Koziołek lubi, gdy zimą w kominku buzuje ogień, na regale stoją ciekawe książki, a kawa oszałamiająco pachnie. Gdy słońce zaczyna mocno świecić, otwiera szeroko drzwi i okna, by kawowy aromat przyciągał kolejnych miłośników małej czarnej. Ustawia na bufecie filiżanki i zaprasza do błogiego leniuchowania lub dyskutowania o życiu i w ogóle.

28 Kawiarnia Panato CafeKawiarnia Panato Café (fot. Joanna Dziubek)

Koziołek roztacza opiekę nad wrocławską Panato Café – pierwszą kawiarnią w Polsce, w której ceni się czas, a nie ilość wypitej kawy. Odwiedzający ją goście płacą bowiem za spędzone w niej... minuty. Im dłużej delektują się kawą i serwowanymi do niej słodkościami, tym bardziej spada cena czasu, a rośnie wartość przyjemności.

Działająca przy artystyczno-biznesowej spółdzielni Panato kawiarnia to jedno z tych miejsc, które od razu przypadają do serca.

– Jestem tu pierwszy raz i wiem, że już lubię tu przychodzić – mówi Julia, studentka pobliskiej SKIBY, czyli Studium Kształcenia Animatorów Kultury i Bibliotekarzy. – Jest tak swojsko... Mam wrażenie, że jestem tu naprawdę gościem, a nie klientem.

Klimat kawiarni doceniają m.in. freelancerzy i studenci. Pierwszym odpowiada twórcze zabieganie artystów z pracowni Panato, z którymi Koziołek dzieli przestrzeń. Drugim odpowiada kawiarniana biblioteczka oraz częste dyskusje i warsztaty. Socjologiczne niedziele czy filozoficzne wtorki to jedne z wielu popularnych inicjatyw kawiarni. Studenci SKIBY zaprezentowali tu niedawno fotografie wykonane techniką camera obscura. Zaproszenie od Koziołka przyjął też prof. Jan Miodek, który gościom kawiarni zdradzał sekrety, jak mówić, żeby być słuchanym.

Tak, zdecydowanie warto wpaść do Panato Café i sprawdzić, co dzisiaj jest w towarzyskim menu. Bo kawa to tylko pretekst (aczkolwiek wyśmienity) do wizyty w tym wyjątkowo „povolnym” miejscu.

 



Komentarze (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
Nie ma tu jeszcze żadnych komentarzy

Skomentuj

Posting comment as a guest.
Załączniki (0 / 2)
Udostępnij swoją lokalizację

NA DOKŁADKĘ

Zjedz literaturę: Kuchnia z Zielonego Wzgórza
Zjedz literaturę: Kuchnia z Zielonego Wzgórza
Hobby i ćwiczenia przedłużą młodość mózgu
Hobby i ćwiczenia przedłużą młodość mózgu
Zgrillowana majówka polska
Zgrillowana majówka polska
Sałatka z kozim serem, boczkiem i szparagami
Sałatka z kozim serem, boczkiem i szparagami
Gotuję, nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po polsku.
Gotuję, nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po polsku.
Smoothie z ananasa, awokado i pomarańczy
Smoothie z ananasa, awokado i pomarańczy
„Taka, jak ja!” – lalka, która uzdrawia
„Taka, jak ja!” – lalka, która uzdrawia
Zarodki pszenne – odżywcza bomba
Zarodki pszenne – odżywcza bomba
Arrow
Arrow
Slider