Wiele osób wciąż ma w tej sprawie duże wątpliwości. I nic dziwnego, bo w mediach co jakiś czas pojawiają się informacje, że nie należy pić herbaty z cytryną, gdyż zawiera szkodliwy dla zdrowia cytrynian glinu. Jak jest naprawdę?

herbata z cytrynaFot. PixabayZ pomocą w rozstrzygnięciu tej kwestii przychodzi doświadczony toksykolog, dr hab. Paweł Struciński, który od ponad 25 lat pracuje w Zakładzie Toksykologii i Oceny Ryzyka Zdrowotnego Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego-Państwowego Zakładu Higieny (NIZP-PZH).

Cytrynian glinu – co to jest?

Toksykolog przyznaje, że herbata zawiera pewną ilość glinu, a herbata z cytryną także pewną ilość cytrynianu glinu – dobrze rozpuszczalnego w wodzie i najlepiej przyswajalnego ze znanych związków glinu. I choć poziom przyswajalności cytrynianu glinu jest wielokrotnie większy niż związków glinu nierozpuszczalnych w wodzie, to jednak wynosi on zaledwie kilka procent. Warto wiedzieć, że glin wchłonięty z przewodu pokarmowego do krwi jest wydalany głównie przez nerki, przede wszystkim właśnie jako cytrynian, a niezbędny do wytworzenia tego związku kwas cytrynowy powstaje w organizmie jako produkt przemian metabolicznych. Organizm usuwa glin, bo ten pierwiastek nie jest niezbędny do jego prawidłowego funkcjonowania.

– Niestety, na temat glinu w żywności narosło w ostatnich latach wiele mitów. Jeden z najbardziej rozpowszechnionych głosi, że nie powinno się pić herbaty z cytryną, bo tworzy się w niej cytrynian glinu, który jest toksyczny dla organizmu człowieka, zwłaszcza dla mózgu. Choć przyznać trzeba, że jest w tym micie niewielkie ziarnko prawdy, to jednak generalnie straszenie ludzi piciem herbaty z cytryną to naprawdę gruba przesada – mówi dr hab. Paweł Struciński.

Ekspert zapewnia, że w świetle aktualnego stanu wiedzy naukowej picie herbaty z cytryną nie stwarza żadnego istotnego ryzyka dla zdrowia, pomimo iż w środowisku kwaśnym faktycznie niewielka część nierozpuszczalnych związków glinu zawartych w herbacie przekształca się w cytrynian glinu.

Glin zawiera nie tylko herbata

– Nie należy bać się picia herbaty czy nawet herbaty z cytryną, zwłaszcza, gdy nie pije się jej zbyt dużo. Nie należy też bać się przedawkowania glinu w diecie. Żadna poważna instytucja naukowa ani urząd odpowiedzialny za bezpieczeństwo żywności nie stwierdził do tej pory takiego problemu. Zdrowotne właściwości herbaty z pewnością są o wiele większe niż potencjalne zagrożenie zawartym w niej glinem – uspokaja dr hab. Paweł Struciński.

Ekspert podkreśla, że glin jest pierwiastkiem wszechobecnym w środowisku, a więc i w żywności.

– Glin zawarty jest w wielu produktach spożywczych, np. w herbacie, kakao czy kawie, co wynika z faktu, że pierwiastek ten powszechnie występuje w glebie, skąd przechodzi do roślin uprawnych. Najbogatszym źródłem glinu wśród powszechnie spożywanych pokarmów są jednak nie wspomniane wcześniej popularne używki, ale jedzone przez nas codziennie produkty zbożowe i różne warzywa – informuje toksykolog.

Co to jest glin?

To pierwiastek chemiczny o symbolu Al i liczbie atomowej 13, przybierający postać lekkiego, srebrzystobiałego metalu. Zwyczajowo nazwy „glin” używa się w odniesieniu do pierwiastka chemicznego i jego związków, a nazwy „aluminium” – gdy mowa o metalu użytkowym, z którego wytarza się m.in. garnki lub folię aluminiową.

Glin jest trzecim najpowszechniej występującym w skorupie ziemskiej pierwiastkiem, a jego zawartość w glebie może nawet przekraczać 100 g/kg. Jego związki znajdują się w składzie niektórych kosmetyków i leków, są również wykorzystywane jako substancje dodatkowe do żywności.

Jak pić herbatę z cytryną, żeby nie była szkodliwa dla zdrowia? 

Dobrą wiadomością dla fanów herbaty z cytryną jest to, że istnieją sposoby na to, aby zminimalizować ilość łatwo przyswajalnego cytrynianu glinu spożywanego z tym naparem.

dziewczyna pije herbate z cytrynaFot. Zdrowie PAP

– W tym celu warto zainwestować w dobrej jakości herbatę, bo z badań wiadomo, że najtańsza herbata, robiona ze starych liści, w których glin kumulował się przez dłuższy czas, zawiera najwięcej tego pierwiastka: nawet ponad 3000 mg na kilogram suszu. Chociaż informacja ta może budzić niepokój, to jednak trzeba pamiętać, że w procesie parzenia herbaty z liści uwalnia się do naparu jedynie ułamek procenta zawartego w nich glinu – jego poziom w naparze osiąga wartość do kilku miligramów na litr – precyzuje Paweł Struciński.

Ekspert podpowiada też miłośnikom herbaty z cytryną, że najlepszym sposobem ograniczenia ilości cytrynianu glinu w naparze jest dodawanie cytryny lub soku z cytryny dopiero po zaparzeniu herbaty, czyli po wyrzuceniu z niej fusów czy też torebki zawierającej herbatę.

– Dzięki temu unikniemy przekształcania nierozpuszczalnych w wodzie związków glinu zawartych w suszu w biodostępny cytrynian glinu. Przy okazji warto dodać, że nawet gdy ktoś pije herbatę bez cytryny, to i tak do jego żołądka trafia niewielka ilość związków glinu z tego naparu. A ponieważ w żołądku panuje środowisko kwaśne (z powodu obecności kwasu solnego), to ze związków glinu powstaje tam chlorek glinu, a więc inny jego związek rozpuszczalny w wodzie, chociaż mniej przyswajalny niż cytrynian - mówi toksykolog.

Jaka ilość glinu może nam zaszkodzić?

Ekspert potwierdza, że glin spożywany w nadmiarze może nam zaszkodzić, podobnie jak np. nadmiar zwykłej soli kuchennej – a konkretnie zawartego w niej sodu. Ale raz jeszcze uspokaja, że w praktyce dzieje się tak dość rzadko. Z reguły problem ten dotyczy tylko osób zawodowo narażonych na kontakt z glinem.

– W 2008 roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wyznaczył bezpieczną dla zdrowia dawkę tego pierwiastka, jaką można przyjąć z pożywieniem w ciągu jednego tygodnia. Określono ją na poziomie 1 mg na kilogram masy ciała. Szacowanie narażenia na glin obecny w diecie Europejczyków wykazało, że w niektórych populacjach pobranie tego pierwiastka z pokarmem jest nieco większe od wyznaczonej toksykologicznej wartości odniesienia. Nie zaobserwowano jednak w związku z tym żadnych negatywnych skutków zdrowotnych – podaje specjalista.

Według dr. Strucińskiego, wspomnianą wartość trzeba traktować jako przejaw polityki „dmuchania na zimne”, która jest standardowym podejściem stosowanym w toksykologii wobec większości potencjalnie groźnych dla zdrowia substancji.

– Już Paracelsus w XVI wieku zauważył, że wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni truciznę – przypomina toksykolog podkreślając, że dawki glinu pobierane codziennie wraz z żywnością można uznać za niezagrażające naszemu zdrowiu. W naszej diecie jest naprawdę wiele znacznie bardziej niebezpiecznych z toksykologicznego punktu widzenia produktów spożywczych i używek, jak np. produkty z grilla, wyroby tytoniowe czy alkohol.

Na zakończenie przypomnijmy jednak, czym grozi nadmierna ekspozycja organizmu na glin. Podany w większej dawce – jednorazowo lub w dłuższym czasie – może wywołać efekty toksyczne, zwłaszcza w stosunku do ośrodkowego układu nerwowego. Część wchłoniętego glinu odkłada się w organizmie człowieka – głównie w kościach, ale także w płucach, w wyniku retencji glinu zawartego w pyle zawieszonym w powietrzu).

Wiktor Szczepaniak (Zdrowie PAP)

 


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (23)

Ocena 0 z 5 na podstawie 0 głosów
COM_KT_COMMENT_MINIMIZED_BY_MODERATOR

Bardzo cenne informacje znajdą się w tym poście. Szczerze mówiąc, nie miałam pojęcia o tym.

COM_KT_COMMENT_MINIMIZED_BY_MODERATOR

Dziękujemy!

COM_KT_COMMENT_MINIMIZED_BY_MODERATOR

No właśnie miałam też napisać, że pierwszy raz.spotykam się z takimi informacjami:) jestem w lekkim szoku

COM_KT_COMMENT_MINIMIZED_BY_MODERATOR

Czyli intuicyjnie dobrze łączyłam herbatę z cytryną, dodając cytrusa dopiero po zaprzeniu herbaty i pozostawieniu płynu bez fusów.

COM_KT_COMMENT_MINIMIZED_BY_MODERATOR

Intuicji trzeba słuchać. Ona niezwykle rzadko się myli

COM_KT_COMMENT_MINIMIZED_BY_MODERATOR

Dzięki za artykuł. Powiedzmy, że byłam uświadomiona ale link podsyłam dalej.

COM_KT_COMMENT_MINIMIZED_BY_MODERATOR

Dziękujemy!

COM_KT_COMMENT_MINIMIZED_BY_MODERATOR

Dziękuję za te informacje. Ostatnio kilka razy spotkałam się z uwagą, że nie powinno się pić herbaty z cytryną. Teraz już wszystko jasne Pozdrawiam serdecznie

COM_KT_COMMENT_MINIMIZED_BY_MODERATOR

Rzeczywiście to bardzo częsty mit.

COM_KT_COMMENT_MINIMIZED_BY_MODERATOR

Bardzo ciekawy wpis. Już kiedyś ktoś zwrócił mi uwagę na temat picia herbaty z cytryną, ale nikt nie był w stanie mi wytłumaczyć o co chodzi. Wiem już jak przyrządzić herbatę , żeby było ok.Pozdrawiam

COM_KT_COMMENT_MINIMIZED_BY_MODERATOR

Dzięki za ostrzeżenie i wyjasnienie calegoprocesu:).

COM_KT_COMMENT_MINIMIZED_BY_MODERATOR

Zapraszamy do nas częściej

COM_KT_COMMENT_MINIMIZED_BY_MODERATOR

Uwielbiam herbatę z cytryną i też słyszałam o tym, że nie powinno się stosować takich połączeń.Przyznaję jednak, że nie rozumiałam "dlaczego".

COM_KT_COMMENT_MINIMIZED_BY_MODERATOR

Czyli od teraz "hulaj dusza, piekła nie ma"

COM_KT_COMMENT_MINIMIZED_BY_MODERATOR

Ja też nie miałam pojęcia! Post bardzo ciekawy
Będę wpadać częściej

COM_KT_COMMENT_MINIMIZED_BY_MODERATOR

Zapraszamy!

COM_KT_COMMENT_MINIMIZED_BY_MODERATOR

Ale masz bogatą wiedzę na ten temat! Ja staram się pić zawsze dobrą, kupioną w herbaciarni herbatę

COM_KT_COMMENT_MINIMIZED_BY_MODERATOR

Dobra herbata potrafi wziąć u nas w redakcji górę nad kawą. A to nie jest łatwe...

COM_KT_COMMENT_MINIMIZED_BY_MODERATOR

Herbata herbacie nierówna... Ja lubię z cytryną ale tylko słodką hahaha dobrze, że uspokajasz

COM_KT_COMMENT_MINIMIZED_BY_MODERATOR

Fakt, herbata z cytryną bez cukru jest jakaś taka... wybrakowana

Nie ma tu jeszcze żadnych komentarzy
Pokaż więcej

Skomentuj

  1. Opublikuj komentarz jako gość.
COM_KT_RATE_THIS_POST:
Załączniki (0 / 2)
Udostępnij swoją lokalizację

SPECJALNOŚĆ ZAKŁADU

Medycyna wsłuchana w pacjenta
Medycyna wsłuchana w pacjenta
Happy food czyli przez żołądek do szczęścia
Happy food czyli przez żołądek do szczęścia
Maseczka z kwiatu paproci
Maseczka z kwiatu paproci
Cudowny eliksir z jabłek
Cudowny eliksir z jabłek
Rocznie zjadamy 2 kg chemii. NIK bije na alarm
Rocznie zjadamy 2 kg chemii. NIK bije na alarm
Jawa we śnie
Jawa we śnie
Black Friday to dopiero początek!
Black Friday to dopiero początek!
Uważnie przez życie
Uważnie przez życie
previous arrow
next arrow
Slider