Polski sok z aronii zdobywa serca i podniebienia Japończyków. Dużym zainteresowaniem cieszą się także warzywa pochodzące z polskich naturalnych upraw. Nasi producenci mają dobrą także renomę w wielu innych krajach uprzemysłowionych, których mieszkańcy coraz częściej zaczynają zwracać uwagę na to, jaka żywność trafia na ich stoły.

 14 Aronia owoce [januszwietecha   Pixabay]Fot. januszwietecha Pixabay.com

Naturalne produkty, pochodzące z upraw, w których nie stosuje się sztucznych nawozów i przetwarzane bez użycia szkodliwych konserwantów, zyskują coraz więcej zwolenników. Szacuje się, że rynek żywności ekologicznej w Polsce wart jest około 650 mln zł, a jej produkcja rośnie w tempie 20-30% rocznie. By pomóc rodzimym producentom w zdobywaniu nowe rynki zbytu i klientów z różnych zakątków świata, Stowarzyszenie „Polska Ekologia” przygotowało program „EkoEuropa – jakość i tradycja”, w ramach którego przewidziane jest wsparcie o wartości 7,2 miliona złotych. Program realizowany jest we współpracy z Agencją Rynku Rolnego.

– Będziemy promowali żywność ekologiczną m.in. w Singapurze, Japonii i Stanach Zjednoczonych. Mamy nadzieję, że podczas trzyletniego okresu działania tego programu uda się nam zwiększyć sprzedaż produktów ekologicznych na tych rynkach od 20 do 50 proc. Liczymy na sukces. To jest jedyny tego typu program ekologiczny w Europie i to realizowany właśnie przez polską organizację – mówi Paweł Krajmas, prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia”.

14 Aronia [utroja0   Pixabay]Fot. utroja0 Pixabay.com

W Stowarzyszeniu „Polska Ekologia” na razie działa 50 firm, ale organizatorzy programu wierzą, że uda im się zachęcić do udziału w programie kolejnych przetwórców i producentów. Przekonują też, że przy obecnych możliwościach bez najmniejszego problemu można zorganizować za granicę na przykład transport wyrobów z krótką datą ważności.

– Jeden z producentów aronii trafił już na rynek japoński. Sok z aronii uznawany jest tam za lekarstwo. Japończycy doceniają też właściwości polskiej kapusty. Zagraniczny rynek powinna też zawojować polska wołowina – wymienia Paweł Krajmas.

Program będzie prowadzony przez trzy lata. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planami "Polskiej Ekologii", nasze kulinarne tradycje i pomysły będą należycie doceniane nie tylko w Polsce.

Źródło: Newseria

 

 


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (1)

Ocena 0 z 5 na podstawie 0 głosów
COM_KT_COMMENT_MINIMIZED_BY_MODERATOR

Zgadzam sie z tym, że aronia jest świetna. Niestety, od kilku lat, próżno szukać soku z aronii w sklepach. Owszem, bywa w aptekach, sklepach ze zdrową żywnością itp. Po szalonych cenach zresztą. Tęsknię za czasami, kiedy szedłem do jakiegokolwiek...

Zgadzam sie z tym, że aronia jest świetna. Niestety, od kilku lat, próżno szukać soku z aronii w sklepach. Owszem, bywa w aptekach, sklepach ze zdrową żywnością itp. Po szalonych cenach zresztą. Tęsknię za czasami, kiedy szedłem do jakiegokolwiek hipermarketu i kupowałem sok z aronii w kartonach. nie znam przyczyny takiego stanu rzeczy, ale jak się domyślam, chodzi o pieniądze.

Czytaj więcej
Nie ma tu jeszcze żadnych komentarzy

Skomentuj

  1. Opublikuj komentarz jako gość.
COM_KT_RATE_THIS_POST:
Załączniki (0 / 2)
Udostępnij swoją lokalizację

NA DOKŁADKĘ

Kwietniowy lunchbox
Kwietniowy lunchbox
Skogluft czyli norweski sekret pięknego i naturalnego mieszkania
Skogluft czyli norweski sekret pięknego i naturalnego mieszkania
10 festiwali teatralnych, których nie można przeoczyć
10 festiwali teatralnych, których nie można przeoczyć
Uwaga: „sowy” wcześniej umierają
Uwaga: „sowy” wcześniej umierają
Kobieto, ta praca ci szkodzi!
Kobieto, ta praca ci szkodzi!
Pierwszy lunchbox na powitanie wiosny
Pierwszy lunchbox na powitanie wiosny
Churros – słodki smak rodem z Katalonii
Churros – słodki smak rodem z Katalonii
Herbata z cytryną – szkodzi czy nie?
Herbata z cytryną – szkodzi czy nie?
previous arrow
next arrow
Slider