć się skutków przeziębienia

miód nostrzykowy – obniża ciśnienie, polecany osobom zestresowanym, które cierpią na bezsenność i częste bóle głowy. Korzystnie wpływa na serce, zapobiega miażdżycy.

Starożytny filozof Demokryt mówił, że receptą na zdrowe i długie życie jest stosowanie zasady: „z zewnątrz olej, a do wnętrza miód". Nie mam więc wyjścia i w kolejnym artykule napiszę wam o różnych olejach, ich właściwościach i zastosowaniu.

 

 

 


Komentarze (0)

Ocena 0 z 5 na podstawie 0 głosów
Bądź pierwszym Czytelnikiem, który skomentuje ten artykuł.

Skomentuj

Opublikuj komentarz jako gość.
Załączniki (0 / 2)
Udostępnij swoją lokalizację

SPECJALNOŚĆ ZAKŁADU

Cudowny eliksir z jabłek
Cudowny eliksir z jabłek
Miód – słodkie remedium
Miód – słodkie remedium
Na co komu zmiana czasu?
Na co komu zmiana czasu?
5 powodów do założenia warzywnika
5 powodów do założenia warzywnika
Antystresowe kredki
Antystresowe kredki
Relaks na kamieniu
Relaks na kamieniu
Na przekór grawitacji
Na przekór grawitacji
Na jaki temat nie śpisz
Na jaki temat nie śpisz
Arrow
Arrow
Slider