Fot. Rubbermaid Products via  Flickr.com

Wymiana garderoby niemal co sezon to nie tylko przejaw konsumpcyjnej gorączki, lecz także rezultat nieumiejętnego obchodzenia się z ubraniami. Właściwie pielęgnowane i przechowywane na długo zachowają świetny wygląd, odciążając nasz portfel. Oto, jak łatwo i skutecznie zadbać o każdą odzież i dodatki galanteryjne.

Fot. Craftaholics Anonymous

Wysłużone koszulki najczęściej lądują w koszu lub stają się materiałem na ścierki, ale przy odrobinie inwencji i umiejętności mogą przeobrazić się w akcesoria lub dodatki do domu. Dywanik, biżuteria, torba na zakupy czy pojemnik na drobiazgi to tylko kilka przykładów kreatywnego upcyklingu koszulek.

W dobie tanich lotów, gdy cały wakacyjny dobytek wkładamy do jednej walizy lub plecaka, umiejętność sprytnego pakowania staje się kluczowa. Podpowiadamy, jak efektywnie spakować bagaż, by ubrania pozostały w dobrej kondycji, kręgosłup wytrzymał nawet najdłuższą wędrówkę, a przewoźnik nie naliczył opłat za nadliczbowe kilogramy.

Jazda na rowerze, unikanie niebezpieczeństw, a nawet rozpoznawanie bliskich – właściwa integracja sensoryczna jest podstawą właściwego rozwoju dziecka. Umiejętność precyzyjnej interpretacji bodźców wysyłanych przez zmysły każdy maluch nabywa z czasem, w miarę zdobywania doświadczeń, a w jej rozwoju pomogą samodzielnie wykonane zabawki.

Wiosenne warzywa smakują najlepiej zerwane prosto z grządki, jednak nie każdy ma możliwość założenia własnego ogródka. W takiej sytuacji uprawę można rozpocząć na własnym balkonie, niezależnie od jego wielkości czy położenia. O bezdyskusyjnych korzyściach płynących z posiadania własnej, nawet małej uprawy, już pisaliśmy. Dziś radzimy, jak założyć własny, balkonowy warzywnik i na co zwracać uwagę podczas jego pielęgnacji.

Popiół ze spalonych drewnianych szczap to niesłusznie niedoceniany surowiec o wielu możliwościach praktycznego zastosowania. Najłatwiej mogą go zebrać posiadacze kominków uruchamiający domowe paleniska w jesienno-zimowe wieczory. Wiosną i latem popiół pozostaje po zdrowym grillowaniu i pieczeniu kiełbasek nad ogniskiem. Oto, w jakich rolach odnajdzie się niepozorny szary pył.

BLOGOSFERA

Agnieszki Bieńkowskiej radość tworzenia
Agnieszki Bieńkowskiej radość tworzenia
Dzika kuchnia według Łukasza Łuczaja
Dzika kuchnia według Łukasza Łuczaja
Pleciemy bez zastanowienia
Pleciemy bez zastanowienia
Dajmy jodze kilka szans
Dajmy jodze kilka szans
Ukręć sobie krem
Ukręć sobie krem
Matka nieidealna
Matka nieidealna
Twórcze przetwórstwo
Twórcze przetwórstwo
Arrow
Arrow
Slider

#diy